Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebne finance

Primerjajte obrestne mere za depozite

Depoziti so atraktivna oblika varčevanja, saj lahko tudi s kratkoročno vezavo sredstev varčujete po višjih obrestnih merah kot na navadnih varčevalnih ali bančnih računih. Še posebej, če varčujete večje vsote denarja, se vam splača primerjati ponudbo bank, saj se obrestne mere med ponudniki lahko zelo razlikujejo.

V našem primerjalniku depozitov lahko na preprost način preverite, pri katerem ponudniku za svoje prihranke dobite največ. Določite višino depozita in obdobje vezave ter primerjajte privarčevane obresti pri različnih bankah. Svetujemo vam, da dobro premislite o obdobju, v katerem v depozit naloženega denarja ne boste potrebovali. Predčasno prekinitev varčevanja vam bo banka namreč drago zaračunala.


Pojasnilo o izračunu

Pri ZPS vsaka dva meseca zbiramo podatke o obrestnih merah depozitov z nespremenljivo obrestno mero, ki jih banke ponujajo vsem potrošnikom. Na trgu sicer obstajajo tudi depoziti s spremenljivo obrestno mero in depoziti, ki omogočajo druge vrste bonitet kot obresti. Teh v naš pregled ne vključujemo, saj menimo, da so zaradi svoje nepreglednosti manj primerni za potrošnike.

Podatke o višini obrestnih mer zbiramo iz cenikov in informativnih izračunov, ki jih banke objavljajo na svojih spletnih straneh. Izračune privarčevanih zneskov izvajamo na podlagi predpostavk in formul, ki jih je objavila Banka Slovenije v Priporočilih o načinih obračuna obresti za posle s prebivalstvom.

Za pravilnost izračunov ne moremo jamčiti, predvsem zaradi tega, ker vse banke na svojih spletnih straneh ne objavljajo natančnih informacij o svojih metodologijah izračuna obresti in ker so izračuni na njihovih spletnih straneh informativne narave.

Ker so prihranki z varčevanjem pri drugi banki, kjer nimate odprtega bančnega računa, lahko veliko višji, se primerjava ponudbe zelo splača. Nekatere banke vodenje depozita pogojujejo z odprtjem posebnega računa, ki ni vedno brezplačen. Če z banko, ki vam ponuja ugoden depozit, drugače ne poslujete se pozanimajte o možnosti odprtja posebnega računa v ta namen. Na ta način se boste praviloma izognili stroškom odprtja in vodenja navadnega bančnega računa. Bodite pa pozorni na to ali boste denar na ta račun lahko prenesli brez dvigovanja gotovine in ali bo banka od vas zahtevala, da denar na tem računu odleži še nekaj dni po izplačilu.


Znesek depozita vnesite brez pik in vejic: 1000, 5000, 10000 ...

Dobo vezave vpišite le v polje pri dnevih ali mesecih, drugo polje pustite prazno.

Znesek depozita:
Doba vezave: dni (do 365 dni)
mesecev (od 13 mesecev dalje)

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več