Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebne finance

Izračunajte, ali se vam splača predčasno odplačati kredit


Predčasno odplačilo kredita

S kreditom ne vračate le izposojenega denarja, ampak plačujete tudi drage obresti. Če se med odplačevanjem kredita vaša finančna situacija izboljša, razmislite o predčasnem odplačilu. Z vnosom podatkov o svojem kreditu v profil OBSTOJEČI KREDIT lahko izračunate prihranek, ki se vam obeta.

Višina nadomestil, ki vam jih kreditodajalec sme zaračunati za predčasno odplačilo kredita, je zakonsko omejena. Pri kreditih s spremenljivo obrestno mero je predčasno odplačilo kredita za kreditojemalca brezplačno, pri kreditih s fiksno obrestno mero pa vam lahko dajalec kredita zaračuna nadomestilo. Zakon določa, da slednje ne sme biti večje od enega (1) odstotka vrednosti predčasno odplačane glavnice, če je do načrtovanega odplačila kredita ostalo še več kot eno leto (npr. če je vrednost glavnice, ki ste jo odplačali 10.000 evrov, nadomestilo ne sme presegati 100 evrov) oz. ne več kot 0,5 odstotka, če je do odplačila ostalo leto ali manj.

Dajalec kredita vam mora obračun predčasnega odplačila kredita zagotoviti v pisni in razumljivi obliki.


Predčasno odplačilo kredita z novim kreditom

Bančna ponudba kreditov se z leti spreminja. V časih, ko so krediti relativno poceni, vi pa še odplačujete drag kredit, preverite, ali bi se vam splačalo predčasno odplačati svoj kredit z novim. Najprej vnesite podatke o svojem kreditu v profil OBSTOJEČI KREDIT. Nato v profil NOVI KREDIT vnesite podatke kreditne ponudbe, ki ste jo dobili. Znesek kredita in število neodplačanih anuitet morata biti za primerjavo stroškov v tem profilu enaka tistim pri obstoječem kreditu.

Ne pozabite se pogajati s svojo staro banko. Predstavite svoj načrt in konkurenčne ponudbe ter povprašajte o možnosti znižanja obrestne mere za vaš obstoječi kredit. Mogoče se bodo pripravljeni pogajati.

Če razmišljate o predčasnem odplačilu svojega obstoječega kredita s spremenljivo obrestno mero z varnejšim kreditom s fiksno obrestno mero, lahko več o tem preberete tukaj.


Obstoječi kredit

Ta podatek lahko pridobite v banki, kjer imate najet kredit
Ta podatek lahko razberete tudi iz amortizacijskega načrta, lahko pa se zopet obrnete na vašo banko.
Če ste najeli kredit po fiksni obrestni meri, ta podatek najdete v kreditni pogodbi. Če imate spremenljivo obrestno mero, lahko pridobite v kreditni pogodbi višino fiksnega pribitka na referenčno obrestno mero in vrsto referenčne obrestne mere (npr. 6-mesečni EURIBOR). Koliko natančno znaša trenutna referenčna obrestna mera, pa se pozanimajte na banki. Pri tem bodite pozorni, kateri EURIBOR je relevanten za vas (3-mesečni, 6-mesečni ali 1-letni).
Stroški vodenja kredita, bančnega računa in morebitnih zavarovalnih premij.

Nov kredit

Tukaj vnesite stroške, kot so stroški zavarovanja kredita, hipoteka, notarski stroški in stroški cenitve nepremičnine.
Stroški vodenja kredita, bančnega računa in morebitnih zavarovalnih premij.
stroški, ki vam jih bo banka zaračunala za predčasno odplačilo kredita so odvisni od tega kdaj ste kredit sklenili. Če je bilo to pred avgustom 2010, vam banka sme zaračunati nadomestilo največ v višini polovico stroškov, ki ste jih plačali za odobritev kredita. Če pa ste kredit sklenili po tem datumu, je predčasno odplačilo v primeru spremenljive obrestne mere za vas brezplačno, v primeru fiksne obrestne mere pa ne sme biti višje od 1 odstotka zneska predčasno odplačane glavnice kredita, če je do načrtovanega poplačila kredita ostalo več kot eno leto, če pa je ostalo manj časa pa ne višje od 0,5 odstotka predčasno odplačane glavnice.
REZULTAT

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA