Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebne finance

Primerjajte stroške poslovanja z bančnim računom


V množici nadomestil, ki jih banke zaračunajo v plačilnem prometu, se je težko znajti. Z našim primerjalnikom ponudbe lahko na preprost način primerjate koliko vam bodo za poslovanje z bančnim računom zaračunale banke. V primerjavo smo vključili nabor najpomembnejših bančnih storitev, ki jih potrošniki najpogosteje uporabljajo.


Pozor: Pri izbiri najprimernejše banke so poleg stroškov plačilnih storitev pomembni tudi drugi kriteriji (stroški kreditov in drugi stroški plačilnega prometa, obrestne mere varčevanj, varnost in kakovost spletne banke, dostopnost banke, odnos do komitentov itn.). Ker smo v primerjavo vključili le najpomembnejša nadomestila, ki jih banke zaračunavajo, in izhajali iz čim bolj reprezentativnega načina poslovanja potrošnika, je dejanski strošek poslovanja z banko lahko drugačen.

Ali uporabljate spletno banko?  

Z uporabo spletnega bančništva lahko prihranite pri mesečnih stroških poslovanja z osebnim računom, saj je plačevanje preko spletne banke praviloma ugodnejše od tradicionalnega plačevanja na bančnem okencu.
DA    NE
Koliko UPN z optično čitljivimi podatki* (na primer koda QR, vrstica OCR) plačate mesečno na bančnem okencu?  

Nekatere banke zaračunavajo različne tarife za UPN z in brez optično čitljivih podatkov.
Koliko UPN brez optično čitljivih podatkov* (na primer koda QR, vrstica OCR) plačate mesečno na bančnem okencu?  

Nekatere banke zaračunavajo različne tarife za UPN z in brez optično čitljivih podatkov.
Koliko UPN plačate mesečno preko spletne banke?  

Univerzalni plačilni nalog je s 1. januarjem 2012 nadomestil plačilni nalog in posebno položnico.
Koliko trajnih nalogov imate mesečno?  

Trajni nalog se uporablja v primerih, ko mesečno plačujete enake zneske na druge osebne račune, račune varčevanj, kreditne račune itd. Banka bo vsak mesec na vnaprej določen dan namesto vas opravila plačilo dogovorjenega zneska na dogovorjeni račun.
Koliko direktnih bremenitev imate mesečno?  

Z direktno obremenitvijo lahko poravnavate obveznosti do upnikov, ki se mesečno spreminjajo ali so enaki (npr. računi za elektriko, telefon itd.). Pogoj je, da imajo vaši upniki sklenjeno pogodbo z banko za poravnavanje obveznosti preko direktne obremenitve.
Kolikokrat mesečno dvignete gotovino na bankomatu, ki ni last vaše banke?  

Nekatere banke zaračunava provizijo za dvige gotovine na bankomatih, ki niso v njihovi bančni skupini. Preverite, ali je vaša banka med njimi. Tudi majhni zneski lahko konec leta prinesejo večjo razliko v stroških poslovanja z osebnim računom.
Ali uporabljate kartico z odloženim plačilom?  

Kartica z odloženim plačilom je tista kartica, kjer vam vaš račun bremenijo enkrat mesečno in ne ne ob vsakem nakupu posebej (npr. Visa, MasterCard).
DA    NE


*Optično čitljivi podatki omogočajo avtomatski zajem podatkov, potrebnih za izvedbo plačila iz obrazca UPN, na bančnem okencu.


Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več