Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
17. julij 2019

Prenosne klimatske naprave so občutno manj učinkovite kot stenske, precej glasnejše in le redke imajo tudi funkcijo ogrevanja, a so kljub temu za marsikoga praktična in edina rešitev za hlajenje v vročih dneh. Denimo za najemnike stanovanj, katerih lastniki ne želijo imeti stenske klimatske naprave, in za tiste, ki stenske različice ne smejo ali ne morejo namestiti iz drugih razlogov.

Naši francoski kolegi so pred kratkim testirali 27 prenosnih klimatskih naprav, pet modelov smo našli tudi pri nas. Podobno kot pred dvema letoma so ugotovili, da proizvajalci pri laboratorijskih preizkusih energijske učinkovitosti upoštevajo merila, ki so jim bolj »pisana na kožo« in zaradi katerih se naprave uvrstijo v višji energijski razred. Ponovno so se namreč pokazala velika odstopanja med porabo energije, navedeno na energijski nalepki, in porabo, ki smo jo izmerili na testu.

Potrošniške organizacije že dlje časa opozarjamo, da so preizkusi, ki jih opravljajo proizvajalci, preveč »preprosti« in ne upoštevajo posebnosti delovanja naprav v resničnih razmerah. Poleg tega je pri izračunu kazalnika EER (energy efficiency ratio), ki nam pove, kako učinkovita je naprava med hlajenjem (višja vrednost pomeni boljšo učinkovitost), dopustna 10-odstotna toleranca. Kaj to pomeni v praksi?

Pri prenosni klimi, ki se je na podlagi podatkov proizvajalca uvrščala v energijski razred A, smo na testu izmerili precej manjšo hladilno moč in občutno večjo porabo energije – na podlagi naših meritev bi se uvrstila v razred C. Ker pa način izračuna, ki ga uporabljajo proizvajalci, dopušča 10-odstotno toleranco, je naprava v energijski razred razvrščena v »skladu s pravili«. Res je sicer, da deluje le nekaj dni na leto, a deset odstotkov večje porabe energije ne gre kar tako zanemariti. Če je energijska učinkovitost naprave za vas ključnega pomena, raje razmislite o stenski različici.

Čim bliže oknu
Cene prenosnih klimatskih naprav se začnejo pri 250 evrih, najdražje stanejo toliko kot stenske – okrog 1200 evrov. Glavna prednost v primerjavi s stenskimi je, da jih lahko prestavljate iz prostora v prostor, a v praksi naprava največkrat ostane v enem prostoru. Namestitev je preprosta – pomisliti je treba le, kam in kako boste usmerili cev, ki odvaja topel zrak. Idealno je, če je v zidu že luknja, skozi katero speljete cev. Lahko pa jo speljete skozi priprto okno, pri čemer je treba vzeti v zakup, da se bo prostor ohlajal počasneje, saj bo vanj prihajal topel zunanji zrak.

Naprava naj bo čim bliže oknu. Cev, ki odvaja topel zrak in hkrati seva toploto nazaj v prostor, bo tako čim krajša. Cev naj bo nameščena čim bolj vodoravno – pri navpično nameščeni ali zaviti obstaja nevarnost povratnega toka toplega zraka (in morebitne kondezirane vlage) v ohišje naprave, kar zmanjšuje njeno učinkovitost in lahko povzroči okvare.

Na voljo so tudi naprave brez odvodne cevi, pri katerih ventilator potegne zrak v zadnji del naprave. Zrak prehaja skozi mokro porozno membrano, kjer vlaga izhlapi, ohlajen zrak pa nato ventilator potisne v prostor na sprednji strani. Te naprave niso primerne za prostore z velikim deležem vlage.

Kako močno napravo kupiti?
Na splošno velja, da je za prostor, velik do 25 m², potrebna minimalna moč 2,5 kW. Do 40 m² velik prostor bo zmogla hladiti 3,5-kilovatna naprava, večjega pa naprava z močjo 4,5 ali 5 kW.

Naš test je sicer pokazal, da podatki na energijski nalepki niso najbolj zanesljivi, a vseeno – pri izbiri naprave bodite pozorni na kazalnik EER. Deklarirana hladilna moč in poraba energije sta (kljub nezanesljivosti) še vedno pomembna kazalnika, čeprav so razlike v porabi energije med modeli razmeroma majhne.

prenosne klimatske naprave deLongi-PAcex100De'Longhi, prenosna klimatska naprava PAC EX 100 SILENT: 
Priporočamo nakup
Ocena: 62
Cena: 699,90 €

Po podatkih proizvajalca je hladilna moč naprave 2,5 kW, raven zvoka 64 dB in spada v energijski razred A++. Po naših merilih se uvršča v razred A+, ker pa standard dopušča 10-odstotno odstopanje, je razred ustrezno označen. Tehnologija Real Feel po navedbah proizvajalca zagotavlja optimalno udobje pri hlajenju v kombinaciji z razvlaževanjem. Ima LCD-zaslon, funkcijo razvlaževanja, prezračevanja, časovnik, tri hitrosti prezračevanja, daljinski upravljalnik. Pretok zraka (308 m3/uro) se lahko prilagodi samodejno. Uporablja okolju prijazen plin R290.

test elektronske varuske-plusZadovoljivi rezultati pri hlajenju – prostor je v osmih minutah ohladila za 5 °C, za ohladitev s 35 °C na 25 °C je potrebovala malo več kot uro, kar je še zadovoljivo, še zlasti, ker je bil hladen zrak enakomerno razporejen v prostoru. Je ena najbolj učinkovitih naprav na testu. Praznjenje posode z vodo je preprosto, navodila za uporabo so razumljiva.

test elektronske varuske-minusJe precej hrupna. V laboratoriju smo pri normalnem delovanju izmerili 63,3 dB, pri majhni hitrosti ventilatorja pa 62,7 dB.

prenosne klimatske naprave deLongi-PAcex120De'Longhi, prenosna klimatska naprava PAC EX120 Silent: 
Ena najtišjih naprav
Ocena: 58
Cena: 1179,00 €

Z močjo 3 kW zmore hladiti do 110 m3 velik prostor. Označen je energijski razred A, kar je potrdil tudi naš test. Izolacija motorja po navedbah proizvajalca zagotavlja za 50-odstotkov manj hrupa v primerjavi z drugimi modeli. Na voljo je več hitrosti prezračevanja, ima pregleden LED-zaslon, funkcijo razvlaževanja, 24-urni časovnik, daljinski upravljalnik. Hladilni plin je R290.

test elektronske varuske-plusEnakomerna porazdelitev hladnega zraka v prostoru. Poraba energije ni prevelika, raven hrupa, ki smo jo izmerili na testu (62 dB), jo uvršča med najtišje naprave. Navodila za uporabo so jasna.

test elektronske varuske-minusPretok zraka je eden najnižjih, kar smo jih izmerili na testu: 227 m3/uro. Za ohladitev prostora s 35 °C na 25 °C je potrebovala več kot eno uro, je pa po drugi strani prostor ohladila na 30 °C v zgolj devetih minutah. Je precej glasna.

prenosne klimatske naprave Qlimaph534Qlima, prenosna klima PH 534: 
Hitro hladi, a porabi preveč energije
Ocena: 57
Cena: 416,49

Naprava je reverzibilna, zato lahko z njo tudi ogrevamo. Lahko se poveže z Wi-Fi, opremljena je s časovnikom in daljinskim upravljalnikom, ima funkcijo razvlaževanja, uporablja hladilni plin R290.

test elektronske varuske-plus

Hladilna moč je velika, temperatura izstopnega zraka je zelo nizka, zato prostor zelo hitro ohladi, hladen zrak je enakomerno razporejen. Preprosta uporaba.

test elektronske varuske-minusUčinkovito in hitro hlajenje ni brez »stranskih« učinkov – poraba energije je velika. Filtri so težko dostopni, zato njihovo čiščenje ni preprosto. Je precej hrupna.

prenosne klimatske naprave deLongi-PAcan112De'Longhi, prenosna klimatska naprava PAC AN112 Silent: 
Hladi počasi in neenakomerno
Ocena: 49
Cena: 599,90 €

Po podatkih proizvajalca je hladilna moč 2,9 kW, raven hrupa 63 dB, energijski razred pa A+. Glede na rezultate naših meritev spada v razred B, ob upoštevanju tolerance pa zgolj v razred A.

test elektronske varuske-plusProstor je s 35 °C ohladila na 30 °C v zgolj sedmih minutah. Preprosta uporaba in praznjenje posode z vodo. Je ena tišjih naprav na testu – v laboratoriju smo izmerili 60 dB, kar je celo manj, kot navaja proizvajalec.

test elektronske varuske-minusZa ohladitev prostora s 35 °C na 25 °C je potrebovala več kot dve uri, kar je občutno preveč. Hladen zrak se ni enakomerno porazdelil – najbolj hladno je bilo v sredini prostora. Poraba energije je velika.

prenosne klimatske naprave elekroluxElectrolux, prenosna klimatska naprava EXP09CN1W7: 
Počasna in potratna
Ocena: 31
Cena: 289,00

S hladilno močjo 2,6 kW in ravnjo hrupa 64 dB se po navedbah proizvajalca uvršča v energijski razred A. Glede na naše meritve spada v razred C, ob upoštevanju tolerance pa v razred B. Pretok zraka se prilagaja vodoravno in navpično (ročno ali samodejno).

test elektronske varuske-plusKompaktna in lahka naprava. Jasna in razumljiva navodila za uporabo. Majhna poraba energije v stanju pripravljenosti.

test elektronske varuske-minusPočasno hlajenje – za ohladitev prostora s 35 °C na 30 °C je potrebovala kar 14 minut. Velika poraba energije. Je precej glasna.

Različne funkcije
Tudi prenosne klime sušijo zrak, nekatere imajo funkcijo za samodejno uravnavanje vlažnosti v prostoru. Zmogljivost razvlaževanja je pri večini 24 litrov na dan. Med uporabnimi funkcijami velja omeniti še samodejni nadzor temperature zraka v prostoru, samodejni ponovni zagon v primeru izpada električne energije (pri čemer se ohranijo nastavljene nastavitve) in samodejno diagnosticiranje napak. Običajno je mogoče nastaviti dve hitrosti delovanja ventilatorja, pri boljših modelih tri, usmerjevalnike zraka je mogoče usmeriti navzgor ali navzdol.

Vgrajene imajo različne filtre. Filter z aktivnim ogljem učinkovito odstranjuje neprijetne vonjave, medtem ko elektrostatični zadrži prašne delce, cvetni prah in bakterije. Za učinkovito delovanje je treba filtre redno čistiti (nekateri so pralni) in po potrebi zamenjati. Večina modelov ima vgrajen 24-urni časovnik, zaslon LCD ali LED in daljinski upravljalnik.

Prenosne klime so občutno glasnejše kot stenske, zato velja pri izbiri preveriti, ali ima naprava funkcijo za bolj tiho delovanje (»night«, »sleep« ali »silence«). Ta omogoča, da se njena moč zvečer postopoma zmanjšuje – res je sicer, da bo postopoma naraščala tudi temperatura v prostoru, a boste lažje zaspali, saj bo naprava povzročala manj hrupa.

Prenosna klima naj bo izhod v sili
Za prenosno klimatsko napravo se odločimo, ko vse drugo odpove, pravi Bojan Žnidaršič, neodvisni energetski svetovalec in direktor Vitre, centra za uravnotežen razvoj prenosne klimatske naprave intervjuCerknice. Z njim smo se pogovarjali o prednostih in pomanjkljivostih teh naprav.

Vemo, da so prenosne klime manj učinkovite od stenskih, a včasih so edina možnost. Na kaj paziti pri nakupu? 
Zanjo se odločimo, ko vse drugo odpove. V mislih imam dobro toplotno izolacijo ovoja stavbe in brezplačno nočno hlajenje skozi odprta okna. Pri nakupu pazimo na energijski razred, hrupnost, mesto postavitve in možnost odvajanja toplega zraka iz prostora. Cev gre običajno skozi zid, lahko tudi skozi okno. Če te možnosti ni, mora imeti naprava obvezno kondenzacijsko enoto, posodo z vodo pa je treba prazniti. Namesto klime se lahko uporabi razvlažilnik. Problem poletnega hlajenja namreč ni v previsoki temperaturi, temveč v previsoki relativni vlažnosti. V tem primeru predlagam, da se razvlažilnik postavi pod strop (na omaro), kjer je temperatura najvišja.

Katere so najpogostejše napake pri izbiri?
Še vedno je najpogostejša napaka izbira neustrezne moči – ali je premajhna ali prevelika. Pri večjih površinah je bolje postaviti dve napravi. Ljudje tudi velikokrat nastavijo največjo moč, saj želijo, da se prostor čim prej ohladi, kar močno odsvetujem – največja razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj bo pet do sedem stopinj.

Na kaj paziti pri nameščanju, da bo čim bolj učinkovita? 
Izraz "prenosna" je lahko zavajajoč. Osebno menim, da so prenosne tiste, ki jih brez težav premikamo (recimo do 30 kg), za večje pa raje uporabljam izraz mobilne. Pomembno je, da ne piha v ljudi. Optimalno mesto je pod stropom, saj je tam najvišja temperatura, hladen zrak pa se po fizikalnih zakonih pomika proti tlom. V praksi jo postavimo na tla.

Kaj kot energetski svetovalec menite o teh napravah?
Uporabne so, kadar za ohlajanje prostorov ne najdemo druge rešitve. Osebno sem velik privrženec nočnega ohlajanja. Seveda je to manj uporabno v mestu, kjer se zrak tudi ponoči ne ohladi. Klime brez kondenzacijske enote so stran vržen denar, saj le "mešajo zrak", bistva problema – preveč relativne vlage – pa sploh ne rešujejo.

Avtorica: Barbara Primc                          prenosne klimatske naprave clear logo

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več