Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kozmetika in nega
Kozmetika in nega
07. junij 2019

Samorogi, morske deklice, bleščice … Z vzgojo bodočih potrošnikov je treba začeti čim prej – vsaj tako bi lahko sklepali, ko smo preverjali ponudbo balzamov za ustnice, ki so namenjeni najmlajšim. V vabljivi embalaži pa se skriva precej manj bleščeča vsebina: večina izdelkov, ki smo jih preizkusili na testu, vsebuje neželene kemikalije.

Evropske potrošniške organizacije smo preizkusile 66 balzamov za ustnice, ki so namenjeni otrokom in najstnikom. Objavljamo rezultate za 12 izdelkov, ki so na voljo pri nas. Žal so tudi na zadnjem testu nekateri izdelki vsebovali kemikalije, za katere potrošniške organizacije menimo, da jih v balzamih ne bi smelo biti. Za nakup lahko priporčamo le tri preizkušene izdelke.

V laboratoriju smo preverili vsebnost mineralnih olj, natančneje mineralnih olj nasičenih ogljikovodikov MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons), POSH (polyolefin oligomeric saturated hydrocarbons) in mineralnih olj aromatskih ogljikovodikov MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons). Prisotnost MOSH, POSH in MOAH v balzamih za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci nižjo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih. Drugih lastnosti izdelkov, ki jih običajno preizkušamo na testih, kot so učinkovitost, uporabniška izkušnja ali označevanje, tokrat nismo preverjali.

APIVITA Bee princess (eco bio)
ESSENCE Aww my cuties kiss meeh
H&M Disney frozen Lip Balm Kit
H&M Lip Balm
HIPP Bio Lippen-Pflegestift
LABELLINO Lippenbalsam - raspberry & red apple
LABELLO Cherry shine
LIP SMACKER Coca Cola
Lip Smacker Disney (Minnie) Strawberry, Lip Smacker best flavour forever_Disney Tsum Tsum
LIP SMACKER DISNEY (STARWARS - YODA) Jedi Master mint YODA
SEBAMED LIP BALM FOR BABY Lip care for baby
THE BODY SHOP Strawberry, pomegranate aloe vera

Vse balzame smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več