Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pranje, sušenje, likanje
Pranje, sušenje, likanje
07. oktober 2019

Sušilni stroji so prestopili v novo generacijo. Brez toplotne črpalke je na trgu le še peščica nizkocenovnih modelov, a bolj zaradi praznjenja zalog kot zaradi zanimanja kupcev, medtem ko proizvajalci iz višjega cenovnega razreda te tehnologije skoraj ne ponujajo več. Če želite hiter nasvet – za nakup sušilnika brez toplotne črpalke ni utemeljenega razloga. Ob zamenjavi generacij sušilnih strojev smo morali prenoviti protokol potrošniškega testiranja, poleg posodobljene metode meritev smo na novo določili tudi težo ocen posameznih preizkusov. Na voljo rezultati za 357 sušilnikov, od tega jih 29 lahko kupite tudi pri nas. Za zmagovalca boste odšteli približno 1350€, a tudi že za polovico tega zneska lahko kupite dober sušilnik perila. Preverite!

Vse modele sušilnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Natančnost programa (40 odstotkov skupne ocene)
Preizkus je skladen s standardom IEC 61121:2012/EN 61121:2013 – sušilni stroji za gospodinjstva. 
Vzorec bombaža vsebuje brisače, džins, bombažne srajce, rjuho in prevleko za blazino s 50-odstotno vsebnostjo vlage, s katerimi napolnimo 70 odstotkov navedene zmogljivosti stroja in sušimo s programom za spravljanje v omaro. Sintetični vzorec vsebuje sintetične srajce, sintetično-bombažne srajce, srajce iz poliestra in sintetične majice s 45 odstotki vlage, s katerimi napolnimo 100 odstotkov navedene zmogljivosti stroja in sušimo s programom za sintetične/občutljive materiale. Vsak preizkus ponovimo trikrat in izračunamo povprečne vrednosti meritev. Merimo stopnjo vlažnosti v materialih in odstopanje od želene vrednosti ter enakomernost vlažnosti v posameznih kosih perila.

Poraba energije (20 odstotkov skupne ocene) 
Med preizkusom merimo porabo električne energije, za vsak program posebej.

Preprostost uporabe (12 odstotkov skupne ocene)
Trije strokovnjaki ločeno ocenijo berljivost, ločljivost in razumljivost navodil; odpiranje, polnjenje in zapiranje stroja; preglednost in razumljivost kontrolne plošče; upravljanje in programiranje stroja; čiščenje bobna, glavnega filtra in mikrofiltra na toplotni črpalki; praznjenje predala za zbiranje kondenzata.

Uhajanje vlage v prostor (10 odstotkov skupne ocene)
Izmerimo količino kondenzata, ki se nabere na koncu programa. Izračunamo razmerje med količino vlage v vlažnem in suhem vzorcu ter primerjamo s količino kondenzata v zbiralni posodi.

Trajanje programov (10 odstotkov skupne ocene)
Med preizkusom merimo čas trajanja programov, za vsak material posebej.

Zmečkanost perila (4 odstotki skupne ocene)
Pet moških srajc sušimo na programu za likanje, težavnost likanja po sušenju pa ločeno ocenjujejo trije strokovnjaki iz laboratorija.

Glasnost (4 odstotki skupne ocene)
Skozi celoten postopek sušenja trije opazovalci ocenijo stopnjo in vrsto hrupa v najglasnejšem delu cikla ter zabeležijo druge neprijetne zvoke.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA