Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kakovost živil
Kakovost živil
02. december 2010

Čaj je priljubljena in hkrati ena najstarejših brezalkoholnih pijač, ki jo pijejo (toplo in/ali hladno) ljudje iz vseh socialnih slojev po vsem svetu. Ko "zadiši" po mrazu, pijemo pri nas čaj pogosteje, saj nas ogreje in vsaj na videz "odganja" prehlad. Preverili smo senzorične lastnosti dvanajstih čajev in ostanke pesticidov v njih. Med vzorci je tudi sadni čaj, ki ga pijejo otroci v vrtcu.

 

vip_vip_2Članek in rezultate testa v celoti objavljamo v decembrski številki (12/2010) revije za potrošnike VIP.

Izbor čajev za testiranje
Deklaracija
Čaj v vrečkah ali piramidi
Količina čaja v vrečki in embalaži
Način priprave
Senzorična ocena
Ostanki pesticidov
Cena
Limona v čaju
Sadni čaj brez kofeina

Tabela z rezultati testa (kliknite za povečavo)

test_caji_tabela_in_izdelki

Izbor čajev za testiranje
V poletnem času smo na naših spletnih straneh izvedli anketo, v kateri smo obiskovalce povprašali, kateri čaj v filter vrečki najpogosteje pijejo doma in/ali službi. Najpogostejši odgovor je bil, da je to metin čaj (32, 9 %), zato smo se odločili, da ga preizkusimo podrobneje, poleg njega pa tudi nekatere vrste sadnih čajev, ki vsebujejo npr. cimet, pomarančne lupine in/ali rum ter spominjajo na zimo. Na testu smo želeli preveriti tudi kakovost metinega in "zimskega" čaja, ki ju lahko kupimo v čajnicah. Žal teh vzorcev v času vzorčenja nismo našli. Prodajalci v čajnicah so nam povedali, da metinega čaja ne prodajajo, medtem ko "zimske" vrste čaja dobijo na police šele pozno v jeseni.

Med vzorci je tudi čaj, ki ga pijejo naši najmlajši v več kot 60 % ljubljanskih vrtcev; ta čaj pa pijejo tudi otroci v nekaterih vrtcih zunaj ljubljanske občine.

Čaj iz vrtca
Skupaj s strokovnjaki smo bili nekoliko presenečeni, da je med preverjenimi vzorci največ ostankov pesticidov v sledeh vseboval prav "sadni čaj fratra Bernarda z okusom gozdnih sadežev". Vzorec je bil namreč izbran na razpisu in ga v več kot 60 % ljubljanskih vrtcev vsak dan pije nekaj manj kot 8.000 ljubljanskih otrok. Glede na to, da otroci v vrtcih pijejo čaj večkrat na dan in da je v večini vrtcev glavni vir za vnos tekočine, menimo, da bi bila edina smiselna in pravilna rešitev, če bi otroci pili čajno mešanico iz ekološke pridelave.

Deklaracija
Deklaracije, ki so imele vse zakonsko obvezne označbe, so dobile oceno "povprečno". Tistim, ki so potrošnikom na pregleden način ponudile tudi druge koristne, čeprav zakonsko neobvezne informacije (npr. način shranjevanja in priprave čaja, poreklo mete), pa smo oceno zvišali.

Čaj v vrečkah ali piramidi
Vsi preverjeni čaji so bili v vrečkah. Na "Lipton - čaju z okusom jabolk in cimeta" je bilo poudarjeno, da je vrečka v obliki piramide. Ko smo zavitek s čajem odprli, smo bili nekoliko razočarani, saj to ni bilo res. Vrečka v obliki piramide je pri potrošnikih vedno bolj priljubljena in je za nekatere celo nekaj "nadstandardnega", zato menimo, da je informacija zavajajoča.

Količina čaja v vrečki in embalaži
Na vseh vzorcih (izjema je čaj Lipton) je bila napisano, koliko čaja je v eni vrečki. Pri metinemu čaju Dilmah je bila v slovenščini napisana drugačna vrednost (2 g) količine čaja v vrečki kot na originalni embalaži (1,5 g); tudi podatka o celotni količini čaja v zavitku sta se razlikovala (originalna embalaža: 37,5 g, slovenska označba: 50 g). Za pojasnilo smo vprašali tudi uvoznika, ki nam je povedal, da jim dobavitelj ni sporočil spremembe teže, sami pa je niso opazili. Napako naj bi popravili takoj po našem pozivu, vendar zaradi neskladnih informacij, ki lahko zbegajo potrošnike, ocena za deklaracijo ni mogla biti več kot 2,4.

Način priprave
Pri oceni priprave, znotraj deklaracije, smo upoštevali, ali je vsebovala informacijo, kako pripravimo čaj. Vzorec je dobil vse točke, če je bila zapisana tako količino vode, ki je potrebna za pripravo čaja, in tudi, koliko časa se mora vrečka namakati.

Pri večini vzorcev količina vode ni bila napisana; izjemi sta »metin čaj 1001 cvet« ter "Mogotin metin čaj". Čeprav si vsak pripravi čaj po svojem okusu, pa bi bil za potrošnike podatek o količini vode zanimiv, saj bi tako dobili usmeritev, kako pripraviti čaj, da bodo njegove senzorične lastnosti optimalno izražene.

Senzorična ocena
Čaje je senzorično ocenila komisija petih šolanih preizkuševalcev. Ocenili so videz, barvo in vonj suhega čaja (preden so ga pripravili) in njegov vonj, okus in aromo, ko je bil pripravljen. Čaj smo pripravili po navodilih, zapisanih na embalaži. Glede na to, da pri večini izdelkov ni bila zapisana količina potrebne vode, smo čaj pripravili v 2,5 dcl vode.

Rezultati so pokazali, da je metin čaj, ki ga pijemo Slovenci, v povprečju dobre kakovosti ter da so njegove senzorične lastnosti nekoliko bolje izražene kot pri »zimskih« čajih.

Ostanki pesticidov
V raziskavi smo ovrednotili tudi morebitno prisotnost ostankov pesticidov v čaju.

Analizirali smo, koliko ostankov pesticidov je v vzorcih suhega čaja (zanje so znane mejne vrednosti), nismo pa testirali, koliko jih je v poparkih (torej v pripravljenem čaju), ki jih uživamo. Izluževanje v poparek seveda močno vpliva na dejansko vsebnost pesticidov v čaju in je odvisno od fizikalno-kemičnih lastnosti fitofarmacevtskega sredstva. Glede na to, da smo v vzorcih suhega čaja našli le malo ostankov pesticidov, bi jih moralo biti v poparkih še manj, kar pa bi morali potrditi z dodatnimi analizami.

Uredba (ES) št. 396/2005 s spremembami določa mejne vrednosti ostankov pesticidov v hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora (ali na njej). Če bi bila mejna vrednost za preiskovane pesticide presežena, bi vzorec čaja izločili iz testiranja.

Rezultat je spodbuden, saj so bili vsi preverjeni vzorci skladni z zakonskimi predpisi (Uredba (ES) št. 178/2002, UL ES št. 31/2002, EFSA), ki določajo varnost hrane, in so torej varni za uživanje.

Čeprav so bili vsi vzorci, upoštevajoč zakonske predpise, varni, nam podroben pregled rezultatov ni dal miru. Ugotovili smo namreč, da v šestih preverjenih vzorcih čaja ni bilo ostankov fitofarmacevtskih sredstev, v drugih šestih vzorcih pa smo v sledeh našli najmanj enega in največ sedem ostankov; količina/koncentracija pesticidov pa je bila večinoma pod mejo, ki jo lahko določimo s kvantitativnimi metodami. Pri interpretacije rezultatov smo za pomoč zaprosili strokovnjake in analitike.

Ostankov pesticidov, določenih s kvalitativno analizo, nista vsebovala dva "zimska" čaja, to sta "Liptonov čaj z okusom jabolk in cimeta" in "zeliščni čaj Vitawohl" (ekološka pridelava); glede na način pridelave je bilo pri slednjem pričakovati, da ne bo vseboval ostankov pesticidov. Tudi v štirih metinih čajih nismo našli ostankov pesticidov ("1001 cvet", "Dilmah", "Mogota" in "Pfefferminztee Westcliff").

Ostanke pesticidov v sledeh so vsebovali naslednji vzorci: "1001 cvet - zimska pravljica" (enega); "Milford - zimski užitek" (enega); "metin čaj in čaj Magic Moments" (dva), oba proizvaja Teekanne; "Spar, S Budget, metin čaj" (tri) in "sadni čaj fratra Bernarda" (sedem).

Čeprav so bili rezultati v zakonskih mejah, pa velja omeniti, da o sinergiji, torej medsebojnem delovanju, ostankov pesticidov pri odraslih in otrocih danes še ne vemo dovolj. Več o tem, kako pesticidi vplivajo na zdravje, bomo pisali v naslednji številki VIP-a (1/2011).

Cena
Cene metinih in »zimskih« čajev so zelo različne. Za najdražji metin čaj (Dilmah) smo odšteli slabih 90 evrov za kilogram, za najcenejši pa 10 evrov/kg. V povprečju so bili "zimski" čaji nekoliko dražji; največ, slabih 45 evrov/kg, smo odšteli za čaj iz ekološke pridelave ("Vitawohl – naturaktiv"), najmanj pa za čaj "Teekanne - Magic Moments" (slabih 30 evrov). Korelacija med ceno in senzoričnimi lastnostmi kaže, da visoka cena ne zagotavlja zelo dobro izraženih senzoričnih lastnosti in obratno.

Ugotovitve
Spodbudna je novica, da lahko tudi sadni čaji, ki sicer niso iz ekološke pridelave, ne vsebujejo ostankov pesticidov. Moramo pa poudariti, da je le uradni ekološki certifikat pravo zagotovilo, da v živilu ni ostankov pesticidov.

Rezultat je pokazal, da so ostanki pesticidov v sledeh v povprečju bolj pogosto v čajih, ki vsebujejo npr. jabolka, lupine citrusov, pomaranč. Dokazana vsebnost ostankov pesticidov je v teh primerih pričakovana posledica dovoljene uporabe fitofarmacevtskih sredstev za eno od omenjenih sestavin. Na splošno lahko ugotovimo, da se z uživanjem sadnih čajev povečuje tudi verjetnost, da bomo v telo vnesli ostanke pesticidov.

test_caji_limona_v_cajuLimona v čaju
Zima je tudi čas prehladov. Da bi jih preprečili in/ali omilili, ljudje v zimskem obdobju pogosteje pijemo čaj, ki mu dodamo limonin sok in med. V laboratoriju smo s pomočjo neakreditirane metode najprej določili, koliko vitamina C vsebujeta sok iz sveže stisnjenih ekološko pridelanih limon in sok iz limon, ki smo ga kupili v trgovini (»plastična limona«). Potem smo tudi določili, koliko vitamina C ostane, če oba sokova (10 ml oz. eno veliko žlico) zlijemo v 2,5 dcl vrelega, mlačnega čaja (temperatura 40ºC, primerna za pitje) in hladnega čaja.

Količina vitamina C (mg/L)
  Limonin sok iz sveže stisnjenih limon, ekološka pridelava Kupljen limonin sok, narejen iz zgoščenega soka limon (sestavine: limonin sok, antioksidant: K metabisulfit (E224))
Vitamin C v limoninem soku, mg/L* 341 v sledovih
Vitamin C v hladnem čaju, mg/L** 13 v sledovih
Vitamin C v mlačnem čaju (40ºC), mg/L** 10 v sledovih
Vitamin C v vročem čaju, mg/L ** 4 v sledovih
*Čisti limonin sok
**v 2,5 dcl čaja 10 ml limoninega soka

Rezultati so pokazali, da je vsebnost vitamina C, ko čaju dodamo limonin sok iz sveže stisnjenih limon, odvisna od temperature čaja. Omembe vreden je podatek, da gre večina (dve tretjini) vitamina C v nič, če dodamo limonin sok v vroč čaj. Dodajanje limoninega soka čaju, da bi s tem vnesli v telo vitamin C, torej ni smiselna, razen seveda, če je čaj mlačen ali hladen.

Ko smo preverjali vsebnosti vitamina C v kupljenemu limoninemu soku, pa je bil rezultat presenetljivo slab. Analiza je pokazala, da ga je v soku manj, kot ga je mogoče določiti z aparaturo, torej je prisoten le v sledeh. Strokovnjaki so nam povedali, da je bil kupljen limonin sok zelo verjetno pasteriziran. Postopek pasterizacije poteka pri temperaturi najmanj 70º C, kar je dovolj, da vitamin C propade. Limoninemu soku je bil sicer dodan antioksidant, vendar ga je bilo verjetno premalo in zato ni uspel opraviti svoje »zaščitne» vloge. Čeprav dobljenega rezultata ne moremo posploševati, pa vendarle kaže, da čaj z dodajanjem kupljenega limoninega soka le nekoliko okisamo; občutek kislosti mu daje citronska kislina, ki jo je v soku največ.

Sadni čaj brez kofeina
Na čaju "zimska pravljica", ki je bil označen kot "aromatiziran sadni čaj", je bila izpisana trditev "brez kofeina". Glede na to, da drugi preverjeni (aromatizirani) sadni čaji ("Teekanne - Magic Moments"; "Vitawohl – naturaktiv"; "Milford - zimski užitek"; "Lipton, čaj z okusom jabolk in cimeta" ter "sadni čaj fratra Bernarda") niso imeli zapisanih takih trditev, smo se vprašali, ali je proizvajalčev (Žito) namen res informiranje potrošnika o lastnosti izdelka ali pa test_caji3gre za marketinško potezo. Proizvajalca smo prosili za pojasnilo in za posredovanje podatka o količini kofeina v čaju "zimska pravljica".

Proizvajalec nam je sporočil, da z oznako "brez kofeina" označujejo izdelke oziroma čajne mešanice, ki ne vsebujejo črnega ali zelenega čaja. Tako jih razlikujejo od mešanic, ki vsebujejo zeleni ali črni čaj, torej tudi kofein. Z oznako "brez kofeina" pa ne označujejo zeliščnih čajev, za katere je splošno znano, da kofeina ne morejo vsebovati, npr. meta, šipek, kamilica in podobni enokomponentni čaji. Čaj "zimska pravljica" po njihovih meritvah vsebuje manj kot 0,01 % kofeina.

Ugotovili smo, da so različne čajne mešanice pogosto poimenovane z domišljijskimi imeni, na podlagi katerih potrošnik težko sklepa, ali so v mešanicah tudi pravi in/ali zeleni čaj, ki vsebujeta kofein. Pravilnik o kakovosti čaja (UL RS št. 48/2003) namreč dovoljuje mešanje (aromatiziranih) sadnih čajev s čaji, ki vsebujejo kofein, vendar pa hkrati določa, da mora proizvajalec označiti količino (v gramih/100 g proizvoda) pravega čaja. Na izdelkih, ki imajo v imenu vključen izraz "kava" ali "čaj", pa ni potrebno označiti količine kofeina (Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil UL RS 50/2004).

Potrošnikom svetujemo, da poleg domišljijskega imena čaja preberejo tudi zakonsko določeno ime, saj bodo lahko na njegovi podlagi sklepali, ali čajna mešanica vsebuje kofein ali ne. Sadne čajne mešanice (aromatizirane) že same po sebi ne vsebujejo kofeina.

Pravilnik o označevanju predpakiranih živil določa, da označbe na živilu ne smejo pripisovati živilu učinkov ali lastnosti, ki jih nima, poleg tega pa ne smejo navajati, da ima živilo posebne značilnosti, če imajo take lastnosti vsa istovrstna živila. Sadni aromatizirani čaji ne morejo vsebovati kofeina, zato menimo, da je oznaka »brez kofeina« odvečna in je njen namen le privabiti potrošnika, ki ne ve, da so vsi sadni čaji brez kofeina, k nakupu izdelka na podlagi lastnosti, ki je le namišljena prednost pred drugimi izdelki. Zato smo oceno deklaracije znižali na 2,4.

 

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA