Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Označevanje živil
Označevanje živil
05. oktober 2021

Prehrana in prehranske navade neposredno vplivajo na naše zdravje. Ustrezna prehrana je pomembna v vseh življenskih obdobjih, še posebno pa v času otroštva.

Uravnoteženo prehranjevanje otroku zagotavlja vir energije in hranil za optimalno delovanje telesa, rast in razvoj. Za dolgoročno zdravje je tako pomembno, da že kot otroci izoblikujemo zdrave prehranjevalne vzorce, saj so prehranjevalne navade, ki jih pridobimo v zgodnjem otroštvu pogosto enake tistim v kasnješih življenskih obdobjih.

Na oblikovanje otrokovih prehranjevalnih navad poleg vzgoje pomembno vpliva okolje. Okolje, ki spodbuja pogosto uživanje večjih količin energijsko goste in hranilno revne hrane, je tako eden glavnih vzrokov naraščajočega trenda debelosti pri otrocih.

Pri tem lahko izpostavimo trženje živilskih izdelkov otrokom. Oglaševanje namreč vpliva na prehransko znanje, izbiro živil, prehranske navade in prehranski status otroka. Otroci predstavljajo v tem kontekstu zelo ranljivo populacijo, saj so zaradi pomanjkanja znanja za kritično vrednotenje oglasnih sporočil lahka tarča oglaševalcev živilske industrije.

Kljub dolgoletnim prizadevanjem potrošniških in drugih organizacij za zaščito naše najmlajše populacije, se stanje na žalost še vedno ni izboljšalo.

Trenutno veljavna zakonodaja in prehranske smernice za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili ostajajo le mrtva črka na papirju. Prav tako pa živilska podjetja ne izvajajo podpisanih zavez k bolj odgovornem trženju živil otrokom.

ZPS nasvet: Kaj lahko naredimo kot starši, stari starši, odgovorni odrasli?

1. Naučite otroke kritično razmišljati in predvsem bodite dober in odgovoren zgled.

2. Dostopa do neprimerih oglasih sporočil jim ne morete preprečiti. Lahko pa se o vsebini teh oglasov z njimi pogovorite.

3. Na njim primeren način jim pojasnite, zakaj nekatera živila niso primerna za vsakodnevno uživanje. Predstavite jim pasti čezmernega uživanja pretirano sladkih, mastnih ali slanih živil.

4. Čeprav izdelek s predstavitvijo nagovarja otroke, še ne pomeni, da je primeren za njihovo vsakodnevno prehrano. Naj vas obljube o vsebnosti vitaminov in mineralov ne zavedejo. Pred nakupom živila preverite njegovo hranilno tabelo. Pri oceni prehranskega profila si lahko pomagate z mobilno aplikacijo Veš, kaj ješ?

5. Kuhajte! Naj bo vsaj en obrok na dan skupen. Otroke spodbujajte k uživanju doma pripravljenih obrokov iz nepredelanih, svežih in sezonskih živil. Prav tako jih vključujte v postopek priprave hrane.

Avtorica: Nina Križnik


Preberite več: Oglaševanje živil otrokom: čas je za strožje omejitve!


 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več