Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kakovost živil

Ribe imajo v naši prehrani pomembno vlogo, saj so vir dobro prebavljivih in izkoristljivih beljakovin, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Vendar pri načrtovanju jedilnika redkeje kot na morske ribe pomislimo na sladkovodne, ki jih gojijo v številnih ribogojnicah po vsej Sloveniji.

Slovenija je z vodami bogata država in ima naravne danosti za razvoj akvakulture – gojenje sladkovodnih in morskih organizmov. V večjem deležu gojimo sladkovodne ribe, s to dejavnostjo se ukvarja okrog sto manjših obratov. Gre predvsem za manjše družinske ribogojnice, ki skrbijo za lokalno preskrbo s svežimi ribami. Večina goji hladnovodne ribe iz družine salmonidov, kjer prevladujejo šarenka oziroma kalifornijska postrv, potočna postrv, soška postrv, potočna zlatovčica in sulec. V ribogojnicah jih do porcijskih velikosti gojijo v pretočnih bazenih z vodo iz naravnega vira, ki ne sme presegati 20 °C. Šarenke večinoma gojijo do teže 250 do 350 gramov, kar traja približno leto in pol.

Obisk lokalne sladkovodne ribogojnice je lahko prav posebna izkušnja in prijetno doživetje, za katerega si je sicer treba vzeti nekaj časa, a ga vsekakor priporočamo. V večini primerov bodo namreč ribe, ki ob prihodu še plavajo v bazenu, ulovili in očistili pred vašimi očmi, zato o svežini ni treba dvomiti. Tudi ribogojci so praviloma zelo prijazni in odprti, z vami bodo radi pokramljali. Lahko jih vprašate za nasvet o pripravi rib, dali vam bodo še kakšno drugo koristno informacijo ali celo razkazali celotno ribogojnico.

Nakup obvezno načrtujte vnaprej
V primerjavi z nakupom v trgovini obisk ribogojnice skoraj vedno zahteva predhodno načrtovanje. Nakup v ponedeljek morda ne bo mogoč, od pregledanih ribogojnic namreč štiri ne obratujejo oziroma ne dostavljajo na prvi dan v tednu. Pogosto se boste morali za obisk predhodno naročiti po telefonu oziroma spletu. O dnevni ponudbi se je priporočljivo pozanimati vnaprej, še zlasti, če želite kupiti večjo količino očiščenih rib ali filejev ali če se želite prepričati, katere vrste rib so v ribogojnici na voljo na dan vašega obiska. Šest od desetih ponudnikov ne sprejema bančnih kartic, zato velja opozorilo, da morate imeti na voljo dovolj gotovine. Prav tako bo treba ob nakupu v nekaterih ribogojnicah izrecno zahtevati račun.

V pregled smo vključili 10 ribogojnic po vsej Sloveniji, ki se ukvarjajo s sladkovodno akvakulturo z namenom gojenja salmonidov (predvsem različnih vrst postrvi) za prehrano ljudi. Devet smo jih obiskali, pri deseti smo ribe naročili po spletu. Po nakupih smo se odpravili kot običajni potrošniki, kadar je bilo mogoče, smo kupili porcijo očiščenih rib za štiričlansko družino z dvema otrokoma, starima 8 in 10 let. Najbolj pogosto smo naročili šarenko, saj je najbolj razširjena vrsta postrvi, če ni bila na voljo, smo kupili zlatovčico.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA