Vse nape smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila. Končna ocena je sestavljena iz naslednjih preizkusov:
Učinkovitost (50 odstotkov skupne ocene)
Filtriranje maščob – Vzorce smo pritrdili v varno testno komoro nad kuhalno ploščo skladno z navodili proizvajalca. Na vročo ponev (250 °C) smo 30 minut kapljali mešanico olja in vode. Pri tem je napa ves čas delovala z največjo močjo. Nato smo kuhalno ploščo ugasnili in napo pustili delovati še 10 minut. Na koncu smo izmerili količino maščobe na filtrih, ohišju nape in maščobo na kuhalni površini ter jo primerjali s količino uparjene maščobe.
Odvajanje vodne pare – V kuhinjskem prostoru (22 m3) smo na kuhalni plošči segrevali štiri lonce vode, dokler vlažnost v prostoru ni narasla na 90 odstotkov. Potem smo vključili napo na najvišjo stopnjo (tudi kratkotrajno povečanje moči, če je bilo na voljo) in merili, koliko časa je potrebovala napa, da je znižala vlažnost na 60 odstotkov. Dodatno smo vizualno ocenili kondenzirano vodo na ohišju in kuhališču po koncu preizkusa.
Odstranjevanje vonjav – V kuhinjskem prostoru z napo, ki je delovala na najvišji stopnji (tudi s povečano močjo, če je bilo voljo), smo na vročo ponev (170 °C) 30 minut kapljali mešanico 300 ml destilirane vode in 15 ml aromatske MEK (metil etil keton). Koncentracijo arome v prostoru smo merili z inštrumentom vsako minuto.
Glasnost (25 odstotkov skupne ocene)
Merili smo glasnost delovanja nameščene nape, pri delovanju z največjo stalno močjo. Glasnost smo ocenili tudi subjektivno, oceno so znižali nenavadni ali moteči zvoki.
Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)
Trije strokovnjaki so ločeno ocenili navodila, zahtevnost montaže po navodilih in celovitost priloženih elementov, uporabniško ergonomijo, vzdrževanje in čiščenje, preprostost uporabe pametne aplikacije (če jo napa ima), kakovost osvetlitve kuhalne plošče in kakovost zunanje površine, če je ta dekorativna.
Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)
Strokovnjaki so med montažo in uporabo ocenili kakovost izdelave in materialov znotraj in zunaj, s posebnim poudarkom na detajlih, ki se jih uporabnik redno dotika – gumbih, filtrih, robovih.