Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kuhanje, pečenje, hlajenje

V loncu vre, kuhališče pa ostaja hladno. Tako je, če kuhamo na indukcijski plošči, zato ta način imenujemo tudi hladno kuhanje. Včasih zelo draga tehnologija je danes cenovno dostopnejša, obljublja hitro in preprosto kuhanje, zato je zanjo vedno več zanimanja. Kakovost indukcijskih kuhalnih plošč smo preverili na testu.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Testirali smo indukcijske kuhalne plošče klasičnih dimenzij različnih proizvajalcev, med njimi tudi Gorenjevo ploščo. Vsi modeli imajo po štiri kuhalna mesta različnih dimenzij, trije tudi vedno bolj priljubljeno možnost združevanja dveh kuhalnih mest v eno, razširjeno, s pravokotno površino. S funkcijo pospešenega začetnega gretja (ang. `booster´) za hitrejše začetno kuhanje so opremljena skoraj vsa kuhalna mesta, vendar le redka delujejo sočasno. Običajno smemo `booster´ hkrati uporabiti le na dveh kuhališčih, pa še to le, če nista na isti strani kuhalne plošče (na levi ali desni). Vse plošče imajo tudi programsko uro.

Testirali smo v laboratoriju in tako zagotovili strokovnost, enake pogoje za vse vzorce in natančnost preizkušanja. Zanimalo nas je, kako plošče delujejo, koliko energije porabijo, kako preproste so za uporabo, kako glasne so med delovanjem in ali izpolnjujejo varnostne zahteve. Na voljo so rezultati za 38 indukcijskih kuhališč, 12 jih lahko kupite v Sloveniji.


Vsa kuhališča smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Skupna ocena je sestavljena iz preizkusov
Učinkovitost delovanja 40 %
Priročnost 30 %
Poraba energije 15 %
Varnost 10 %
Glasnost 5 %


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več