Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni podatki
Osebni podatki
27. november 2019

Lani , 27. novembra 2018, so potrošniške organizacije iz več držav EU vložile pritožbo proti podjetju Google, zaradi spornih praks sledenja lokaciji uporabnikov. Raziskava norveške potrošniške organizacije Forbrukerrådet je pokazala, da je Google svoje uporabnike preslepil v to, da so mu nevede predali svoje osebne podatke, brez da bi vedeli, kako Google te podatke uporablja. Podatki o lokaciji na primer lahko razkrijejo veliko o zasebnem življenju ljudi, na primer njihovo veroizpoved (obisk verskih objektov) ali spolno usmerjenost (obiskovanje določenih lokalov). Google te podatke uporablja za profiliranje in usmerjeno oglaševanje ter v številne druge namene.

Tudi Zveza potrošnikov Slovenije je vložila pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu.

Po enem letu od vložene pritožbe še vedno ni odločitve, ali je Google kršil Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in ali bo moral plačati globo. Google ima svojo glavno evropsko pisarno na Irskem, vodilno vlogo v postopku proti Googlu je zato prevzel irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov - Irish Data Protection Commision. Monique Goyens iz Evropske potrošniške organizacije (BEUC) je o tem povedala: ''Kadar podjetja kršijo zakon, bi se morali potrošniki zanesti, da bodo nadzorni organi zaščitili njihove pravice. Vsekakor je pomembno, da so njihove preiskave temeljite in sprejete odločitve dobro utemeljene, vendar bi morali organi za nadzor nad varstvom osebnih podatkov delovati hitreje. Ukrepanje proti tistim, ki ne spoštujejo zasebnosti potrošnikov, v današnjem, hitro razvijajočem se digitalnem svetu, ne bi smelo trajati več let.''

Matjaž Jakin iz pravne pisarne Zveze potrošnikov Slovenije ob tem dodaja: ''Sprejem GDPR predstavlja pomemben korak v boju za ponovno vzpostavitev nadzora nad svojimi osebnimi podatki. Čas je, da podjetja, kot je Google, katerim glavni vir dohodka predstavlja izkoriščanje osebnih podatkov ljudi, razumejo, da so se ljudje pripravljeni boriti za svoje pravice.''

Dopis Evropske potrošniške organizacije irskemu nadzornemu organu za varstvo osebnih podatkov (v angleščini)

 

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA