Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zamenjaj in prihrani 3

Tretja kampanja skupinskega nakupa električne energije in zemeljskega plina je v polnem teku, saj sodeluje že več kot 25.000 potrošnikov. Če se še niste prijavili, vas vabimo, da na spletni strani www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si čim prej oddate brezplačno in nezavezujočo prijavo. V prvi polovici maja vam bomo poslali oceno prihrankov in ponudbo, na podlagi katere se boste odločili, ali boste dobavitelja zamenjali ali ne.

Pravilni podatki so pogoj za zamenjavo dobavitelja
V obeh dosedanjih kampanjah Zamenjaj in prihrani smo prejeli precej vprašanj potrošnikov, ki iz različnih razlogov niso imeli urejenih podatkov o lastništvu merilnega mesta (to je bilo na primer še vedno pisano na pokojno osebo ali na prejšnjega lastnika nepremičnine ipd.). Distribucijski operater je zato njihovo zahtevo po zamenjavi dobavitelja zavrnil, saj je zamenjavo mogoče izvesti le na podlagi pravilnih podatkov.

Če želite sodelovati v našem skupinskem nakupu, lahko oddate prijavo že zdaj, a predlagamo, da uredite podatke čim prej, saj postopek lahko traja kar nekaj časa.

Kaj je treba storiti?
Če kupite ali prodate nepremičnino ali v primeru, ko lastnik nepremičnine umre, je treba takšno spremembo čim prej sporočiti distribucijskemu operaterju. Ta bo na podlagi dokazil (zemljiškoknjižni izpisek, sklep o dedovanju, pogodba) izvedel spremembo podatkov in pripravil novo pogodbo o dostopu oziroma uporabi sistema. O spremembi morate obvestiti tudi dobavitelja, saj boste morali podpisati novo pogodbo o dobavi električne energije ali zemeljskega plina. V večini primerov bo vse potrebno za izvedbo sprememb za vas uredil kar vaš dobavitelj.

ZPS nasvet: podatke uredite čim prej
Če nimate urejenih podatkov, svetujemo, da najprej preverite naslednje:

  1. Kdo je naveden kot lastnik merilnega mesta?
  2. Ali bo za vas vse spremembe izvedel dobavitelj?

Priskrbite si vse potrebne dokumente (zemljiškoknjižni izpisek, sklep o dedovanju), na podlagi katerih bo mogoče izvesti spremembe.

Preverite tudi ali morate za predčasni odstop od pogodbe plačati pogodbeno kazen.

Pozor pri vezavah
Ker so cene energentov visoke, veliko gospodinjstev skrbno preverja ponudbe dobaviteljev na trgu. Velikokrat se zaradi zagotovljene nižje cene energije v določenem obdobju (enega, dveh ali celo treh let) pri izbranem dobavitelju zavežejo, da bodo pri njem ostali eno leto.

Kako je z zamenjavo dobavitelja v takšnem primeru? Energetski zakon (EZ-1) določa, da lahko zaradi zamenjave dobavitelja gospodinjski odjemalec od pogodbe o dobavi odstopi brez odpovednega roka. Vendar pa bo moral, če bo želel od pogodbe odstopiti pred potekom enega leta od njene sklenitve, nositi posledice, ki jih za predčasni odstop od pogodbe o dobavi določa njegova pogodba.

To pomeni, da od pogodbe ne boste mogli odstopiti, če obstoječemu dobavitelju ne boste plačali določenega nadomestila za predčasen odstop (t. i. pogodbeno kazen). Višina nadomestila je odvisna od časa, ki je ostal do izteka enoletnega obdobja – bližje je konec enoletnega obdobja, nižja je kazen.

Lahko ste ob ugodnosti 
Ob spremembi podatkov na merilnem mestu boste morali z dobaviteljem skleniti novo pogodbo o dobavi električne energije oziroma zemeljskega plina. To pa pomeni, da se lahko spremenijo pogoji, po katerih vam je dobavitelj dobavljal električno energijo oziroma zemeljski plin. Spremeni se lahko cena energenta, lahko pa ostanete brez nekaterih ugodnosti, ki ste jih bili deležni v posebni akciji in podobno.

Bodite posebej pozorni, če od sklenitve pogodbe z dobaviteljem še ni preteklo eno leto. Preverite, ali morda pogodba oziroma dobaviteljevi splošni pogoji vsebujejo določilo, da ste dolžni zaradi predčasnega odstopa od pogodbe plačati dobavitelju pogodbeno kazen ali drugo nadomestilo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA