Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zamenjaj in prihrani 3
Zamenjaj in prihrani 3
01. februar 2019

Na Zvezi potrošnikov Slovenije organiziramo že tretjo kampanjo skupinskega nakupa električne energije in zemeljskega plina. K našemu tretjemu skupinskemu nakupu energije ste vabljeni vsi potrošniki, ki ste gospodinjski odjemalci električne energije in/ali zemeljskega plina. Vaše sodelovanje v kampanji je brezplačno in nezavezujoče. Več nas bo sodelovalo, boljša bodo naša pogajalska izhodišča, boljšo ponudbo si lahko obetamo in posledično večje prihranke.

V drugi kampanji smo dosegli več kot milijon evrov prihranka
Dobavitelja energije je v okviru naše druge kampanje ZAMENJAJ in PRIHRANI#2 zamenjalo več kot 13.200 gospodinjstev, sklenjenih pa je bilo več kot 15.700 pogodb, saj so potrošniki v posameznih gospodinjstvih zamenjali tako dobavitelja elektrike kot plina. Skupni prihranki tistih, ki so z ZPS zamenjali dobavitelja ali sprejeli zmagovalne tarife, dosežene na licitaciji, so znašali kar 1,2 milijona evrov.

  ZiP (2014/15) ZiP #2 (2017)
Število k sodelovanju prijavljenih gospodinjstev 40.849 25.914
Število zamenjav dobavitelja gospodinjstev/pogodb >12.300/>14.000 >13.200/>15.700
Prihranek povprečnega gospodinjstva 164 € 211 €
Skupaj smo prihranili 1,0 mio € 1,2 mio €

 Je dovolj prostora, da dosežemo dobro ponudbo?
V zadnjem obdobju se višajo cene električne energije tako za gospodinjske kot negospodinjske odjemalce. Konec leta 2018 in takoj v začetku 2019 so nekateri dobavitelji energije `posodobili´ svoje redne cenike za gospodinjski odjem. Rezultat so višje tarife, po katerih plačujemo porabljeno energijo. Zvišanje tarif naj bi bilo nujno zaradi cen energije na veleprodajnih trgih, ki so se v preteklih obdobjih znatno zvišale. Prav zato, ker so dobavitelji v rednih cenikih prevalili povišanje na pleča potrošnikov, smo prepričani, da je prostora za pridobitev dobre ponudbe v okviru skupinskega nakupa energije – dovolj. Kakšno ponudbo bomo dosegli, je odvisno od števila prijavljenih k sodelovanju. Več kot bo potrošnikov, ki bodo pred licitacijo izkazali interes za sodelovanje, bolj se bodo ponudniki energije potrudili, da ponudijo nižjo tarifo od konkurentov in zmagajo na licitaciji skupinskega nakupa.

Zakaj zamenjati dobavitelja energije z ZPS?
Velik odziv potrošnikov na našo akcijo dokazuje, da si potrošniki želijo tovrstnih skupinskih nakupov. V okviru kampanje in s podporo ZPS boste lahko (tudi tokrat) varno opravili zamenjavo dobavitelja.

Pogodba, ki ste je lahko deležni, bo:

  • vsebovala na licitaciji dosežene tarife,
  • brez vezave in brez skritih stroškov,
  • z navzgor omejeno ceno za 12 mesecev,
  • dobavitelj vam bo pravočasno sporočil ceno za prihodnje obdobje.

Ne plačujte preveč!
Velik delež slovenskih gospodinjskih odjemalcev še nikoli ni zamenjal dobavitelja električne energije, nekateri pa morda že dlje časa niste preverili, ali je ugodna ponudba izpred nekaj let res še vedno ugodna. Morda po izteku akcijske cene plačujete ceno po rednem ceniku. Lojalnost se ne splača vedno! Na ZPS vsak mesec pregledamo ponudbo vseh dobaviteljev, ki je objavljena na njihovih spletnih straneh: cenike, splošne pogoje in pogodbe. Vse te informacije so vam dostopne na www.zps.si, kjer lahko že zdaj preverite, ali plačujete preveč.

Če boste oddali prijavo k sodelovanju v skupinskem nakupu energije, boste prejeli tudi oceno svojega individualnega prihranka, ki ga lahko dosežete z zamenjavo dobavitelja z izbranim ponudnikom skupinskega nakupa. Odgovor, ali se zvestoba splača ali plača, bo na dlani.

Prijavite se že danes
Če želite prejeti ponudbo skupinskega nakupa, že danes oddajte prijavo na spletnem naslovu www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si. Prijava k sodelovanju v skupinskem nakupu je namreč pogoj za sprejem ponudbe zmagovalne tarife dobavitelja energije, ki bo dosežena na licitaciji. Prijava je hitra in preprosta, sodelovanje pa brezplačno in nezavezujoče. Ob prijavi vas bomo prosili tudi za podatke o porabi energije v vašem gospodinjstvu v preteklih 12 mesecih, na podlagi katerih bomo za vas pripravili oceno prihrankov, ki jo boste prejeli hkrati s ponudbo, predvidoma v prvi polovici maja.

Delite informacijo o kampanji s svojo družino in prijatelji!
Tudi tokratni skupinski nakup je namenjen vsem slovenskim potrošnikom. Kot člani ZPS ste med prvimi, ki ste izvedeli za kampanjo Zamenjaj in prihrani 3 – obvestite o njej družino, prijatelje in znance. Sodelovanje v kampanji je preprosto, brezplačno in nezavezujoče. Več nas bo, boljšo ceno lahko dosežemo!

 roki2019

Bolj točni bodo podatki o vaši pretekli porabi, bolj natančno oceno prihrankov boste prejeli
Ob prijavi v skupinski nakup vas bomo prosili za vnos podatkov o pretekli porabi elektrike in/ali zemeljskega plina v vašem gospodinjstvu, da vam bomo lahko po licitaciji pripravili oceno prihrankov, ki si jih lahko obetate ob sprejemu ponudbe zmagovalnega dobavitelja. Če podatkov ne boste vpisali, bomo porabo ocenili na podlagi vaših podatkov o velikosti gospodinjstva in števila članov, kar pa lahko vpliva na izračun ocene prihranka.

Če ne poznate pretekle porabe energije v vašem gospodinjstvu ali o njej niste prepričani, za podatek o porabi energije v preteklih 12 mesecih zaprosite v klicnem centru vašega dobavitelja.

Telefonske številke dobaviteljev in kako razbrati podatke z računa poiščite na www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si.

Z nami je zamenjava pregledna in preprosta 
Po licitaciji, predvidoma v prvi polovici maja, boste vsi sodelujoči v kampanji prejeli izračun ocene prihrankov – primerjali boste lahko letni strošek pri trenutnem dobavitelju z letnim stroškom ponudbe zmagovalca kampanje in se na podlagi ocenjenega prihranka odločili, ali boste sprejeli ponudbo. V tem primeru boste v zadnjem koraku le še podpisali pogodbo z novim dobaviteljem.

Brez vezave in skritih stroškov
Na ZPS bomo poskrbeli, da boste pogodbo lahko podpisali brezskrbno – v njej zagotovo ne bo ne skritih stroškov ne vezave. Ves čas trajanja kampanje vam bo na voljo naš klicni center, kjer vam bomo pomagali z informacijami, izpolnjevanjem prijavnega obrazca, sprejemom ponudbe in odgovori na vsa druga vprašanja.

S preizkušenim pristopom in partnerjem v akcijo tretjič
Na ZPS smo izvedli že dva izjemno uspešna skupinska nakupa električne energije in zemeljskega plina – veliki prihranki za gospodinjstva, pozitiven odziv javnosti in številna vprašanja potrošnikov, kdaj nameravamo ponovno organizirati skupinski nakup energije, so nas prepričali, da je čas za novo kampanjo. Tudi tokrat sodelujemo z nizozemskim podjetjem Pricewise, ki bo zagotovilo tehnično podporo pri izvedbi kampanje. Sodelovanje v skupinskem nakupu je za potrošnike popolnoma brezplačno, saj stroške krije zmagovalec licitacije, ki bo za vsako zamenjavo plačal provizijo podjetju Pricewise. To krije stroške organizacije in izvedbe kampanje ter tehnične izvedbe skupinskega nakupa. ZPS bo kot neprofitna organizacija vsa prejeta sredstva v celoti uporabila za kritje stroškov društva in izvajanje svoje osnovne dejavnosti varstva potrošnikov.

Imate dodatna vprašanja? Potrebujete pomoč pri prijavi?
Pišite nam na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali nas pokličite na telefonsko številko 01/432 30 35 (vsak delavnik med 8. in 20. uro).
Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja!

OPOZORILO!
Na terenu ne bomo imeli predstavnikov ZPS, ki bi potrošnikom `pomagali´ pri zamenjavi dobavitelja energije.

V preteklih dveh kampanjah ZAMENJAJ in PRIHRANI so nam nekateri potrošniki sporočili, da so jih na domu obiskali akviziterji z obrazložitvijo, da v imenu Zveze potrošnikov Slovenije pomagajo potrošnikom do cenejše elektrike in plina ter jih tako prepričali v podpis pogodbene dokumentacije.

favicon Poudarjamo, da niti v preteklih kampanjah niti v tej kampanji na terenu ne bo predstavnikov ZPS!

Če boste podpisali pogodbeno dokumentacijo za zamenjavo dobavitelja energije terenskemu akviziterju, ki se (lažno) predstavlja kot predstavnik ZPS, ne boste deležni ponudbe, ki jo bomo dosegli v okviru skupinskega nakupa ZPS.

Bodite previdni pri sklepanju pogodb, ki se sklepajo zunaj poslovnih prostorov
Če vas na domu obišče predstavnik podjetja, se prepričajte o identiteti osebe in o tem, katero podjetje zastopa. Zahtevajte ponudbo v pisni obliki in si vzemite dovolj časa, da jo primerjate z obstoječo pogodbo in drugimi primerljivimi ponudbami na trgu. Za podpis nove pogodbe se odločite šele, ko pregledate njeno vsebino in se natančno seznanite z vsemi pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz nje.

Kako ravnati, če ste pogodbo podpisali, pa bi radi od nje odstopili?
Pri pogodbah, sklenjenih zunaj poslovnih prostorov, imajo potrošniki pravico, da v roku 14 dni obvestijo podjetje, da od pogodbe odstopajo. Pri tem jim ni treba navesti razloga za odločitev. Odstop od pogodbe naj podjetju sporočijo pisno, tako da bodo imeli dokazilo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA