Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

23. maj 2017

SKUPAJ PLAČAJMO MANJ: Zveza potrošnikov Slovenije organizira drugi skupinski nakup električne energije in zemeljskega plina. Naš cilj je potrošnikom ponovno zagotoviti čim boljšo ponudbo, brez skritih stroškov in brez vezave, z navzgor omejeno ceno za obdobje enega leta. Zamenjava dobavitelja z ZPS je namenjena vsem slovenskim potrošnikom in je preprosta, enostavna in brezplačna.

Vse potrošnike vabimo k oddaji nezavezujoče prijave k sodelovanju v skupinskem nakupu. Prijave že sprejemamo na spletni strani kampanje www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si.

Prijave sprejemamo vse do 12. julija 2017. Za potrošnike so dodatne informacije kot tudi pomoč pri prijavi na voljo po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefonski številki 01/432 30 35 (vsak delavnik med 8. in 20 uro).

Oddajte brezplačno in nezavezujočo prijavo danes. Prijava zdaj je namreč pogoj, če boste želeli sprejeti na licitaciji zmagovalne tarife!

Za sprejem ponudbe se boste odločili konec avgusta na podlagi prejete individualne ocene prihranka, ki si ga lahko obetate z zamenjavo dobavitelja z ZPS. Deležni ste lahko pogodbe z zmagovalnimi tarifami licitacije, brez vezave in brez skritih stroškov, za obdobje 12 mesecev.

Takrat boste na vrsti vi! Na podlagi prejete ocene prihrankov in ponudbe se boste odločili za zamenjavo dobavitelja ali ne. Ponudbo za zamenjavo dobavitelja sprejmete šele s podpisom pogodbe z zmagovalnim dobaviteljem licitacije.

In še nekaj. Obvestite o kampanji in povabite k sodelovanju tudi vaše prijatelje in znance. Več nas bo, boljšo ponudbo dobaviteljev in posledično večje prihranke si lahko obetamo.

Številni potrošniki še vedno plačujejo (pre)več
Na slovenskem trgu energije že od leta 2015 poteka konsolidacija, a hkrati na trg vstopajo novi dobavitelji. Po podatkih Agencije za energije imamo v Sloveniji 16 ponudnikov elektrike in 19 ponudnikov plina gospodinjskim odjemalcem. "Zadnji podatki o gibanju cen potrjujejo vtis, da obstajajo bistvene razlike med ponudniki, ne le v ceni, ampak tudi v splošnih pogojih - potrošniki morajo biti pozorni predvsem na morebitno vezavo in t.i. skrite stroške," je izpostavila Breda Kutin, predsednica ZPS in dodala:

nz

Število menjav dobavitelja v zadnjih letih res ne stagnira, vendar ga lahko pripišemo predvsem dobrim 20 % aktivnih potrošnikov, medtem ko po naših podatkih skoraj 80 % potrošnikov še nikoli ni menjalo dobavitelja.

ns

Zakaj sodelovati v kampanji?

 • Prijava k sodelovanju je hitra, preprosta, brezplačna in nezavezujoča. Za vse slovenske potrošnike.
 • Pogodba z zmagovalnimi tarifami licitacije, brez vezave in brez skritih stroškov, za 12 mesecev. 
 • Preprosta in varna zamenjava dobavitelja elektrike in/ali plina.
 • Ponudbo za zamenjavo dobavitelja sprejmete šele s podpisom pogodbe z zmagovalnim dobaviteljem licitacije.

Preprosto, brezplačno in nezavezujoče – za vse potrošnike!
Zamenjava dobavitelja energije v okviru kampanje ZPS `ZAMENJAJ in PRIHRANI #2´ je preprosta, brezplačna in nezavezujoča. Sodelovanje je omogočeno vsem potrošnikom, ki so gospodinjski odjemalci električne energije in zemeljskega plina na področju Republike Slovenije (Izjema pri sodelovanju v skupinskem nakupu plina so gospodinjstva v občini Sežana in Rogatec, ker je na teh območjih napajanje urejeno z neposrednimi povezavami z Italijo oz. Hrvaško, zato zamenjava dobavitelja plina na teh območjih ni možna. Lahko pa ta gospodinjstva sodelujejo pri skupinskem nakupu elektrike.).

Slovenski potrošniki prihranili skoraj 1 mio EUR...
V Sloveniji je dobavitelja elektrike in/ali plina v okviru prve kampanje zamenjalo več kot 12.300 gospodinjstev. "Potrošniki, ki so sodelovali v prvi kampanji so skupaj prihranili skoraj milijon evrov, skupni prihranki vseh potrošnikov, ki so v istem obdobju zamenjali dobavitelja v Sloveniji pa so še večji, saj so dobavitelji kot odziv na kampanjo ZPS na trgu predstavili številne ugodne ponudbe. V prvi kampanji so bili prihranki na letni ravni v povprečju skoraj 80 evrov, konkretni prihranki posameznega gospodinjstva pa so bili odvisni od pretekle pogodbe z dobaviteljem in porabe. Nekateri so prihranili znesek v višini ene mesečne položnice, drugi pa več sto evrov," je poudarila Breda Kutin, predsednica ZPS.

…evropski potrošniki pa že več kot 270 mio EUR
Skupinski nakupi energije so v evropskih državah kot so Nizozemska, Španija, Italija, Portugalska, Belgija, Francija, Avstrija, pa tudi Češka postali redna aktivnost potrošniške organizacije. Evropska potrošniška organizacija (BEUC) ocenjuje, da so njene članice pomagale zamenjati dobavitelja že več kot 1.200.000 gospodinjstvom, ki so skupaj prihranili že več kot 270 mio EUR. Skupinske nakupe podpira tudi Evropska Komisija.

Ključni koraki kampanje
Na licitaciji ponudb dobaviteljev energije, ki bo 13. julija 2017, bodo lahko sodelovali vsi ponudniki elektrike in plina, ki so izrazili interes za sodelovanje in potrdili, da se strinjajo s pogoji skupinskega nakupa in opredeljenimi lastnostmi ponudb (npr. navzgor omejena cena za 12 mesecev, nobenih sankcij za odstop od pogodbe ali skritih stroškov, pravočasno obvestilo o ceni po poteku 12 mesecev).

Koraki2017

Boljši bodo podatki, bolj natančna bo ocena prihrankov
Potrošniki, ki se bodo prijavili za sodelovanje v skupinskem nakupu, bodo v drugi polovici avgusta prejeli individualno oceno prihrankov in ponudbo za zamenjavo dobavitelja. Prav individualna ocena prihrankov bo potrošnikom v pomoč pri odločitvi o tem ali sprejeti ponudbo.

Zveza potrošnikov Slovenije: Potrošnike vabimo, da se pridružijo skupinskemu nakupu energije po spletni strani www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si. 
Več nas bo, boljšo ponudbo in posledično večje prihranke lahko dosežemo!

Dodatne informacije lahko najdete: 

 • na spletni strani kampanje ZAMENJAJinPRIHRANI.si,
 • kjer lahko preverite tudi pogosta vprašanja in odgovore,
 • lahko nas pokličete na 01/432 30 35 (vsak delavnik med 8. in 20. uro),
 • nam pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Obvestite tudi prijatelje in znance o ZAMENJAJ in PRIHRANI, kampanji Zveze potrošnikov Slovenije za skupinski nakup elektrike in plina.

Ključna dejstva o prvi kampanji ZAMENJAJ in PRIHRANI: 

  • Prvi skupinski nakup energije v Sloveniji, ki ga je organizirala Zveza potrošnikov Slovenije pod sloganom `Zamenjaj in prihrani´ je uspešno zaključen v pričetku leta 2015.
  • Dobavitelja elektrike ali plina je v okviru prve kampanje zamenjalo več kot 12.300 gospodinjstev oziroma je bilo sklenjenih več kot 14 tisoč pogodb, saj so potrošniki v posameznih gospodinjstvih zamenjali tako dobavitelja elektrike kot plina. 
  • Povprečno gospodinjstvo, ki je zamenjalo dobavitelja v prvi kampanji skupinskega nakupa energije je v povprečju na letni ravni prihranilo skoraj 80 evrov.
  • Potrošniki, ki so sodelovali v prvi kampanji Zamenjaj in prihrani, so skupno prihranili skoraj milijon evrov, skupni prihranki vseh potrošnikov, ki so v enakem obdobju zamenjali dobavitelja v Sloveniji pa so še večji. 
   • ZPS namreč poudarja, da niso prihranili le tisti, ki so zamenjali dobavitelja v okviru prve kampanje, ampak vsi, ki so se določili za zamenjavo, saj smo uspešno prebudili trg in spodbudili številne dobavitelje k oblikovanju ugodnih ponudb. Tako so prihranili tudi tisti, ki so jim njihovi ponudniki znižali cene kot odziv na akcijo ZPS.
  • V okviru prve kampanje je zamenjalo dobavitelja največ potrošnikov v Osrednjeslovenski regiji, sledita Obalno-kraška in Notranjsko-kraška regija, najmanj zamenjav v okviru prve kampanje ZPS pa smo zabeležili na Koroškem in Savinjskem.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA