Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

01. april 2016

Liberalizacija trga električne energije je v zadnjih letih prinesla številne spremembe. Ponudnikov je vedno več, boj za odjemalce, ki so bili za lokalna podjetja nekoč samoumevni, pa vse večji. Vstop novih dobaviteljev je k znižanjem prisilil tudi ostale ponudnike, saj so povprečne cene električne energije nižje kot leta 2012, ko smo pri Zvezi potrošnikov začeli podrobneje spremljati cene in ponudbo.

Spremenila se je tudi sestava ponudbe, saj je danes različnih paketov, posebnih in akcijskih ponudb bistveno več, kar gospodinjstvom otežuje primerjavo in zahteva večjo aktivnost – kdor želi ugodno ceno elektrike, mora redno spremljati ponudbo in biti pripravljen zamenjati dobavitelja.

A nižje cene električne energije ne pomenijo tudi nižjih zneskov na položnicah, saj morajo gospodinjstva plačati tudi omrežnino, različne prispevke, trošarino in davek. Na grafiki smo prikazali strošek gospodinjstva, ki letno porabi 3.500 kWh električne energije (polovico v času večje in polovico v času manjše tarife, obračunska moč 7kW). Leta 2012 je tako gospodinjstvo plačalo okoli 500 evrov letno, danes za enako količino električne energije plača skoraj 50 evrov več. Delež, ki gre dobaviteljem električne energije se je v tem času celo nekoliko znižal, a so se veliko bolj povečali omrežnina, prispevki in davki – končni rezultat niso nižje, temveč precej višje položnice za električno energijo. In če je delež električne energije v letu 2012 na računu znašal 38 odstotkov, je danes ta delež le še 32 odstotkov – ostalo so omrežnine, prispevki in davki. To razmerje je odvisno od porabe gospodinjstva in je lahko pri majhnih porabnikih celo 20:80. Za vse, ki se trudijo varčevati z električno energijo in znižati svoje položnice je to slaba novica – tudi z izbiro najugodnejšega dobavitelja in skromno porabo bo mesečni znesek težko kaj dosti nižji od 20 evrov.

Prispevek, ki nam je od leta 2012 najbolj zvišal račune za električno energijo, je prispevek za SPTE in OVE – njegovo povišanje je bilo v tem času skoraj 300 odstotno. Prispevek je vezan na obračunsko moč in predstavlja fiksen mesečni znesek, ki ga je mogoče znižati le z zmanjšanjem glavne varovalke (gospodinjstvo z obračunsko močjo 7kW bo v letu 2016 samo za prispevek za obnovljive vire energije z davkom vred plačalo 70 evrov).

Omrežnine, prispevki in davki so torej taki, kot jih določata vlada in Agencija za energijo in nanje ne moremo vplivati. Gospodinjstva lahko izbiramo le med dobavitelji električne energije in z izbiro ugodne cene nekoliko znižamo svoje račune ter dobaviteljem sporočimo, da bomo elektriko kupovali tam, kjer bo ugodnejša.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA