Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

20. oktober 2014

Licitacija v okviru kampanje ZPS "Zamenjaj in prihrani" zelo uspešna.

24.168 gospodinjstev je sodelovalo v prvem skupinskem nakupu energije v Sloveniji, ki ga organizira Zveza potrošnikov Slovenije. Licitacija pretekli četrtek je bila izjemno uspešna. Skupinski nakup z ZPS potrošnikom omogoča kar 21-odstotkov nižjo ceno električne energije in 15-odstotkov nižjo ceno zemeljskega plina (1). To pomeni, da si lahko povprečno gospodinjstvo, ki uporablja elektriko in plin, obeta prihranke v višini 164 evrov.

Tri zmagovalne ponudbe, dva zmagovalca, prihranki znatni
Licitacija je potekala v četrtek, 16. oktobra 2014. V kategoriji elektrika je zmagalo podjetje Gen-I, d.o.o., v kategoriji plin je zmagalo podjetje Energija Plus, d.o.o., v kategoriji elektrika + plin je zmagalo podjetje Gen-I, d.o.o..

V posamezni kategoriji so za povprečno gospodinjstvo pričakovani prihranki sledeči (2):  

  • za elektriko 70,10 EUR oz. več kot znaša mesečna položnica povprečnega gospodinjstva,
  • za plin 94,51 EUR oz. več kot znaša povprečna mesečna položnica povprečnega gospodinjstva,
  • za elektriko + plin 140,71 EUR.

Posebej izpostavljamo, da zgornji izračuni temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo. Zato bo višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave vsakemu znan šele, ko bo prejel oceno prihrankov.

Preverili smo določila pogodb in splošnih pogojev, ki veljajo za potrošnike, ki bodo dobavitelja zamenjali v okviru skupinskega nakupa. Gre za pogodbe brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za prihodnjih 12 mesecev, ter z zavezo dobavitelja, da bo pravočasno sporočil potrošnikom ceno, ki bo veljala po izteku 12 mesecev.

Prve individualne ocene prihrankov za potrošnike najkasneje v drugi polovici novembra
Potrošniki, ki so prijavo za sodelovanje v skupinskem nakupu oddali do 15. oktobra, bodo prejeli individualno oceno prihrankov v drugi polovici novembra, in sicer na podlagi podatkov iz oddane prijave.

Zaradi izjemnega zanimanja in uspešne licitacije – prijava spet mogoča
Vse potrošnike, ki se v skupinski nakup (še) niso prijavili obveščamo, da je prijava spet mogoča. Vabimo vas, da se pridružite skupinskemu nakupu na www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si – toda samo do zapolnitve prostih mest. Na osnovi v prijavi posredovanih podatkov boste najkasneje decembra prejeli oceno prihrankov in ponudbo za zamenjavo dobavitelja.
Oddajte svojo prijavo ZDAJ!

Zamenjava dobavitelja se splača
Rezultati licitacije kažejo, da se zamenjava splača. Najvišje prihranke si lahko obetajo tisti, ki dobavitelja elektrike in plina še nikoli niso zamenjali. Zamenjava dobavitelja je po zagotovilih Agencije za energijo preprosta in varna.

Zmagovalna ponudnika bosta na nove odjemalce pripravljena
navedekNaša zmaga na avkciji ZPS tako v kategoriji oskrbe z električno energijo in kot tudi kategoriji skupne oskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom samo še enkrat dokazuje, da smo zares edina prava izbira za odjemalce. navedek1Veseli smo, da se bo našim skoraj 120.000 odjemalcem v kratkem pridružilo novih 20.000 gospodinjstev, je ob zmagi izjavil dr. Robert Golob, predsednik uprave družbe GEN-I.


navedekV Energiji plus smo zelo ponosni, ker smo po uspešno izpeljani avkciji oz. projektu skupinskega nakupa z ZPS trenutno najugodnejši dobavitelj zemeljskega plina v Sloveniji. Na delo, ki nas čaka v prihodnjih tednih, smo dobro pripravljeni tako, da bomo za vse nove kupce zemeljskega plina uredili vse formalnosti povezane z zamenjavo dobavitelja v najkrajšem možnem času. Našim novim kupcem bomo ponudili tudi vrsto ugodnosti, ki so jih deležni vsi naši sedanji kupci. navedek1Želimo, da bi tudi z novimi kupci spletli dolgoročen odnos, saj zvestobo še posebej cenimo in nagrajujemo. Energija plus je partner s pravo energijo, pa sporočajo iz Energije plus.

 

(1) Znižanje cene električne energije in zemeljskega plina je izračunano na podlagi povprečja tarif iz rednih cenikov ponudnikov, ki so objavljeni na spletni strani Agencije za energijo.

(2) Metodološko pojasnilo izračuna
•    Povprečno gospodinjstvo, prijavljeno v skupinski nakup porabi 5.000 kWh električne energije letno. 24% prijavljenih gospodinjstev ima enotarifni števec. Tisti, ki imajo dvotarifni števec pa 52% elektrike porabijo v manjši tarifi in 48 % v večji tarifi.
•    Povprečno gospodinjstvo, prijavljeno v skupinski nakup porabi 1.500 sm3 zemeljskega plina letno.
•    Pri izračunih so upoštevane cene iz rednih cenikov elektrike in plina, ki jih na svoji spletni strani objavlja Agencija za energijo ter tržne deleže ponudnikov iz baze sodelujočih v skupinskem nakupu.
•    Ker po podatkih Ministrstva za infrastrukturo in prostor več kot 90% potrošnikov plačuje svojo porabo elektrike v okviru rednih ponudb (študija Ministrstva za infrastrukturo in prostor, Analiza cen električne energije gospodinjskih odjemalcev glede na izbranega dobavitelja v letu 2013) so upoštevani samo redni ceniki elektrike in plina.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA