Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

10. oktober 2014

Kampanja ZPS za skupinski nakup elektrike in plina je očitno že prebudila trg, saj so dobavitelji v preteklem mesecu začeli intenzivno oglaševati nove ponudbe. Z dragimi promocijskimi akcijami potrošnike vabijo k sebi, ali pa prepričujejo naj jim ostanejo zvesti.

Opazimo jih v reklamah na televiziji in radiu, številni so na dom dobili brošure ali pa so jih nagovarjajo v trgovinah in z nagradnimi igrami. Do bleščečih reklam je seveda treba biti skeptičen in pogledati, če posebne ponudbe sploh prinašajo kaj novega.

Vezave
Kljub temu, da pri ZPS sklepamo da bi dobavitelji lahko še občutno znižali cene, je pogosta obljuba novih akcij, da obstoječe cene še nekaj časa ne bodo dvignili. Potrošniku tako nudijo "zaklenjeno" ceno za določeno obdobje, od enega pa tja do treh let. V zameno za to se mu zavežete, da boste ponudniku ostali zvesti, tudi če boste mogoče z njim nezadovoljni ali pa se bo na trgu pojavila ugodnejša ponudba. Za odstop prej kot v enem letu vam bo tako lahko zaračunal kazen, ki lahko v primeru visoke porabe znaša tudi več kot sto evrov. Svetujemo vam, da ste pozorni na pogodbene kazni, obenem pa preverite za kako dolgo vam ponudnik dejansko zagotavlja "zaklenjeno" ceno.

"Skriti stroški"
Pri ZPS smo opazili tudi ponudbe, ki vključujejo razne pavšalne stroške poslovanja, ki jih  zakonodaja dobaviteljem energije sicer prepoveduje v okviru rednih ponudb. Vendar to ne velja za akcijske in paketne ponudbe. Ti stroški lahko ponudbo seveda podražijo, če jih ne upoštevate, pa boste plačali več kot pričakujete na prvi pogled.

Dodatne storitve in ugodni nakupi
Pogosto se zgodi tudi, da dobavitelj ne ponuja ugodnejše cene energije, ampak potrošniku obljublja dodatne, ugodne storitve ali pa nakupe raznih izdelkov. Ugodnost tukaj nikakor ni avtomatska, ampak je odvisna od tega ali ta nakup sploh potrebujete in če storitve ali izdelka ne morete ugodneje dobiti kje drugje. Brez odgovora na to vprašanje je ugodnost takšne ponudbe lahko zelo dvomljiva.

ZPS svetuje: vzemite si čas za premislek
Pri ZPS tistim, ki želite znižati svoje stroške, svetujemo da se novih ponudb lotite z zdravo skepso. Pri primerjavi dobaviteljev in ponudb bodite pozorni predvsem na druge stroške in nepričakovane zaveze.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA