Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

25. september 2014

Lahko pride do motenj pri dobavi elektrike in plina ali pa do drugih resnih problemov? Objavljamo odgovor direktorice Agencije za energijo, mag. Irene Praček.

Postopek menjave dobavitelja elektrike je za odjemalce varen in izjemno preprost in ga v njihovem imenu lahko opravi novi dobavitelj. Z menjavo dobavitelja se v nobenem primeru ne spremenijo niti omrežje, na katero je odjemalec priključen, niti električni priključek ali merilna naprava oziroma števec. Odjemalec tudi po menjavi dobavitelja ostaja priključen na isto distribucijsko omrežje, ki ga vzdržujejo elektrodistribucijska podjetja, saj je to vezano na geografsko območje oskrbe z elektriko, tudi cena za uporabo omrežja ostaja enaka. Menjava dobavitelja je za odjemalca brezplačna. Za menjavo dobavitelja mora odjemalec skleniti novo pogodbo o dobavi elektrike in pooblastiti novega dobavitelja, da ta zanj pri elektrodistribucijskem podjetju uredi celoten postopek menjave.

Želite izvedeti več o kampanji ZPS "Zamenjaj in prihrani"? Obiščite www.zamenjajinprihrani.si. V skupinskem nakupu sodeluje že skoraj 15.000 sodelujočih. Pridružite se tudi vi!

V postopku menjave dobavitelja bo elektrodistribucijsko podjetje izvedlo odbiranje števca. Pridobljeni odbirek se bo upošteval za končni obračun obveznosti do dotedanjega dobavitelja in za določitev začetnega števčnega stanja pri novem dobavitelju. Odjemalci, ki imajo morda merilna mesta oziroma števce elektrike nedostopne, morajo v vsakem primeru omogočiti odbiranje števca, sicer se postopek menjave dobavitelja ne more izvesti. Sprememba dobavitelja se izvede s prvim dnem v koledarskem mesecu, če je bila do desetega dne predhodnega meseca podana pravilna, popolna in pravočasna zahteva za menjavo dobavitelja.

Tudi menjava dobavitelja zemeljskega plina je za odjemalce preprosta, brezplačna in varna. Pri menjavi dobavitelja zemeljskega plina agencija v zadnjem obdobju ne opaža nobenih ovir ali onemogočanja menjave.

Pri menjavi dobavitelja ne more priti do motenj v oskrbi, saj v postopku menjave odjemalec ostaja priključen na isto omrežje zemeljskega plina, zamenja se le dobavitelj plina. Prav tako menjava dobavitelja zemeljskega plina ne ogroža zanesljivosti oskrbe. Vsi gospodinjski odjemalci so skladno z določili Energetskega zakona zaščiteni odjemalci in zanje veljajo posebna določila, ki jih morajo izpolnjevati vsi dobavitelji končnim odjemalcem.

Agencija za energijo redno objavlja na svoji strani vse aktualne informacije, med drugim tudi o postopku menjave dobavitelja, saj želimo, da bi odjemalci čim bolj izkoristili priložnosti, ki jim jih omogoča odprti trg z elektriko in zemeljskim plinom.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA