Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

03. september 2014

Pri ZPS smo se odločili, da javnost informiramo o našem odgovoru na dopis Elektro Celje Energija, d.o.o. o naši kampanji za skupinski nakup. Odziv dobaviteljev nas veseli, saj pomeni da so možne nižje cene za potrošnike.

Zadeva: odgovor na odprto pismo ECE o kampanji Zamenjaj in Prihrani
Ljubljana, 3.9.2014

Spoštovani g. Terče,
Zahvaljujemo se vam za vaš dopis o naši kampanji za skupinski nakup, saj nam z njim dajete koristno priložnost, da nekatere dejstva o kampanji natančneje pojasnimo.

Živahen odziv dobaviteljev elektrike in plina na našo kampanjo pomeni, da že vplivamo na trg in da ima naša kampanja dobre možnosti za uspeh. Tudi vaša napoved, da boste izboljšali vsako ponudbo, ki bo zmagala na licitaciji, potrjuje našo domnevo, da so možne nižje cene za potrošnike.

Pri vaši trditvi, da ne dajemo priložnosti čisti energiji niti drugim dodatnim storitvam, gre za nesporazum. Ravno nasprotno, naša kampanja dobaviteljem nudi odlično priložnost, da potrošnikom predstavijo čim bolj ugodno in kakovostno ponudbo. Če bo na licitaciji zmagal produkt z elektriko iz obnovljivih virov, bo to še dodatna motivacija za potrošnike, ki so se prijavili na skupinski nakup, da dobavitelja potem tudi dejansko zamenjajo. Z boljšo ponudbo bo tudi zamenjav več. Tudi z vašim dopisom nam sporočate, da je ponudba elektrike iz obnovljivih virov konkurenčna drugim ponudbam. Zakaj bi torej potrošniki zanjo morali plačati več?

Ne strinjamo se z vašim vtisom, da je poročanje medijev o možnostih prihranka in cenah energije populistično. Verjamemo, da lahko s skupinskim nakupom potrošnikom ponudimo občutno več kot 10 odstotkov prihranka pri računu za energijo, pri tem pa nikakor nismo osamljeni. To potrjuje več dejavnikov, na primer da potrošniki za energijo plačajo občutno več od podjetij. Ne strinjamo se niti s trditvijo, da prihranki niso možni, ker je cena elektrike le manjši strošek na računu. V Avstriji, kot navajate tudi sami, so stroški omrežnine in drugih dajatev višji, sama elektrika pa je bolj poceni.

Pri ZPS želimo javnost informirati o vseh ključnih dejstvih, ki jih potrošniki potrebujejo za odločitev o sodelovanju. Višine provizije, ki jo mora plačati zmagovalni ponudnik in iz katere se financirajo visoki stroški kampanje, do zdaj nismo razkrili, ker ta še ni znana in dogovori s ponudniki še trajajo. Razkrili jo bomo takoj ko bo znana in o njej seveda tudi takoj obvestili javnost. Že zdaj pa lahko rečemo, da bo ta občutno nižja od tiste, ki jo navajate. Dovolite, da navedemo še nekaj od aktivnosti, katerih stroške nameravamo pokriti s provizijo: vzpostavitev tehničnih orodij za prijave, brezplačni klicni center za potrošnike, izračuni ocene prihrankov in organizacija zamenjave ponudnikov za veliko število potrošnikov, izpeljava licitacije in komuniciranja z javnostjo in dobavitelji.

Za sodelovanje z nizozemskim partnerjem smo se odločili, ker ima to podjetje daleč najboljše reference za izvedbo skupinskega nakupa in je že uspešno sodelovalo s potrošniškimi organizacijami v drugih državah članicah EU, v Slovenijo pa prinaša veliko znanja. Sodelovanja s slovenskimi ponudniki sorodnih orodij pri drugih kampanjah pa seveda ne izključujemo.

Dovolite mi, da to priložnost izkoristim za ponovno vabilo na skupinski nakup. Pri ZPS želimo prisluhniti vsem željam in potrebam dobaviteljev, ki so potrošnikom pripravljeni ponuditi ugodnejšo energijo. Prepričani smo, da se lahko uskladimo tudi z vami, v korist vseh slovenskih potrošnikov.

Lepo vas pozdravljam in vašemu podjetju želim veliko uspeha,

Breda Kutin
Predsednica ZPS

Preberite: odprto pismo Elektro Celje Energija d. o. o.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA