Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

27. avgust 2014

Ob prijavi k sodelovanju v skupinskem nakupu za zamenjavo dobavitelja električne energije in / ali zemeljskega plina, boste morali na svojem računu poiskati nekatere podatke.

Kako poiskati podatek o porabi električne energije v preteklem letu?

1. Če hranite položnice in poračune, ali imate poračun za lastno evidenco …
a) … in plačujete elektriko na pavšalni način (med letom mesečno poravnavate enake zneske), boste podatek o letni porabi najlažje našli v letnem obračunu, če ga je dobavitelj izstavil za obdobje 12 mesecev. Sicer pa seštejte porabo v zadnjih 12 mesecih in porabo preverite na poračunu, če ga imate. Če podatka o poračunu nimate, vaš seštevek ne bo povsem točen.
b) … in plačujete porabo elektrike po dejanski porabi (redno sporočate stanje oz. imate elektronski daljinski števec), seštejte porabo v zadnjih 12 mesecih.

2. Za izračun približka lahko uporabite podatek o vaši povprečni dnevni porabi (če je naveden) in ga pomnožite s 365 (število dni v letu).
3. Če pri izbranem dobavitelju kot registrirani uporabnik uporabljate spletni portal, boste podatek o letni porabi morda našli v svojem profilu.   
4. Pokličite svojega dobavitelja, če položnic za preteklo leto nimate pri sebi, ali pa na njih ni navedeno ime vašega paketa, in ga prosite za podatek o vaši porabi v preteklih 12 mesecih.

Bodite pozorni, da podatkov in porabe ne boste zamenjali s podatki o prispevkih ali davkih in da boste, ko gre za dvotarifno merjenje, vpisali podatek o porabi v višji in nižji tarifi (VT, MT).

Je fotografija premajhna? Kliknite na fotografijo za povečavo.

elektro racun m

Potrebujete pomoč?
Pokličite nas na brezplačno telefonsko številko 080 80 22.
Izkušeni svetovalci vam bodo pomagali
vsak delavnik med 8. in 20. uro.

Kako poiskati podatek o porabi plina v preteklem letu?

Ob prijavi k sodelovanju v skupinskem nakupu za zamenjavo dobavitelja plina boste z računa prepisali nekatere podatke.   

Zamenjava dobavitelja plina ni mogoča v občinah Sežana in Rogatec, in sicer zato, ker je na teh območjih napajanje urejeno z neposrednimi povezavami z Italijo oz. Hrvaško.

Podatek o letni porabi zemeljskega plina je na nekaterih položnicah zapisan kot “predviden letni odjem”.
1. Če hranite položnice in poračune, ali imate seznam za lastno evidenco …
a) … in plačujete porabo plina na pavšalni način, boste podatek o letni porabi najlažje našli v letnem obračunu, če ga je dobavitelj izstavil za obdobje 12 mesecev. Sicer pa seštejte porabo v zadnjih 12 mesecih in porabo preverite na poračunu, če ga imate. Če poračuna nimate, seštevek ne bo povsem točen.
b) … in plačujete porabo plina po dejanski porabi, seštejte porabo v zadnjih 12 mesecih.

2. Če pri izbranem dobavitelju kot registrirani uporabnik uporabljate spletni portal, boste podatek o letni porabi morda našli v svojem profilu.   
3. Pokličite svojega dobavitelja, če položnic za preteklo leto nimate pri sebi, in ga prosite za podatek o svoji porabi v preteklih 12 mesecih.

Je fotografija premajhna? Kliknite na fotografijo za povečavo.

 plin racun m

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA