Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Za medije
Za medije
03. oktober 2019

Če imate doma dojenčka ali malčka, ste se zagotovo že opazili piškote, ki so namenjeni prav najmlajšim. V trgovinah so na specializiranih policah z otroško hrano in so glede na navedbe na embalaži v večini primerni že za dojenčke pred prvim letom starosti. Čeprav so praktični za uporabo, zaradi vsebnosti sladkorja niso zdrava izbira za najmlajše. 

V okviru programa PotrošnikovZOOM smo ocenili 15 piškotov, razdelili smo jih v dve skupini: 9 izdelkov, ki so glede na oznako na embalaži primerni za dojenčke že pred prvim letom starosti, in 6 izdelkov, ki so namenjeni malčkom po dopolnjenem prvem letu starosti in glede na navedbe na embalaži vsebujejo dodano sadje. Slabše ocene so prejeli vzorci za dojenčke do 12 mesecev starosti, predvsem na račun slabše ocene prehranskega profila zaradi dodanega sladkorja in dodanih aditivov. 

favicon PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja  piškotov za dojenčke in malčke

Hkrati opozarjamo mlade starše, da so v skupini izdelkov, ki glede na navedbe na embalaži vsebujejo dodano sadje, tudi izdelki, v katerih količina sadja skoraj ni vredna omembe, saj predstavlja zgolj slaba 2 odstotka, pogosto je sadje dodano v obliki zgoščenih sokov. Sadje ponudite otroku v sveži izvedbi!

Po sestavi so piškoti za dojenčke in majhne otroke podobni običajnim `piškotom´, predvsem tisti, ki naj bi bili primerni za dojenčke do enega leta starosti, saj običajno vsebujejo moko (najpogosteje pšenično), sladkor ali sirup in maslo ali olje. Nekaterim so dodani še posneto mleko ali banana v prahu, vitamini in minerali. Z izjemo enega izdelka vsi vsebujejo še aditive in/ali arome.

Izdelke z dodanim sladkorjem smo ocenili kot nezadovoljive
Vsi izdelki imajo dodan sladkor, a so glede na vsebnost sladkorja med izdelki ogromne razlike: lahko ga vsebujejo od 12 pa do 25 gramov v 100 gramih izdelka. A bolj kot sama vsebnost sladkorja je pomembno, ali je izdelku sladkor dodan ali pa vsebuje zgolj naravno prisotne sladkorje v sestavinah kot so na primer sadje in mleko.

Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPEGHAN) odsvetuje uživanje dodanega sladkorja otrokom mlajšim od dveh let, zato je MIPOR vsem izdelkom z dodanim sladkorjem za prehranski profil podelil oceno nezadovoljivo. Prav tako smo slabše ocenili izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja, čeprav je bil razlog za to dodano sadje oz. sadni sok. Pri skupni oceni prehranskega profila so upoštevali tudi vsebnost prehranske vlaknine - izdelke z več prehranske vlaknine so ocenili bolje. 

Naš nasvet:

  • Piškoti so praktični za uporabo, a so hkrati energijsko gosta živila, ki imajo po večini dodan sladkor, zato jih ne priporočamo otrokom do prvega oziroma še bolje drugega leta starosti. Za grizljanje otroku raje ponudite kuhan korenček, rezino sira, nesladkan pekovski izdelek (žemlja) ali narezano sadje.
  • V mladosti se oblikujejo prehranjevalni vzorci. Če otrok že kot dojenček pogosto uživa piškote, jih bo zelo verjetno tudi kasneje.
  • Število aditivov v piškotih nakazuje, da gre za procesirano živilo. Je to res primerno živilo za dojenčke oz. malčke?
  • Če se boste vseeno odločili za nakup piškotov za dojenčke in malčke, naj bodo ti brez dodanega sladkorja in naj vsebujejo čim manj naravno prisotnega sladkorja.
  • Piškoti naj bodo na jedilniku le poredko.
Primerjalno ocenjevanje piškotov za dojenčke in majhne otroke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več