Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Živila in pijača
Živila in pijača
25. september 2018

Evropska komisija je objavila letno poročilo o delovanju sistema hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu (RASFF) za leto 2017.

Komisija je prek sistema lani prejela 3832 obvestil o nevarnostih v zvezi s hrano ali krmo, med katerimi se jih je 942 nanašalo na resne nevarnosti za zdravje. Največkrat je šlo za salmonelo v perutninskem mesu, živo srebro v ribah mečaricah in ostankov pesticidov v jajcih, sadju in zelenjavi. Le 6 % opozoril se je nanašalo na krmo in 3,1 % na materiale za stik z živili.

Slovenija je v sistem RASFF lani podla 31 prijav, več kot 100-krat pa so naši nadzorni organi odreagirali na prijavo iz kakšne druge države članice.

Kot so sporočili iz Komisije, je bilo tudi lani tudi večje število prijav v zvezi s Fipronilom v jajcih zaradi nezakonite uporabe te snovi kot biocida, izmenjava prek RASFF pa je omogočila hiter umik jajc s trga.

favicon Preverite: odpoklici živil v letošnjem letu

favicon Preverite: odpoklici živil v letu 2017

Sistem RASFF so vzpostavili že leta 1979, v minulih letih pa so ga prilagajali rastočemu in čedalje kompleksnejšemu globalnemu trgu in spreminjajočim se navadam potrošnikov. Novi izzivi, kot so globalna trgovina, goljufije s hrano, e-trgovina in nove nevarnosti, zahtevajo še tesnejše sodelovanje med sistemom RASFF in drugimi mehanizmi za varnost hrane in javno zdravje.

Večino nevarnih živil sicer odkrijejo že v okviru rednega nadzora na zunanjih mejah Evropske unije. 

Celotno poročilo je na voljo na spletu (v angleščini).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA