Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2020
Odpoklici 2020
10. julij 2020

Evropska komisija je objavila poročilo o sistemu hitrega obveščanja, namenjenem preprečevanju ali omejevanju prodaje nevarnih izdelkov.

Število ukrepov, ki so jih organi sodelujočih 31 držav sprejeli na podlagi obvestil, iz leta v leto narašča in je leta 2019 doseglo 4477 (10 % več kot leta 2018 in 63 % več kot leta 2015). Ukrepi segajo od umika ali uničenja proizvodov s strani distributerjev in trgovcev na drobno, še preden so dosegli potrošnike, do odpoklicev nevarnih izdelkov od uporabnikov.

Po kategorijah, v katerih je bilo največ odpoklicev, so na prvem mestu igrače (29 % vseh obvestil), sledijo pa motorna vozila (23 %) ter električne naprave in oprema (8 %). Veliko obvestil je bilo izdanih tudi za kozmetiko, oblačila, tekstil in modne izdelke ter izdelke za nego otrok in otroško opremo.

Največ obvestil – 27% - je opozarjalo na tveganja za povzročitev poškodbe, kot so zlomi ali pretres možganov. Druga najpogosteje navedena težava so bile neželene kemikalije v izdelkih (23 %), temu pa sledi nevarnost zadušitve pri otrocih (13 %).

Slovenija je lani v sistem Safety Gate prijavila 24 ukrepov (odpoklicev, opozoril, uničenj...). Na prvem mestu so igrače (42%), sledi tekstil, oblačila in modni izdelki (13%) ter kozmetični izdelki (13%).

Preverite
2020
favicon Odpoklici izdelkov splošne rabe
favicon Odpoklici izdelkov za otoke
2019
favicon Odpoklici izdelkov splošne rabe
favicon Odpoklici izdelkov za otoke

Čeprav poročilo za leto 2019 tega ne zajema, pa je treba opozoriti, da so bila od začetka izbruha koronavirusa zabeležena številna nova obvestila, predvsem v zvezi z maskami.

Znani so tudi rezultati usklajenih dejavnosti na področju varnosti izdelkov (CASP), usklajenem nadzoru nad skupinami izdelkov v posameznih državah članicah. Komisija in evropski organi so skupaj preskušali 652 proizvodov (osebne prevozne naprave, plišaste igrače, polnilci, baterije, kolesarski sedeži za otroke in igrače sluzi). V 11 % primerov (75 izdelkov) je bilo ugotovljeno resno tveganje za potrošnike in za take izdelke so v sistemu hitrega obveščanja objavili obvestilo o odpoklicu, da se prepreči širjenje nevarnih izdelkov na trgu. Med odkritimi izdelki za katere se je izkazalo, da obstaja resno tveganje a zdravje, so največji delež zavzele plišaste igrače (68 %), najmanj pa baterije (1 %).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA