Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. avgust 2019

Objavljen je odpoklic papirnatih serviet.

Podatki o izdelku
Izdelek: Matis Napkins soft-touch paper, 38x38 cm, Bordeaux
Papirnate servijete-čista celuloza / 2 slojni
EAN koda: 8003885383116
Lot: 08 11/08/16
Proizvajalec: Cartindustria Veneta s.r.l., Italija

Vzrok odpoklica
Na podlagi analitsko določene koncentracije primarnih aromatskih aminov v hladnem vodnem ekstraktu vzorca, je bila izdelana ocena tveganja, s katero je bilo ugotovljeno, da vzorec predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje odraslih in otrok. 

ZPS svetuje
v primeru, da imate te serviete doma, jih ne uporabljajte. Lahko jih vrnete v trgovino, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

V informaciji o odpoklicu ni zapisano, katere aromatske amine so v izdelku našli. Gre za spojine, ki so na seznamu ECHA, ker so: karcenogene in/ali mutagene in/ali motiljo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Aromatski amini so zelo velika skupina kemikalij in imajo zelo široko uporabo, npr. uporabljajo jih v industriji plastike in pesticidov. Vsebuje jih tudi hrana na žaru, če je preveč pečena.

Fotografija: Zdravstveni inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA