Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

09. april 2019

Evropska komisija je objavila poročilo o sistemu Safety Gate za nevarne izdelke, tj. nekdanjem sistemu hitrega obveščanja RAPEX, za leto 2018.

Organi so lani izmenjali 2.257 opozoril o nevarnih izdelkih, ki so sprožili 4050 nadaljnjih ukrepov. Opozorila so se največkrat nanašala na igrače (31 %), sledila pa so jim obvestila o motornih vozilih (19 %) ter oblačilih, tekstilu in modnih izdelkih (10 %). Glavna tveganja so bila kemična tveganja in poškodbe (oboje po 25 %) ter tveganje zadušitve pri otrocih (18 %).

Več kot polovica vseh odkritih nevarnih izdelkov prihaja iz Kitajske.

Slovenija je lani v sistem Safety Gate prijavila 18 izdelkov in sprejela 297 ukrepov na podlagi objav v sistemu Safety Gate. Najpogosteje igrače, oblačila in svetla, najpogostejša tveganja pa so bila nevarnost zadušitve, kemična tveganja in tveganje za električni udar.

Potrošniške organizacije nismo zadovoljne s trenutnimi sistemom nadzora nad varnostjo izdelkov. Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Tudi lani so potrošniki kupili številne nevarne izdelke. Delo nacionalnih nadzornih organov ne preprečuje, da nevarni izdelki ne bi prišli na trg. Evropski parlament pozivamo naj čim prej sprejme predlagane spremembe, ki bi omogočile učinkovitejši nadzor."

Odpoklici izdelkov so med najpogostejšimi ukrepi za zmanjšanje tveganj nevarnih izdelkov, vendar je delež izdelkov, ki so jih potrošniki vrnejo po odpoklicu, na splošno še vedno majhen. Rezultati ankete o tem vprašanju kažejo, da tretjina anketirancev zavestno še naprej uporablja odpoklicane izdelke, kar kaže na to, da opozorila morda nimajo velikega vpliva na potrošnike in/ali da tveganje morda ni dovolj jasno sporočeno.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA