Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2018
Odpoklici 2018
24. april 2018

Na seznamu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF je kozarec, ki je (bil) na voljo tudi v Sloveniji.

Podatki o izdelku
Izdelek: Kozarec 250 ml Harmony
Številka artikla: 16032001011000000150
Proizvajalec: CERVE SPA, Via Paradigna 16/A, Parma, Italija
Prodajalec: TEDi Betriebs d.o.o., Ptujska cesta 190, 2000 Maribor
V prodaji od 23.10.2017 do 05.04.2018

Vzrok odpoklica
Ugotovljena je bila previsoka specifična migracija kadmija in svinca iz roba, ki ob uporabi pride v stik z usti. Izdelek zato predstavlja tveganje za zdravje.

Ukrep
Prodajalec izdelka v Sloveniji, podjetje TEDi Betriebs d.o.o. , je objavilo prostovoljni odpoklic izdelka.

ZPS svetuje
V primeru, da imate ta kozarec doma, ga ne uporabljajte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Težke kovine
Težke kovine so kemični dejavnik tveganja, ki lahko ogrožajo zdravje ljudi, saj lahko, če jih zaužijemo preveč, povzročijo zastrupitve tako, da zavrejo učinkovanje esencilanih substanc, se interaktivno povezujejo z drugimi elementi, sprožijo prerazporejanje esencialnih snovi v telesu in s tem povzročajo bolezni.

Kako nevarne so s hrano zaužite težke kovine, je odvisno predvsem od starosti in zdravstvenega stanja oseb, ki so jim izpostavljene, od količine in kemične oblike kovin ter od trajanja izpostavljenosti. V večini primerov so težke kovine nevarnejše, če so jim ljudje izpostavljeni dlje časa v večjih količinah. 

Svinec
Znanstveni odbor za hrano je leta 1992 v poročilu `Morebitno zdravstveno tveganje zaradi svinca v hrani in pijači´ sprejel mnenje, da je sprejemljivi tedenski vnos svinca trenutno 25 μg/kg telesne teže. Majhno količino svinca lahko najdemo v živilih rastlinskega in živalskega izvora. Povečana koncentracija svinca v okolju, posledično pa tudi v živilih, je posledica onesnaženosti, saj se svinec najpogosteje uporablja pri izdelavi akumulatorjev, baterij, fitofarmacevtskih sredstev in v gradbeništvu.

Kadmij
Znanstveni odbor za hrano je odobril sprejemljivi tedenski vnos kadmija; ta je trenutno 7 μg/kg telesne teže. Priporočil je tudi, da bi si morali bolj prizadevati, da bi bila hrana manj izpostavljena kadmiju, saj prav z živili vnesemo v telo največ kadmija.

Fotografija: Zdravstveni Inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA