Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2018
Odpoklici 2018
13. marec 2018

Evropska komisija je predstavila poročilo o sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih za leto 2017. Po sistemu RAPEX je bilo poslanih več kot 2 000 obvestil o nevarnih izdelkih. Na vrhu seznama odkritih in s trga umaknjenih nevarnih izdelkov so bile igrače (lani še posebej pogosto priljubljene vrtavke fidget spinner) avtomobili in motorna kolesa.

Potrošniške organizacije menimo, da so odkriti nevarni izdelki le vrh ledene dobe, zato je treba izboljšati učinkovitost nadzora nad nevarnimi izdelki v posameznih državah članicah. Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Zaščita potrošnikov je v veliki meri odvisna od tega v kateri državi živijo. Podatki o nadzoru kažejo, da bolj kot so nadzorni organi aktivni, več nevarnih izdelkov najdejo. Razlike med posameznimi državami članicami so ogromne. Nujno je, da države članice povečajo število opravljenih nadzorov."

Potrošniške organizacije opozarjamo na dejstvo, da so zaradi zastarelosti zakonodaje kljub nesporno ugotovljeni nevarnosti, na trgu še vedno povezane igrače. Zaradi tega je nemudoma potrebno posodobiti zakonodajo.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová: "Na trgu so lahko samo varni izdelki. Če ni tako, sistem hitrega obveščanja podpira organe, da hitro ukrepajo in umaknejo vse izdelke, ki bi lahko povzročili poškodbe. Na žalost pa je treba na številnih drugih področjih izboljšati izvrševanje."

2201 obvestil, poslano prek sistema hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropekem trgu RAPEX, je sprožilo skoraj 4 000 nadaljnjih ukrepov, kot je na primer umik izdelkov s trga. To kaže, da so vsi nacionalni organi pozorno spremljali obvestila v sistemu in sprejeli potrebne ukrepe, da bi bil trg varnejši za potrošnike.

Potrošniki vse pogosteje kupujejo izdelke prek spleta neposredno iz tretjih držav. Zdaj je izziv, kako zagotoviti, da bodo ti proizvodi izpolnjevali varnostne standarde EU.

Igrače, motorna vozila in tekstilni izdelki
Lani so bile največkrat prijavljena kategorija izdelkov igrače (29 %), sledili pa so jim motorna vozila (20 %) ter oblačila, tekstil in modni izdelki (12 %). Glede na tveganja je bilo v letu 2017 najpogosteje prijavljeno tveganje poškodb (28 %), sledilo pa mu je kemično tveganje (22 %).

Država izvora
Večina nevarnih izdelkov, prijavljenih v sistem, je prišla iz držav zunaj EU. Najpogostejša država porekla je Kitajska, vendar je bil njihov delež enak kot leto prej, in sicer 53 % (1 155). Komisija še naprej tesno sodeluje s kitajskimi organi ter z njimi razpravlja o posameznih primerih in izvedbenih ukrepih, kot je izmenjava dobrih praks. 26 % nevarnih izdelkov (413) je bilo evropskega porekla.

V sistemu RAPEX trenutno sodeluje enaintrideset držav (vse članice EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška).

Stephen Russell, generalni sekretar ANEC-a (organizacija, ki zastopa potrošnike pri standardizaciji): "Ponovno poudarjamo, da je potrebno nemudoma ustanoviti vseevropski sistem poročanja o nesrečah in poškodbah, ki so posledica nevarnih izdelkov na trgu."

Slovenija je v sistem hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX lani prijavila 11 izdelkov. Nemčija v enakem obdobju 341. Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA