Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2018

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF  je objavljen kovinski prisrčnik z lijem, ki je (bil) na voljo tudi v Sloveniji.

Podatki o izdelku
Izdelek: Prisrčnik ART. 16149 (Hip-Flask)
EAN koda: 4034127161494
Dobavitelj: Haushalt International, Nemčija
Prodajalec: Jagros d.o.o., Laše 1b, 3241 Podplat

Vzrok odpoklica
V izdelku je bila ugotovljena previsoka specifična migracija svinca. Izdelek zato lahko predstavlja tveganje za zdravje.

Ukrep
Dobavitelj izdelka v Sloveniji, podjetje Jagros d.o.o., je objavilo prostovoljni umik in odpoklic izdelka iz svojih poslovalnic Trgovine JAGER, kjer je bil izdelek na voljo.

ZPS svetuje
V primeru, da imate ta izdelek doma, ge ne uporabljajte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Težke kovine
Težke kovine so kemični dejavnik tveganja, ki lahko ogrožajo zdravje ljudi, saj lahko, če jih zaužijemo preveč, povzročijo zastrupitve tako, da zavrejo učinkovanje esencilanih substanc, se interaktivno povezujejo z drugimi elementi, sprožijo prerazporejanje esencialnih snovi v telesu in s tem povzročajo bolezni.

Kako nevarne so s hrano zaužite težke kovine, je odvisno predvsem od starosti in zdravstvenega stanja oseb, ki so jim izpostavljene, od količine in kemične oblike kovin ter od trajanja izpostavljenosti. V večini primerov so težke kovine nevarnejše, če so jim ljudje izpostavljeni dlje časa v večjih količinah. 

Svinec
Znanstveni odbor za hrano je leta 1992 v poročilu `Morebitno zdravstveno tveganje zaradi svinca v hrani in pijači´ sprejel mnenje, da je sprejemljivi tedenski vnos svinca trenutno 25 μg/kg telesne teže. Majhno količino svinca lahko najdemo v živilih rastlinskega in živalskega izvora. Povečana koncentracija svinca v okolju, posledično pa tudi v živilih, je posledica onesnaženosti, saj se svinec najpogosteje uporablja pri izdelavi akumulatorjev, baterij, fitofarmacevtskih sredstev in v gradbeništvu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA