Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2018
Odpoklici 2018
16. januar 2018

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX je objavljen kozmetični izdelek, ki so ga prek spleta prodajali tudi v Slovenijo.

Podatki o izdelku
Ime izdelka: Lightening Beauty Lotion
Blagovna znamka: BSQ / Caro bright+
EAN koda: 8 71 38 87 00 00 88
Lot: L 16351A

Vzrok odpoklica
Losjon vsebuje preveliko koncentracijo kojične kisline, kar predstavlja tveganje za zdravje. Izdelek ni skladen z Uredbo o kozmetičnih izdelkih

ZPS svetuje
V primeru, da imate ta losjon doma, ga ne uporabljajte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Kojična kislina
V kozmetičnih izdelkih jo uporabljajo predvsem za svetlenje pigmentnih madežev, peg, melazme in polti. Najvišja dovoljena koncentracija v kozmetičnih izdelkih splošne rabe je 1%. Lahko povzroči draženje kože.

Je metabolit več vrst gljiv (Aspergillus, Acetobacter in Penicillium).

Znanstveni komite za izdelke splošne rabe (SCCP): mnenje o kojični kislini (v angleščini).

Fotografija: Zdravstveni inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA