Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

04. december 2017

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu je RAPEX so objavljeni kozarci, ki so (bili) na voljo tudi v Sloveniji.

Podatki o izdelku
Izdelek: Kozarec Kamasutra 14/1992, set 6 kozarcev v kartonskem ovoju
EAN koda: 4029811214686
Lot: 19329 ali 20643 (na spodnji strani kartonske embalaže pod EAN kodo)
Dobavitelja: Afirma d. o. o., Cesta na Ostrožno 109, 3000 Celje in Crea dom, d. o. o., Ljubljana, Litostrojska cesta 24, 1000 Ljubljana
Prodaja: Izdelki so bili v prodaji v poslovalnicah podjetij Engrotuš d.o.o. in Maridis trgovina d.o.o. ter še v nekaterih manjših trgovinah.

Vzrok odpoklica
Pri setu poslikanih kozarcev za žgane pijače je bila ugotovljena previsoka specifična migracija kadmija in svinca iz roba, ki ob uporabi pride v stik z usti. Izdelek zato lahko predstavlja tveganje za zdravje.

Ukrep
Dobavitelja izdelka v Sloveniji izvajata prostovoljni umik in odpoklic izdelka.

ZPS svetuje
V primeru, da imate te kozarce doma, jih ne uporabljajte. Lahko jih vrnete v trgovino, kjer ste jih kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Težke kovine
Težke kovine so kemični dejavnik tveganja, ki lahko ogrožajo zdravje ljudi, saj lahko, če jih zaužijemo preveč, povzročijo zastrupitve tako, da zavrejo učinkovanje esencilanih substanc, se interaktivno povezujejo z drugimi elementi, sprožijo prerazporejanje esencialnih snovi v telesu in s tem povzročajo bolezni.

Kako nevarne so s hrano zaužite težke kovine, je odvisno predvsem od starosti in zdravstvenega stanja oseb, ki so jim izpostavljene, od količine in kemične oblike kovin ter od trajanja izpostavljenosti. V večini primerov so težke kovine nevarnejše, če so jim ljudje izpostavljeni dlje časa v večjih količinah. 

Svinec
Znanstveni odbor za hrano je leta 1992 v poročilu `Morebitno zdravstveno tveganje zaradi svinca v hrani in pijači´ sprejel mnenje, da je sprejemljivi tedenski vnos svinca trenutno 25 μg/kg telesne teže. Majhno količino svinca lahko najdemo v živilih rastlinskega in živalskega izvora. Povečana koncentracija svinca v okolju, posledično pa tudi v živilih, je posledica onesnaženosti, saj se svinec najpogosteje uporablja pri izdelavi akumulatorjev, baterij, fitofarmacevtskih sredstev in v gradbeništvu. 

Kadmij
Znanstveni odbor za hrano je odobril sprejemljivi tedenski vnos kadmija; ta je trenutno 7 μg/kg telesne teže. Priporočil je tudi, da bi si morali bolj prizadevati, da bi bila hrana manj izpostavljena kadmiju, saj prav z živili vnesemo v telo največ kadmija.

Fotografija: Zdravstveni Inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA