Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

11. julij 2017

Distributer je objavil odpoklic več kozmetičnih izdelkov Cylax, ker vsebujejo methylisothiazolinone.

Podatki o izdelkih

Izdelki: 

  • Kreme za telo (Aloe Vera, Vitamin E, Kakavovo maslo, Svetlinovo olje)

          Pakiranje: 300ml

  •   Aloe Vera gel,

           Pakiranje: 250ml 

Blagovna znamka: Cylax

Proizvajalec: Richards & Appleby ltd. Unit3, Headsof lheValteys Industrial Estate, Rhymney, Tredegar, Gwent, NP22 5RL, United Kingdom

Distributer: Frekvenca d.o.o., Neubergerjeva ulica 31, 1000 Ljubljana

Lot: izdelki v prodaji: od 12. 2. 2017 do 10. 6. 2017

Vzrok odpoklica

Zdravstveni inšpektorat RS je v okviru inšpekcijskega pregleda ugotovil, da našteti izdelki vsebujejo konzervans methylisothiazolinone, ki je od 12. februarja 2017 v dovoljeni koncentraciji, lahko prisoten le v kozmetičnih izdelkih, ki se ob uporabi sperejo s kože.  Izdelek ni skladen z Uredbo o kozmetičnih izdelkih.

Ukrep

Distributer je objavil umik / odpoklic izdelkov. 

ZPS svetuje
V primeru, da imate katerega izmed teh kozmetičnih izdelkov doma, ga prenehajte uporabljati. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Methylisothiazolinone
Kemikalija Methylisothiazolinone sodi med kemikalije, ki pogostokrat povzročajo alergijo. V kozmetičnih izdelkih jo uporabljajo kot konzervans. Od leta 2015 je prepovedan v kozmetiki za otroke, od februarja 2017 pa v kozmetiki za odrasle, ki se ne izpere. V kozmetičnih izdelkih, ki se izperejo pa je najvišja dovoljena koncentracija 0,01% (100 ppm).

Fotografija: Zdravstveni inšpektorat

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA