Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

31. maj 2017

Distributer je objavil odpoklic dveh izdelkov za nego las.

Podatki o izdelkih

  • Ime izdelka: Chi cationic hydration interlink infra gel, gel za maksimalno kontrolo
    Pakiranje: 251 ml
    Serija: 16D10606
  • Ime izdelka: Biosilk Rock Hard hard styling wax
    Pakiranje: 54 g
    Serija: 15124502

Odgovorna oseba: Farouk system Europe, LJ . Costerstraat 17, 8141 GN Heino, Nizozemska
Distributer: BOS D.O.O. Majšperk 39, 2322 Majšperk

Oba kozmetična izdelka sta namenjena profesionalni uporabi in nista bila v prosti prodaji.

Ukrep
Distributer je izvedel umik izdelkov.

Vzrok odpoklica
Izdelka vsebujeta konzervans methylisothiazolinone, ki je od 12. februarja 2017, v dovoljeni koncentraciji, lahko prisoten le v kozmetičnih izdelkih, ki se ob uporabi sperejo s kože. Konzervans methylisothiazolinone lahko sproži kontaktno alergijo. Izdelka nista skladna z Uredbo o kozmetičnih izdelkih.

ZPS svetuje
V primeru, da imate katerega izmed teh kozmetičnih izdelkov doma ali v salonu, ga takoj prenehajte uporabljati. Lahko ga vrnete trgovcu, pri katerem ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Methylisothiazolinone
Kemikalija Methylisothiazolinone sodi med kemikalije, ki pogostokrat povzročajo alergijo. V kozmetičnih izdelkih jo uporabljajo kot konzervans. Od leta 2015 je prepovedan v kozmetiki za otroke, od februarja 2017 pa v kozmetiki za odrasle, ki se ne izpere. V kozmetičnih izdelkih, ki se izperejo pa je najvišja dovoljena koncentracija 0,01% (100 ppm).

Fotografija: Zdravstveni inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA