Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2016
Odpoklici 2016
13. oktober 2016

Podjetje TEDi Betriebs obvešča o umiku umetnih pajkov.

Podatki o izdelku
Izdelek: Umetni pajki
Št.izdelka: 68740003081000000150
Blagovna znamka: TEDi
Distributer: TEDi Betriebs d.o.o., Ptujska cesta 190, 2000 Maribor
Cena: 1,75 €
Izdelek je bil v prodaji od 15.07.2016 do 08.10.2016

Vzrok odpoklica
Analize so pokazale, da vsebuje previsoko vsebnost ftalatov in policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAO), kar lahko predstavlja tveganje za zdravje. Izdelek ni skladen z Zakonom o splošni varnosti proizvodov.

Ukrep
Prodajalec je objavil odpoklic izdelka. Za več informacij lahko pokličete na 02 4604300 ali pošljite e-sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

ZPS svetuje
V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Policiklični aromatski ogljikovodiki
Učinkov prisotnosti rakotvornih PAO v organizmu ne opazimo takoj, ker delujejo na dolgi rok. Otroci jih med igro zanesejo v usta, v telo jih vnašajo tudi prek kože. Evropska unija je zato že omejila prisotnost osmih rakotvornih PAH: gumijaste in plastične igrače odslej ne smejo vsebovati več kot 0,5 miligrama na PAH na kilogram. 

Ftalati
Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih): so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

Fotografija: Tedi

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA