Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2016

Prodajalec izdelka v Sloveniji je objavil prostovoljni umik in odpoklic izdelka.

Podatki o izdelku
Izdelek: Zajemalka za špagete iz črnega najlona z držalom iz nerjavnega jekla
Oznaka: Gizmo BG-3063
EAN koda: 6944217207057
Dobavitelj: TCC Plus d.o.o., Kosovelova ulica 16, 3000 Celje
Prodaja: Akvonij Šentjur in Engrotuš d.o.o. Celje v prodajalnah v Kopru, Mariboru, Kranju, Ljubljani, Celju in Novem mestu

Vzrok odpoklica
Pri preskušanju vzorca izdelka je bila ugotovljena previsoka specifična migracija primarnih aromatskih aminov, zato izdelek lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi.

ZPS svetuje
V primeru, da imate to zajemalko doma, je ne uporabljajte. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine. 

V informaciji o odpoklicu ni zapisano, katere aromatske amine so v izdelku našli. Gre za spojine, ki so na seznamu ECHA, ker so: karcenogene in/ali mutagene in/ali motiljo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Aromatski amini so zelo velika skupina kemikalij in imajo zelo široko uporabo, npr. uporabljajo jih v industriji plastike in pesticidov. Vsebuje jih tudi hrana na žaru, če je preveč pečena. 

Fotografija: Zdravstveni inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA