Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2016
Odpoklici 2016
29. junij 2016

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF je bil objavljen izdelek, ki je (bil) na voljo tudi v Sloveniji.

Podatki o izdelku
Izdelek: Lopatica iz črnega najlona z držalom iz nerjavnega jekla
Prodajalec: TCC Plus d.o.o., Kosovelova ulica 16, Celje
Trgovine: Izdelek so prodajali v trgovinah Akvonij Šentjur in Engrotuš d.o.o. Celje, prodajalne v Sežani, Kopru, Ljubljani, Celju in Novem mestu.

Vzrok odpoklica
Pri preskušanju vzorca izdelka je bila ugotovljena previsoka specifična migracija aromatskih aminov, zato izdelek lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi.

Ukrep
Prodajalec izdelka v Sloveniji, podjetje TCC Plus d.o.o. izvaja prostovoljni umik in odpoklic izdelka. 

ZPS svetuje
V primeru, da imate to lopatico doma, je ne uporabljajte. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine. 

V informaciji o odpoklicu ni zapisano, katere aromatske amine so v izdelku našli. Gre za spojine, ki so na seznamu ECHA, ker so: karcenogene in/ali mutagene in/ali motiljo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Aromatski amini so zelo velika skupina kemikalij in imajo zelo široko uporabo, npr. uporabljajo jih v industriji plastike in pesticidov. Vsebuje jih tudi hrana na žaru, če je preveč pečena. 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA