Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2016
Odpoklici 2016
28. april 2016

 

Na skupnem evropskem trgu v letu 2015 odkrili največ nevarnih igrač in oblačil.

Evropska komisija je objavila, da so v letu 2015 odkrili več kot 2.000 nevarnih izdelkov za katera so sprožili opozorila po vsej EU. Ključni izziv za nadzornike predstavlja vedno več izdelkov, ki jih potrošniki kupimo po spletu izven držav EU.

Lani je bilo v sistemu zabeleženih 2.072 opozoril in 2.745 nadaljnjih ukrepov. Ko država članica objavi opozorilo v sistemu, lahko druge države odkrijejo proizvod na svojem trgu in se odzovejo na prvotno opozorilo.

Igrače in oblačila
Kot že leto pred tem, je bilo tudi lani največ odkritih nevarnih izdelkov iz kategorij `Igrače´ (27 %) in `Oblačila, tekstil in modni izdelki´ (17 %). Po deležu nevarnih izdelkov sledijo `Motorna vozila´(10%), `Električni izdelki in oprema´ (9%) in `Nakit´ (6%).

Med tveganji je bilo v letu 2015 najpogosteje prijavljeno kemično tveganje (četrtina vseh obvestil), sledilo pa je tveganje poškodb (22 %). Kemično tveganje je bilo najpogosteje vzrok za odpoklic pri igračah - v dobri tretjini primerov (37%). Najpogosteje so v igračah odkrili prepovedane ftalate. Petina izdelkov, ki je bila odpoklicana zaradi kemičnega tveganje je bila iz skupine nakita, ki je vseboval težke kovine, na primer nikelj in svinec. Sledijo tekstilni izdelki, ki so vsebovali nevarne kemikalije (13%).

"Sistem hitrega obveščanja je pripomogel k hitremu usklajevanju odzivov organov za varstvo potrošnikov, da bi s trga odstranili nevarne proizvode po Evropi. Pred nami sta dva izziva: spletna prodaja in močna prisotnost kitajskih proizvodov, ki je razvidna iz sistema hitrega obveščanja," je povedala Věra Jourová, evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov.

Sistem hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX deluje od leta 2003, v njega pa je sedaj vključenih 31 držav, poleg vseh članic EU tudi Islandija, Lihtenštajn in Norveška.

Poreklo
Največ nevarnih izdelkov - 62 % - je bilo iz Kitajske, ki pa je hkrati tudi največja uvoznica v EU. Sodelovanje s kitajskimi organi ostaja prednostna naloga EU, ki poteka v okviru mehanizma sistema hitrega obveščanja Kitajska. Prijavo za vsak odkriti nevarni izdelek, katerega poreklo je Kitajska, pošljejo tudi kitajskim organom za nadzor nad nevarnimi izdelki, tako da lahko ti težavo rešujejo neposredno s proizvajalcem ali izvoznikom, če te gospodarske subjekte sploh lahko izsledijo. Do zdaj je Kitajska obravnavala kar 11.540 prijav in sprejela korektivne ukrepe v 3.748 primerih. Pogosto je sledenje izvora proizvoda še vedno težko.

15% nevarnih izdelkov, ki so jih odkrili lani, je imelo poreklo v kateri izmed držav EU.

Več kot 65 % Evropejcev nakupuje po spletu 
Nov izziv zdaj predstavlja odkrivanje nevarnih izdelkov, ki jih potrošniki kupijo po spletu in s katero prek pošte v gospodinjstva potrošnikov prihajajo tudi proizvodi iz držav zunaj EU, ki morda niso prestali preverjanja varnosti. Komisija si prizadeva za nadaljnje izboljšanje sistema hitrega obveščanja, ki bi vključeval tudi ta vidik. Že zdaj obstajajo primeri uspešnega sodelovanja med osebjem služb za nadzor meja in spletnimi prodajnimi platformami. Komisija pa se bo v okviru svoje mednarodne agende o varnosti proizvodov dodatno osredotočila na spletno prodajo.

Preverite:

Odpoklici nevarnih izdelkov
2015 2016
Splošno Splošno
Igrače in oprema za otroke Igrače in oprema za otroke

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA