Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Otrok
Otrok
09. avgust 2017

Zdravstveni inšpektorat RS je v okviru rednega inšpekcijskega nadzora odvzel več vzorcev igrač iz mehke plastike, z namenom preverjanja njihove skladnosti s predpisi. Igrače so bile analizirane v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Podatki o igrači
Ime izdelka: Maša in medved
Št. artikla: na orig. embalaži No 8899, na etiketi KA 45-1
EAN koda: ni na razpolago
Poreklo: Kitajska
Uvoznik v EU: T.O. PETRA, Kristijan Palić, Konjščinska 37, Zagreb
Distributer: Husanović Jakub s.p., Trg svobode 1, 1420 Trbovlje
Maloprodaja: trgovina NINE, Topliška cesta 35, Čatež ob Savi

Vzrok odpoklica
Opravljene analize igrače Maša in medved so odkrile vsebnost di-2-etilhekstil ftalata v medvedu in glavi punčke, ki presega mejne vrednosti. Presežena količina ftalatov, migrirana v slino, lahko vpliva na zdravje otrok. Vzorec ni skladen z Uredbo o varnosti igrač.

Ukrep
Igrače je distributer umaknil s trga in odpoklical.

ZPS svetuje
V primeru,da imate igračo doma, jo odstranite iz dosega otrok. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Ftalati
Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih): so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

Fotografija: Zdravstveni Inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA