Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prost dostop
Prost dostop
04. avgust 2020

Izdelki za razkuževanje rok so se v zadnjih mesecih zaradi pojava novega koronavirusa, ki povzroča bolezen COVID-19, znašli v marsikateri nakupovalni košari. Cene so visoke, označevanje izdelkov pa ne vedno najbolj jasno in razumljivo.

Na našem testu smo preverili vsebnost količine alkohola v razkužilih za katera je na embalaži navedeno, da je aktivna učinkovina alkohol. Na test smo poslali petnajst razkužil, ki jih lahko kupite v trgovinah, drogerijah in na bencinskih črpalkah.

Alkoholi imajo izvrstno učinkovitost in najhitrejše baktericidno delovanje od vseh antiseptikov. Posebej pomembno je, da se sušijo zelo hitro in tako omogočijo hitro dezinfekcijo, imajo optimalni učinek na večino mikroorganizmov, za razkuževanje umivalniki niso potrebni, nanos alkohola ne povzroči mikrobnega onesnaženajonesnaženja okolice (Vir: Pittet D, Boyce JM. Hand hygiene and patient care: persuing the Semmelweis legacy. The Lancet Infectious Diseases 2001;9-20.)

Temeljito umivanje rok je prva izbira
Že v času gripe A (H1N1) se je izkazalo, da je umivanje z vodo in milom učinkovitejše od uporabe hidroalkoholnih gelov (ki temeljijo samo na alkoholu ali na alkoholu in klorheksidinu). Hidroalkoholni geli ob pogosti uporabi koži tudi bolj škodijo kot milo. Alkohol v razkužilu lahko kožo draži, še posebej, če razkužilo nanašamo večkrat na dan in če je koža na rokah poškodovana (ekcem). S pretirano uporabo razkužil tudi uničujemo naravni zaščitni plašč kože, ki se zato hitreje izsuši.
Pri vsakdanjih opravilih zadostuje, da roke temeljito umijemo z milom in tekočo vodo, dodatno razkuževanje ni potrebno. Miljenje mora trajati najmanj 1 minuto, celotno umivanje pa 2 – 3 minute. Poudariti velja, da razkužilo ni in ne sme biti nadomestilo za umivanje umazanih rok: če si rok pred nanašanjem razkužila ne umijemo, na koži ostane umazanija (lahko tudi mikroskopska), ki je gojišče za viruse in bakterije.

Pred temeljitim umivanjem (ali razkuževanjem) se ne dotikamo ust, nosu ali oči. Na splošno bi bilo dobro, da bi se te razvade za vedno znebili oz. bi jo čimprej ozavestili.

Antibakterijska mila: raje ne!
V trgovinah so na voljo tekoča in trda mila, na katerih lahko zasledimo trditev o protibakterijskem učinku. V kozmetičnih in higienskih izdelkih so v omejenih koncentracijah dovoljene nekatere snovi, ki delujejo protibakterijsko (uničujejo bakterije), na primer triclosan. A voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije, bakterij in virusov, zato tovrstni izdelki niso potrebni. Še več, njihova dolgotrajna uporaba povzroči razvoj odpornosti mikroorganizmov proti vsem antibakterijskim učinkovinam ali snovem, kar dolgoročno povečuje tveganje za okužbe. Navadno milo in tekoča voda ob primerni uporabi in pravilni tehniki umivanja rok torej zadoščata tudi za zaščito pred novim koronavirusom.

Vlažilni robčki: priročni, a brez učinka
Ali vlažilni robčki uničujejo novi koronavirus? Odgovor je (največkrat) ne. Teoretično bi sicer lahko delovali kot sredstva za dezinfekcijo, če bi v ustrezni koncentraciji vsebovali kemikalije, kot so alkohol ali protibakterijske sestavine (te ne delujejo proti virusom). V praksi pa imajo zaradi oblike in koncentracije aktivnih sestavin manjši učinek kot tekoča razkužila. Poleg tega sestavine s protibakterijskim učinkovanjem uničujejo bakterije, ne glede na to, ali gre za `dobre´ ali `slabe´.

Vlažilni robčki tudi močno negativno vplivajo na okolje. Gre za izdelke za enkratno uporabo, ki jih potrošniške organizacije na splošno odsvetujemo.

Kdaj uporabiti razkužilo?
Doma, v službi ali v restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo. Razkužila v tem primeru ne potrebujemo. Drugače je npr. v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so trgovine, pošte in podobno. Če nimamo dostopa do tekoče vode in mila, uporabimo razkužilo. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko novi koronavirus preživi na različnih površinah. Po nekaterih podatkih ostane aktiven do en dan na kartonu ter do tri dni na plastiki in kovini (vir: NIJZ).

Kako uporabiti razkužilo?
Najprej odstranite z rok prstane, zapestnice in drug nakit. Preberite navodila za uporabo. Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo po natančno določenih pogojih (količina in čas). Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 mililitre, priporočeni čas drgnjenja pa 30 sekund ali celo eno minuto. To je veliko in zelo dolgo, a le v tem primeru razkuževanje res doseže svoj namen.

Uporaba razkužila `malo in hitro´ je torej brez pomena. Še posebej so v zmoti tisti, ki uporabljajo razkužilo, da prihranijo čas, ko imajo na voljo tekočo vodo in milo.

Razkužilo vtirajte toliko časa, da se na rokah posuši. Če se posuši prej kot v predpisanem času, nanesite dodatno količino. Razkužila po uporabi ne brišite in ne izpirajte.

Kaj kupiti?
Kljub temu, da je naš test pokazal, da navedbam o koncentraciji alkohola lahko zaupamo, pa izbira ni enostavna. Na trgu je namreč veliko izdelkov, ki nosijo oznako "dezinfekcija", "razkuževanje" in podobno, pogled na seznam sestavin pa razkrije, da alkohol ni na prvem mestu. To pomeni, da je alkohola v izdelku manj kot 50 %.

Če želite, da bo razkužilo učinkovalo le proti virusu SARS-CoV-2, zadostuje izdelek z najmanj 60 odstotki alkohola. Ker prihajajo jesenski in zimski meseci, ko zdravstvene ustanove vsako leto beležijo velik porast okužb tudi z drugimi virusi, najpogostejši so virusi gripe, respiratorno sincicijski virus, pa tudi adenovirusi, pa je priporočljiva uporaba razkužila z najmanj 80 odstotki alkohola.

Pri nakupu bodite pozorni, da je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin. Poiščite tudi podatek o koncentraciji alkohola.

 Preverite seznam sestavin!

ok1V redu
Med sestavinami je alkohol na prvem mestu.

niok1Ni v redu
Med sestavinami je voda na prvem mestu.

 vredu  nivredu

Označevanje koncentracije aktivne snovi: % alkohola, vol% alkohola, 10g na 100 g izdelka…
Na embalaži preizkušenih izdelkov smo zasledili različne načine označevanja koncentracije alkohola. Nekateri proizvajalci navajajo odstotke mase na volumen, drugi volumske odstotke, tretji težo alkohola v 100 g izdelka. V zakonodaji o označevanju biocidnih izdelkov (Uredba (EU) št. 528/2012 Evropskega parlamenta in sveta z dne 22. maja 2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov) je navedeno, da je na izdelku potrebno označiti "oznako vsake aktivne snovi posebej in njeno vsebnost v merskih enotah". Masni in volumski odstotki se nekoliko razlikujejo: 

  • 70% v / v ustreza 63% m / m
  • 80% v / v ustreza 74% m / m
  • 85% v / v ustreza 80% m / m

Nega kože?
Pogosta in dolgotrajna uporaba razkužil lahko škodi koži na rokah. Na nekaterih izdelkih je navedeno, da vsebujejo tudi negovalne sestavine, a naj vas to ne zavede, saj niso namenjeni za nego kože. Kot smo že zapisali: v razkužilih mora prevladovati alkohol kar pomeni, da so snovi, ki ščitijo kožo na rokah, v manjših koncentracijah, premajhnih za resen učinek negovanja.

V izdelkih, ki smo jih preizkusili, smo denimo zasledili aloe vero, katere kozmetični učinek ni potrjen (razen za blaženje razdražene kože po manjših, sončnih opeklinah). Nekateri izdelki vsebujejo tudi dišave, ki pa spadajo med pogoste povzročitelje alergij, zato se jim je bolje izogniti.

Če že, na seznamu poiščite glicerin.

Če imate zaradi pogostega umivanja in razkuževanja izsušene roke, preverite rezultate našega testa krem za roke.

Prazna embalaža razkužil spada med nevarne odpadke
Embalaža razkužil ne spada med plastične in kovinske odpadke, ampak v zabojnike za nevarne odpadke. Razkužila so namreč biocidna sredstva, zato jih je treba oddati pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov.

Velike razlike v ceni
Za 1000 mililitrov izdelka na testu smo odšteli od 9,8 evra (Bioxcare v Eurospinu) do 62,5 evra (Victoria Beauty na Petrolu). Glede na velike razlike je dobro, da nakup načrtujemo vnaprej. Primerjajmo cene, praviloma so izdelki v večji embalaži cenejši. Razkužilo iz večje embalaže prelijemo v manjšo, ki jo imamo lahko vedno pri sebi.

12 koristnih nasvetov
1. Temeljito umivanje rok z milom in toplo vodo (strokovnjaki priporočajo 2-3 minute )je temelj higiene in zaščite pred številnimi okužbami, tudi pred okužbo z novim koronavirusom.
2. Roke po umivanju posušite na zraku ali s papirnato brisačo, nato pa se ne dotikajte več problematičnih površin (pipe, kljuke, tipkovnice …).
3. Uporaba sušilcev za roke v v zdravstvenih ustanovah je strokovno odsvetovana , tudi za javne prostore ni najboljša izbira, ker gre za obsežno kontaminacijo prostora z mikroorganimi na rokah.
4. Doma naj ima vsak družinski član svojo brisačo za roke. Perite jih na temperaturi 60 stopinj Celzija.
5. Razkužilo uporabite zgolj v primeru, ko nimate možnosti uporabe vode in mila. Ne nanašajte ga na umazano kožo.
6. Izberite razkužilo na osnovi alkohola, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov, še bolje več, npr. 80 odstotkov, da uniči tudi druge viruse (in bakterije).
7. Upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe (količina in čas učinkovanja), saj je drugače uporaba razkužila nesmiselna in neučinkovita.
8. Nakit in dolgi nohti so dober prenašalec mikroorganizmov. Pred razkuževanjem z rok odstranite nakit. Razkužilo temeljito vtrite v dlani, hrbtišče roke, medprstne prostore, palec in na konice prstov.
9. Umazanija zastaja v umetnih nohtih in poškodovanem laku za nohte. To predstavlja idealno gojišče za bakterije, viruse in glive.
10. Po izvedbi razkuževanja se morajo roke posušiti na zraku, ne brišite jih.
11. Otrok naj uporablja razkužilo pod nadzorom staršev. Če zaide v oči, lahko zaradi velike koncentracije alkohola povzroči opekline. Potrebno je takojšnje izpiranje z vodo.
12. Tudi če uporabljate rokavice, si morate roke temeljito umiti takoj, ko rokavice snamete.

Izdelki na preizkušnji
V zadnjem času so na policah trgovin številni izdelki, namenjeni za razkuževanje rok. Na test smo jih poslali petnajst, ki smo jih kupili v trgovinah, drogerijah in na bencinskih črpalkah. Dobra novica? Vsi preizkušeni izdelki razen enega ob pravilni uporabi ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). A vsi ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov (brez ovojnice), za uničevanje katerih je potrebna višja koncentracija alkohola.

  Količina v ml Cena Cena na na 1000 ml Izmerjena količina alkohola
48 antibakterijski gel za roke 250 3,99 € 16,00 € 70,24 vol%
BioXcare, gel mani detergente igienizzante (Eurospin) 500 4,91 € 9,80 € 72,86 vol%
BIS, handysept safe clean 450 11,90 € 26,40 €

4,90 vol%

ne vsebuje priporečenega deleža alkohola
Vir: WHO

Butters, antibacterial gel 500 16,89 € 33,80 € 69,46 vol%
Clean it 250 7,99 € 32,00 € 70,62 vol%
Derma intensive+, hygiene hand gel 50 1,99 € 39,80 € 69,80 vol%
Dezikim derm S1 500 10,04 € 20,10 € 88,88 vol%
Dezikim derm, tekoče alkoholno razkužilo za roke 500 9,99 € 20 € 73,56 vol%
Dr. House, gel za razkuževanje 500 6,99 € 14,00 € 76,66 vol%
Fresh Feel, dezinfekcijski gel za ruke 500 5,99 € 12,00 € 76,20 vol%
Naturavit, razkužilo za roke 150 8,39 € 56,00 € 72,08 vol%
Santina, gel mani antibacterico 500 8,99 € 18,00 € 66,05 vol%
Septi Con, razkužilo za roke 500 6,80 € 13,60 € 78,12 vol%
V Guard, antibacterial disenfectant 100 2,19 € 21,90 € 67,48 vol%
Victoria beauty, hand gel sanitizer 75 4,69 € 62,50 € 63,07 vol%

4848 antibakterijski gel za roke
Cena: 3,99 €
Količina: 250 ml
Cena za 1000 ml: 16 €
Deklarirana količina alkohola: 65 g / 100 g
Izmerjena količina alkohola: 70,24 vol %

 

 

bioxcareBioXcare, gel mani detergente igienizzante (Eurospin)
Cena: 4,91 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 9,8 €
Deklarirana količina alkohola: ni podatka
Izmerjena količina alkohola: 72,86 vol %
Izdelek vsebuje tudi triclosan.

 

BisBIS, handysept safe clean
Cena: 11,9 €
Količina: 450 ml
Cena za 1000 ml: 26,4 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 4,7 g / 100 g izdelka 
Izmerjena količina alkohola: 4,90 vol % ni v skladu s priporočili WHO.

Za pojasnilo o drugih aktivnih kemikalijah v izdelku in njihovi učinkovitosti smo zaprosili uvoznika, odgovora nismo prejeli.

 

buttersButters, antibacterial gel
Cena: 16,89 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 33,8 €
Deklarirana količina alkohola: več kot 60 % alkohola
Izmerjena količina alkohola: 69,46 vol %

 

 

 

cleanitClean it
Cena: 7,99 €
Količina: 250 ml
Cena za 1000 ml: 32 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 70 vol %
Izmerjena količina alkohola: 70,62 vol %

 

 

 

dermaplusDerma intensive+, hygiene hand gel
Cena: 1,99 €
Količina: 50 ml
Cena za 1000 ml: 39,8 €
Deklarirana količina alkohola: 65 % alkohola
Izmerjena količina alkohola: 69,80 vol %

 

dezikims1Dezikim derm S1
Cena: 10,04 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 20,1 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 89,0 g na 100 g
Izmerjena količina alkohola: 88,88 vol %

 

 

dezikimDezikim derm, tekoče alkoholno razkužilo za roke
Cena: 9,99 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 20 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 65 g in propan-2-ol 4 g/100 g izdelka
Izmerjena količina alkohola: 73,56 vol %

 

drhouseDr. House, gel za razkuževanje
Cena: 6,99 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 14,0 €
Deklarirana količina alkohola: 730 g/kg
Izmerjena količina alkohola: 76,66 vol %

 

 

FreshFresh Feel, dezinfekcijski gel za ruke
Cena: 5,99 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 12 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 70 %
Izmerjena količina alkohola: 76,20 vol %

 

 

naturavitNaturavit, razkužilo za roke
Cena: 8,39 €
Količina: 150 ml
Cena za 1000 ml: 56 €
Deklarirana količina alkohola: alkohol denat 75 %
Izmerjena količina alkohola: 72,08 vol %

 

 

santinaSantina, gel mani antibacterico
Cena: 8,99 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 18 €
Deklarirana količina alkohola: alkohol denat 60 %
Izmerjena količina alkohola: 66,05 vol %

 

 

Septi ConSepti Con, razkužilo za roke
Cena: 6,80 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 13,6 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 70 g/100 g
Izmerjena količina alkohola: 78,12 vol %

 

 

vguardV Guard, antibacterial disenfectant
Cena: 2,19 €
Količina: 100 ml
Cena za 1000 ml: 21,9 €
Deklarirana količina alkohola: denaturirani etanol 65 %
Izmerjena količina alkohola: 67,48 vol %

 

 

victoriaVictoria beauty, hand gel sanitizer
Cena: 4,69 €
Količina: 75 ml
Cena za 1000 ml: 62,5 €
Deklarirana količina alkohola: alkohol denat 70 %
Izmerjena količina alkohola: 63,07 vol %

 

Pri nas štejete vi, potrošniki. Zato bo ZPS vedno  odločno zastopala vaše interese – interese potrošnikov.  Podprite nas, da bomo lahko delali za vas.
Pri nas ni   Ne prejemamo  Ne prejemamo
 OGLASOV  SPONZORSKIH SREDSTEV DONACIJ PRAVNIH OSEB
Za podrobnejše informacije o članskih ugodnosti, ki ste jih lahko deležni, si oglejte predstavitev članskih ugodnosti.

 

VivianaGoljaPogovarjali smo se z dr. Viviano Golja, univ. dipl. kem. z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

1. Umivanje ali razkuževanje? Oboje? Je umivanje rok `glavno´ v boju proti novemu koronavirusu ali le dopolnilo razkuževanju?
Higiena rok je eden učinkovitejših ukrepov za preprečevanje prenosa okužb in zmanjšanje širjenja nalezljivih bolezni, vključno s COVID-19. Temeljna elementa higiene rok sta umivanje in razkuževanje, pomembna sta tudi tehnika nedotikanja in vzdrževanje zdrave kože rok.

Redno si umivajmo roke z milom in vodo. Milo ni razkužilo, je pa učinkovito v boju proti okužbi z novim koronavirusom. Temeljna razlika med umivanjem in razkuževanjem je, da z umivanjem z rok odstranimo mikroorganizme, medtem ko jih z razkužilom ne odstranimo, temveč uničimo. Razkuževanje rok je zlasti učinkovito pri uničevanju nesporogenih bakterijskih vrst, umivanje pa mehanično odstrani tudi viruse in spore bakterij, ki so lahko odporni proti nekaterim razkužilom. Proti novemu koronavirusu so najbolj učinkovita razkužila na alkoholni osnovi.

2. Kdaj uporabiti razkužilo?
Razkuževanje rok v domačem okolju ni potrebno in ga izvajamo le, kadar umivanje rok ni mogoče. Le v posebnih primerih in po navodilih zdravstvenih delavcev roke razkužujemo tudi v domačem okolju. V zdravstvu pa je razkuževanje rok pomembno – tako za zdravstvene delavce kot tudi za bolnike in obiskovalce.

Razkuževanje z rok ne odstrani umazanije, zato jih razkužujemo takrat, ko niso vidno onesnažene. Razkužila nikoli ne nanašamo na vlažne roke, saj se s tem zmanjša koncentracija razkužila, prav tako se roke bolj izsušijo. Pomembno je, da nanesemo zadostno količino razkužila (minimalna količina za povprečno uporabo je navedena na embalaži proizvoda), da lahko razkužimo vse predele rok. Po nanosu razkužila na celoten predel obeh rok počakamo, da se roke osušijo, saj so šele takrat tudi razkužene.

3. Je razlika v učinkovitosti med tekočimi razkužili in tistimi v gelu?
Učinkovitost alkoholnih razkužil je odvisna predvsem od koncentracije aktivne snovi. Dodatki drugih sestavin (glicerin, gel, eterična olja ...) lahko vplivajo na čas razkuževanja. Tekoča razkužila, tako kot razkužila v gelu so lahko učinkovita, kar pa morajo proizvajalci dokazati z ustreznimi standardnimi testi.

4. V našem testu smo se omejili na razkužila, pri katerih je kot aktivna učinkovina zapisan alkohol. Koliko alkohola mora razkužilo vsebovati, da uniči novi koronavirus (SARS-CoV-2)?
Za razkuževanje uporabljamo namenska razkužila za roke, ki vsebujejo od 60 do 80 odstotkov alkohola. Pri tem je izjemno pomembno poudariti, da sredstva za čiščenje in razkuževanje površin niso namenjena čiščenju in razkuževanju kože. Koncentracije alkohola večje od 80 odstotkov so manj učinkovite, ker počasneje uničijo virus.

5. Je učinkovit le etanol ali so lahko učinkoviti tudi drugi alkoholi? Če da, kateri?
Učinkoviti so tudi drugi alkoholi, kot sta izopropanol (propan-2-ol) in propanol (propan-1-ol).

6. V zadnjem času je na policah trgovin veliko novih izdelkov za razkuževanje. Kdo opravlja nadzor nad učinkovitostjo teh izdelkov?
Izdelkii na trgu, namenjeni za dezinfekcijo oseb in površin, morajo biti učinkoviti pri predpisani metodi uporabe. Odobritev uporabe potrdi Urad Republike Slovenije za kemikalije. Register biocidnih proizvodov tedensko posodabljajo.

Za razkužila, ki vsebujejo etanol v koncentraciji več kot 76 % v/v (70 % m/m) za PT1 (PT1 = razkužila namenjena za uporabo na koži), več kot 70 % v/v (63 % m/m) za PT2 (PT2 = razkužila  namenjena za uporabo na površinah) ter natrijev hipoklorit v koncentraciji več kot 0,05 %, dokazila o učinkovitosti niso potrebna. Za vse druge aktivne snovi pa so testi učinkovitosti potrebni.

Proizvodov, ki navajajo protivirusni učinek, pa ta ni bil potrjen v skladu z navedenim, ni dovoljeno ponujati, oglaševati in predstavljati za uporabo proti virusom, saj s tem zavajajo in ogrožajo uporabnike. Za učinkovitost proizvodov je ključen kontaktni čas (čas, potreben, da biocidni proizvod doseže učinek), ki mora ustrezati rezultatom in pogojem, v katerih je bil dokazan s testi. Več informacij o odobritvi razkužil za potrebe obvladovanja epidemije COVID-19 je na voljo na spletni strani Urada za kemikalije.

7. Kdo opravlja nadzor nad učinkovitostjo razkužil v trgovinah, lokalih in na drugih javnih mestih, kjer morajo biti na voljo razkužila?
Dokazila o učinkovitosti razkužil preverjajo pri registraciji na Uradu RS za kemikalije.

Nadzor nad zagotavljanjem razkužil v javnih prostorih pa je v pristojnosti Zdravstvenega inšpektorata RS.

8. Razkužilo imamo pogosto v avtomobilu. Ali temperaturna nihanja in način shranjevanja vplivata na učinkovitost izdelka?
Alkoholi so hlapne tekočine, zato moramo biti po uporabi razkužil na njihovi osnovi pozorni na temeljito zapiranje embalaže. V nasprotnem primeru bi se lahko koncentracija aktivne učinkovine in s tem učinkovitost razkužila zmanjšala.

9. Lahko razkužilo izdelamo doma?
Sredstva, ki se uporabljajo v trenutnih okoliščinah, morajo biti zanesljiva in učinkovita proti virusom, zato posebej opozarjamo, da za razkuževanje nikakor niso primerne domače recepture (soda bikarbona, kis …) ali različni alternativni pripravki.

10. Lahko razkužila uporabljajo tudi otroci?
Otroci brez nadzora odrasle osebe ne smejo uporabljati razkužil, ker obstaja nevarnost, da jih zaužijejo in se zastrupijo.

Avtorici: Urša Šmid Božičevič, Doc. dr. Irena Grmek Košnik, dr. med, specialist klinične mikrobiologije, spec. javnega zdravja NLZOH in NIJZ

Ker ste ravno na koncu brezplačnega testa …Pri nas štejete vi, potrošniki. Zato bo ZPS vedno  odločno zastopala vaše interese – interese potrošnikov.  Podprite nas, da bomo lahko delali za vas.
Pri nas ni   Ne prejemamo  Ne prejemamo
 OGLASOV  SPONZORSKIH SREDSTEV DONACIJ PRAVNIH OSEB
Za podrobnejše informacije o članskih ugodnosti, ki ste jih lahko deležni, si oglejte predstavitev članskih ugodnosti.

 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več