Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
13. junij 2019

Tretje poletje zapored lahko državljani Evropske unije z mobilnim telefonom v drugi državi komuniciramo na pravzaprav enak način in z enakimi stroški kot doma. Nekaj manjših omejitev je ostalo le pri prenosu podatkov, a tudi ko zakupljeno količino presežemo, nas ne udari močno po žepu. Sploh če cene primerjamo z državami zunaj EU, kjer so stroški uporabe mobilnega telefona še naprej – oderuški.

Zelo težko drugače označimo ogromne razlike v ceni v primerjavi z EU, ki se tudi letos niso niti malo zmanjšale. Takole čez prst boste za vsako minuto klica iz balkanskih držav plačali dva evra, iz Turčije, Egipta, Tunizije, ZDA in Kanade pa tudi blizu štiri evre. Eno samo poslano kratko sporočilo (SMS) lahko stane tudi 75 centov, pri čemer velja, da je treba toliko plačati za vsakih 140 znakov, lahko pa tudi manj, če uporabljamo, denimo, slovenske posebne znake (č, š, ž). Sodobni telefoni nas pri pisanju ne omejujejo. Do 560 znakov dolgo sporočilo pošljejo kot kratko sporočilo – a zanj plačamo kot za štiri sporočila, daljše pretvorijo v večpredstavno sporočilo (MMS), kar pomeni, da moramo k ceni prišteti še prenos podatkov.

Tabela: Cene nekaterih storitev mobilne telefonije v izbranih državah (v evrih) (kliknite za povečavo)

gostovanje v eu se naprej drago razkosje tab

Preden se lotimo pravega prenosa podatkov, je treba opozoriti, da zunaj EU plačujemo tudi za dohodne klice. In to ne malo – tudi več kot dva evra za vsako minuto pogovora! Leta 2019 to sicer težko zapišemo, pa vendar: če si ne želite nakopati (nepotrebnih) velikih stroškov, roke stran od mobilnega telefona, ko ste zunaj EU, Norveške, Islandije ali Liechtensteina (te tri države prav tako uporabljajo evro tarifo).

Če se vam že zgoraj opisane razlike zdijo noro velike, boste ob primerjavi cen za prenos podatkov zagotovo ostrmeli. Kot smo že omenili, imamo v državah EU na voljo precej veliko količino (večinoma sicer nekoliko manjšo kot doma, pa vendar), ki je odvisna predvsem od cene naročniškega paketa. A tudi tisti, ki to količino presežejo ali plačujejo po porabljeni količini, se v EU skoraj ne smejo bati velikih stroškov. Za vsak preneseni megabajt bodo odšteli zgolj 0,0054 evra, 1 GB (1024 MB) pa v EU stane 6,1 evra.

Previdno pri izbiri zakupljenih količin
Operaterji za gostovanje v tujini ponujajo različne možnosti (opcije) z zakupljenimi količinami minut klicev, sporočil in/ali prenosa podatkov. V Evropski uniji tovrstnih možnosti pravzaprav ne boste potrebovali, tudi prenos podatkov ni tako drag, da bi ga morali plačevati vnaprej.

Za potovanja zunaj EU se zdijo nekatere možnosti morda primerne, a vseeno svetujemo previdnost. Razmisliti je treba, ali boste res porabili vse vključene količine, plačali boste namreč tudi za neporabljene. Druga past se skriva v dejstvu, da so te možnosti običajno vezane na zgolj enega operaterja v državi, kar seveda nujno pomeni, da morate ob vstopu ročno izbrati njegovo omrežje. Med uporabo spremljajte preostale količine, saj boste po njihovi porabi morali plačati običajno ceno.

Pogled na cene prenosa podatkov v izbranih državah zunaj EU je povsem nekaj drugega. Skoraj v vseh državah in pri vseh operaterjih je cena višja od petih evrov za 1 MB, kar pomeni najmanj 800-krat več kot v EU. Prenos podatkov vam lahko zaračunajo celo po ceni 12,29 evra za 1 MB oziroma več kot 2000-krat več kot v EU. Pomenljivo je, da se v zadnjih letih cena prenosa podatkov zunaj EU skoraj ni znižala, čeprav se je v tem času povečala uporaba pametnih telefonov in se je količina mobilnega prenosa podatkov v zadnjih dveh letih po vsem svetu potrojila. Teoretični ekonomski zakoni povpraševanja in ponudbe v svetu mobilnih omrežij več kot očitno ne delujejo.

Evropska komisija je operaterjem že pred leti zabičala, da morajo uporabnikom prekiniti prenos podatkov v tujini, ko strošek preseže 50 evrov brez DDV (za Slovenijo je znesek z DDV 61 evrov). A za ta denar boste lahko prenesli tudi manj kot 5 MB podatkov, kar je, denimo, velikost ene fotografije, posnete s sodobnim telefonom. Zunaj EU zato velja: izključite prenos podatkov in preverite, ali ste ga res izključili!

favicon Preberite tudi: Stroški klicev v EU: kdo, kdaj in koliko plača? 

Tako visoke cene niso samo nepotrebna stroškovna past za nič hudega sluteče uporabnike, pač pa zahtevajo tudi drugačno povezovanje v omrežje. Telefonske klice je najbolje opraviti prek Skypa ali podobne aplikacije za spletno telefoniranje, a seveda ne s podatkovno povezavo prek mobilnega omrežja. V tem primeru se je nujno povezati v enega od brezžičnih omrežij Wi-Fi, pri čemer se moramo najprej prepričati, da gre za zaupanja vredno omrežje (denimo hotelsko, letališko ali podobno). Odsvetujemo povezavo v odprta omrežja, saj to pomeni, da so odprta tudi za nepridiprave.

Od 15. maja regulirane cene za klice iz Slovenije v EU
Evropska komisija je s svojo regulativo posegla tudi na domači trg, in sicer v oblikovanje cen za klice iz omrežja domačega operaterja v eno od omrežij v drugih državah EU. Iz Slovenije smo do 15. maja klicali po ceni od 0,25 do 0,49 evra na minuto, z uveljavitvijo evropske direktive pa cena klica na minuto ne sme preseči 0,2318 evra. Podobno je omejena tudi cena poslanega sporočila, in sicer na 0,0732 evra za sporočilo.

Operaterjem težave uporabnikov očitno niso kaj dosti mar, saj bi si drugače bolj aktivno prizadevali za zmanjševanje stroškov gostovanja. Nekaj pozitivnih premikov je sicer mogoče opaziti predvsem na območju Balkana, kjer države, ki niso v EU, zmanjšujejo stroške gostovanja, a za zdaj le med seboj, po letu 2021 naj bi bili tega deležni tudi državljani EU. V vmesnem času bi lahko operaterji vendarle premislili tudi o znižanju cen gostovanja v drugih državah, še zlasti za prenos podatkov, kjer so razlike najbolj absurdne. Žal v tržnem gospodarstvu kaj dosti več od pozivov k zmernejšim cenam niti ne moremo narediti, prav tako je težko pričakovati, da bomo doživeli globalno regulacijo cen gostovanja. V igri je preveč (lahko zasluženega) denarja.

Samodejna zamenjava omrežja vas lahko zelo drago stane
Če smo pozorni na morebitne velike stroške mobilne telefonije, ko potujemo v državo zunaj EU, pa je povsem drugače, ko smo fizično znotraj EU, a blizu mejnega območja z državo, ki ni v EU. Lahko se nam namreč zgodi, da telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja zunaj EU. Že majhen prenos podatkov (denimo osvežitev vremenskega poročila ali prispela sporočila v aplikacijah z družbenimi omrežji) v takšnem primeru povzroči velik strošek. Pogosto se zgodi, da uporabnik sploh ne ve, da se je njegov telefon znašel v »tujini«, pa mu operater že zablokira prenos podatkov v tujini, ker je strošek presegel zakonsko omejitev 61 evrov. Operaterji le redko odpišejo ta strošek, češ da so vas obvestili, da morate sami poskrbeti za izklop prenosa podatkov oziroma ročni preklop na pravo omrežje. Po našem mnenju je takšna praksa sporna, predvsem pa kaže na oderuštvo, ki tako rekoč onemogoča uporabo mobilnega telefona zunaj EU. Verjamemo namreč, da bi bilo z manjšimi razlikami v ceni prenosa podatkov znotraj in zunaj EU bistveno manj slabe volje ob samodejni zamenjavi omrežja.

Še posebej kritična so naslednja območja:

  • nekateri grški otoki (Krf, Rodos, Kos, Lezbos, Samos, Hios …): telefon lahko preklopi na albansko ali turško omrežje;
  • San Marino: ta majhna državica je sicer obkrožena z Italijo, a ni del EU;
  • Francija, Nemčija, Liechtenstein in Avstrija ob švicarski meji: telefon lahko preklopi na švicarsko omrežje;
  • Ciper: Severni Ciper ni v EU, preklop se lahko zgodi že na obmejnem območju;
  • Neum: je ob jadranski obali, a je del Bosne in Hercegovine, zato ni v EU.

Avtor: Boštjan Okorn

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA