Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
14. maj 2019

Ob ukinitvi stroškov gostovanja z mobilnimi telefonom v državah Evropske unije je ostala nereguliran del, ki povezuje domači in evropski trg. Cena klicev in kratkih sporočil (SMS) iz domačega omrežja na številko ene od držav EU je bila zato pogosto absurdno visoka. S 15. majem se spreminja tudi ta: za minuto klica iz Slovenije v EU bomo odšteli največ 23,18 centa, za poslano sporočilo pa največ 7,32 centa. V obeh primerih je DDV že vključen.

Medtem ko od 1. maja 2017 med gostovanjem v Evropski uniji lahko komuniciramo brezskrbno, nekaj omejitev je ostalo zgolj pri prenosu podatkov – a te ne povzročajo nepotrebnih visokih stroškov, pa regulativa o gostovanju ni zajela klicev in pošiljanja sporočil SMS iz domačega omrežja (torej iz Slovenije) v EU. Nekateri operaterji so za takšne klice zaračunavali tudi do 2 evra na minuto, cena za poslano sporočilo se je lahko povzpela vse do 80 centov. V Sloveniji smo plačevali med 15 in 50 centi na minuto, poslano sporočilo so nam zaračunavali po 10 do 22 centov. Pri tem je treba poudariti, da so se cene v zadnjem obdobju dvignile, zaračunavanje pošiljanja kratkih sporočil pa je sploh nova praksa, ki je še pred leti nismo poznali.

favicon Preberite tudi: Stroški klicev v EU: kdo, kdaj in koliko plača?

Potrošniške organizacije, združene v Evropski potrošniški organizaciji smo na anomalijo opozarjale že pred dokončno ukinitvijo stroškov gostovanja, a Evropska komisija se je problema lotila šele ob koncu lanskega leta s sprejemom reforme evropskega telekomunikacijskega trga. Med drugim so se strinjali, da je omejitev cene klicev in pošiljanja sporočil iz domačega omrežja pomembna vzpodbuda za skupni evropski trg.

Za razliko od sprejetja spremembe pri gostovanju se tokrat niti eden od slovenskih operaterjev ni odločil, da bo nižje cene klicev v EU ponudil pred prelomnim datumom. Zato tudi ne pričakujemo, da bodo cene nižje od najvišje določenih. Plačevanje za klice iz Slovenije v EU torej ostaja, a bo za večino slovenskih uporabnikov približno polovico cenejše kot do zdaj, za poslano sporočilo SMS pa bomo plačevali tudi do dve tretjini manj kot do zdaj.

Za lažje razumevanje, kdo kaj plačuje v Evropski uniji smo pripravili infografiko

stroski klicev v eu kdo kdaj koliko placa graf2

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA