Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
14. maj 2019

Potem ko je Evropska komisija leta 2017 odpravila stroške klicev in kratkih sporočil med gostovanjem v drugi državi EU (skupaj z Norveško, Islandijo in Liechtensteinom), se je zdaj lotila še klicev in pošiljanja kratkih sporočil iz domačega omrežja v države EU. Od 15. maja bodo lahko operaterji zaračunali največ 19 centov na minuto klica (v Sloveniji z davkom 23,18 centa na minuto) oziroma 6 centov za poslani SMS (v Sloveniji z davkom 7,32 centa za SMS).

Potrošniške organizacije smo dolgo opozarjale in dokazovale, da so operaterji dodobra izkoriščali možnosti nereguliranega trga komuniciranja med domačo državo in državami EU, tako da so cene za minuto klica ponekod presegle en evro, v Sloveniji zdaj plačujemo približno 50 centov za minuto pogovora. Tudi z omejitvijo stroška bo prihajalo do odstopanj, saj bo za uporabnika še vedno bolje, da klic v drugo državo EU opravi iz tujega omrežja, ker mu za to ne bodo zaračunali.

Tabela: Stroški klicev v EU: kdo, kdaj in koliko plača? (kliknite za povečavo)

stroski klicev v eu kdo kdaj koliko placa graf2

Ker je položaj na področju klicev v mobilnih omrežjih precej zapleten, poskušamo z infografiko razjasniti vse scenarije, ki se lahko zgodijo uporabnikom mobilnih telefonov v Evropski uniji. Na splošno pa si velja zapomniti nekaj glavnih pravil:

  • ne glede na to, kje je uporabnik mobilnega telefona, je pomembno le, pri katerem operaterju oziroma v kateri državi ima sklenjeno pogodbo;
  • klici in pošiljanje SMS med gostovanjem v Evropski uniji ne povzročajo stroškov, če komuniciramo z uporabnikom, ki ima pogodbo sklenjeno z enim od operaterjev v državah EU;
  • klici in pošiljanje SMS iz omrežja domačega operaterja uporabniku v eni od držav EU niso del regulative o gostovanju, zato je treba zanje vedno doplačati;
  • v nobenem primeru strošek ne nastane na strani klicanega.

In ne nazadnje: v regulativo o gostovanju v omrežjih EU so vključene članice EU, Norveška, Islandija in Liechtenstein, ne pa tudi druge evropske države, denimo Švica, Vatikan, San Marino, Bosna in Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora in Albanija.

favicon Preberite tudi: Gostovanje zunaj EU še naprej drago razkošje

 

Avtor: Boštjan Okorn

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA