Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
15. december 2016

Končano je še eno poglavje pri določanju pravil glede gostovanja potrošnikov iz držav članic EU v drugi državi EU. Evropska komisija je namreč uradno sprejela pravila, povezana s politiko poštene rabe, s katerimi naj bi zagotovili uravnoteženo korist tako uporabnikov kot operaterjev, še posebej manjših. Zdaj ostaja samo še pomembna odločitev o stroških medoperaterskega povezovanja.

Nova ureditev gostovanja potrošnikov s svojim mobilnim telefonom v drugi državi EU bo začela veljati 15. junija, najnovejša pravila o pošteni rabi pa določajo predvsem količino podatkov, ki jo bodo potrošniki lahko uporabili med gostovanjem. Natančen izračun je povezan s precej zapleteno formulo, ki upošteva zakupljeno količino podatkov in ceno, ki jo potrošnik plačuje domačemu operaterju, odvisna pa je tudi od veleprodajne cene, ki zaenkrat še ni znana.

Izračun hitro pokaže, da bodo na slabšem tisti potrošniki, ki za nizko ceno dobijo sorazmerno veliko podatkov, medtem ko bodo potrošniki iz držav, kjer je cena paketov z vključenim prenosom podatkov višja, tudi v tujini lahko porabili večji del zakupljene količine. Morda nekoliko protislovna določitev ima svojo logiko, saj želijo na ta način zaščititi predvsem manjše operaterje, ki se ne bodo uspeli pogoditi za ugodnejšo veleprodajno ceno od najvišje določene. Če bi, denimo, potrošnik, ki za visoko količino podatkov plačuje nizko ceno, to količino v celoti porabil v tujini, bi njegov operater tujemo lahko plačal strošek, ki lahko tudi nekajkratno preseže ceno mesečne naročnine. Manjši operaterji tega stroška zagotovo ne bi mogli prenesti že na kratek rok in z majhnim deležem zahtevnih uporabnikov, pa tudi večji bi lahko na dolgi rok imeli s tem težave. Po porabljenih odobrenih količinah bodo potrošniki plačevali največ veleprodajno ceno.

Kakšen bo v resnici nov sistem gostovanja, bomo izvedeli v začetku prihodnjega leta, ko bodo bruseljske inštitucije v trialogu potrdile najvišjo možno veleprodajno ceno. Na mizi so trije predlogi: 8,5 €/GB (Evropska komisija), 10 €/GB v letu 2017 s postopnim zmanjšanjem do 5€ /GB do leta 2021 (Svet Evropske unije) in 5 €/GB v letu 2017 s postopnim zmanšanjem do 1 €/GB do leta 2021 (Evropski parlament). Če deležniki ne bodo dosegli dogovora, bo to pomenilo, da bodo tudi po juniju veljala enaka cena kot do zdaj (50 €/GB), povsem prostega gostovanja pa s tem ne bo.

Potrošniške organizacije smo z razvojem dogodkov na eni strani zadovoljne, na drugi pa nam je vse bolj jasno, da popolnoma enotnega evropskega trga zaenkrat še ne bomo doživeli, zato bo reforma morala v prihodnosti dobiti nadaljevanje. "Očitno se nam bo vendarle uspelo znebiti doplačil vsaj za zmerno uporabo telefona v tujini, a do popolno prostega gostovanja še ne bomo prišli. Predlagana formula bo zahtevala precej pozornosti s strani potrošnikov, je pa res, da bo tudi po porabljenih odobrenih količin za tujino, cena za vse naslednje bistveno nižja, kot do zdaj. Veliko bo odvisno tudi od odločitve glede veleprodajne cene," poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA