Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
15. december 2016

Napovedan umik dveh programov podjetja Pro Plus iz prizemnega oddajanja in zahteva za njihovo plačilo s strani operaterjev za oddajanje v kabelskih in IP-televizijskih omrežjih, pomeni siromašenje slovenskega medijskega trga in zapira dostop do informacij dvema najbolj ranljivima skupinama prebivalcev: tistim, ki živijo v odročnejših krajih, in potrošnikom, ki nimajo dovolj finančnih sredstev, da bi si lahko privoščili plačilo paketa programov pri kabelskem ali operaterju IP-televizije. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije zelo težko verjamemo, da bodo operaterji, še posebej tisti manjši, strošek plačevanja novih dveh programov prevzeli nase, zato lahko pričakujemo, da se bodo cene tudi najbolj osnovnih paketov povišale – če ne takoj, pa nekoliko kasneje.

Operaterji kabelske in IP-televizije že v začetnih paketih ponujajo množico programov, ki so plačljivi, kar, seveda, pakete podraži in jih naredi manj dostopne. Samo za osnovni paket kabelske televizije je zato že zdaj treba odšteti tudi skoraj 20 evrov, pri čemer potrošnik ne more izbirati, katere programe želi gledati in katere mu iz paketa lahko umaknejo in ga s tem naredijo cenovno dostopnejšega.

Zveza potrošnikov Slovenije je že večkrat opozorila, da prodaja programskih paketov ni v prid potrošnikom, saj z nakupom paketa sicer pridobijo programe, ki bi jih radi gledali, zraven pa še mnogo tistih, za katere jim ni mar. Na ta način je oslabljena tudi konkurenca med programi, saj jih operaterji v paketih ponudijo vsem naročnikom, ne pa samo tistim, ki jih vsebina programa res zanima in so za njihov ogled pripravljeni tudi plačati.

Da bi po ukinitvi prizemnega oddajanja dveh pomembnih komercialnih programov omogočili sprejem programov čim širšemu krogu prebivalcev Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije preko Sekcije operaterjev elektronskih komunikacij (SOEK) poziva operaterje kabelske in IP-televizije, da:

  • potrošnikom v osnovni programski shemi za ugodnejšo ceno ponudijo zgolj programe, za katere ne plačujejo izdajateljem,
  • hkrati pa potrošnikom omogočijo izbiro plačljivih programov izven obstoječih paketov.

Na ta način bi potrošniki zares plač(ev)ali le tisto, kar želijo gledati, zaradi ugodnejše cene pa bi bili programi tudi preko kabelske in IP-televizije dostopnejši najširšemu krogu slovenskih potrošnikov.

ZPS je poziv poslala tudi regulatorju, Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), ki je danes na svoji spletni strani objavil poziv operaterjem, naj omilijo morebiten vpliv napovedane spremembe poslovnega modela skupine Pro Plus na končne uporabnike in naj morebitnih stroškov, ki bi nastali zaradi plačil izdajateljem vseh (domačih in tujih) televizijskih programov, če je to le mogoče, ne prevalijo na končne uporabnike, ki teh programov ne želijo. Agencija ob tem poudarja, da je prenehanje prizemnega razširjanja omenjenih TV programov poslovna odločitev izdajateljev oziroma lastnikov obeh programov, na katerega agencija ne more vplivati, gledalcem pa svetujejo, da se za vsa pojasnila obrnejo na kontaktni center Pro Plus preko brezplačne telefonske številke 080 28 42.

Odgovori

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA