Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
02. oktober 2015

Vlada razmišlja o odpravi uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov in sprostitvi trga tekočih goriv.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije menimo, da si potrošniki od takšnega ukrepa lahko obetajo le višje cene. Poleg tega bi morali za delovanje takšnega trga vzpostaviti kontrolne mehanizme in ustrezen sistem nadzora trga, kar pomeni tudi dodatne stroške za državni proračun. Glede na izkušnje s šibkim nadzorom na drugih maloprodajnih trgih lahko upravičeno dvomimo, da bi takšen trg deloval v interesu potrošnikov in drugih uporabnikov. Takšen ukrep je torej predvsem darilo za velike oligopolne korporacije, ki si ga v Sloveniji ne bi smeli privoščiti.

Po mnenju ZPS je uvedba takšnega modela vprašljiva tudi z vidika števila dobaviteljev (konkurence v velikem delu države dejansko ni). Ob tem bi želeli tudi izpostaviti, da bi cene goriva ponudniki že danes lahko znižali, saj je določena le najvišja cena, kar že počnejo določeni ponudniki, tako da bi sprememba verjetno prinesla predvsem zvišanje cen na najbolj frekventnih lokacijah, kot so na primer avtoceste.

Potreben je učinkovit nadzor
Če bo vlada vztrajala pri uvedbi predlagane sprostitve cen, pa bi po mnenju ZPS morali s stališča zaščite potrošnika pred spremembo uvesti številna dodatna zagotovila in učinkovito nadzirati njihovo izvedbo, kot na primer

  • določiti, do katere ure lahko vsak dan ponudniki spreminjajo ceno;
  • kako dolgo mora držati oglaševana cena,
  • predvsem pa vzpostaviti preprost in zanesljiv sistem spremljanja trenutnih cen na internetu, mobilnih aplikacijah ali klicnih centrih.

V nasprotnem primeru obstaja kar nekaj možnosti zavajanja (jutranje oglaševanje nizke cene, ki se čez dan dvigne, nelogična izbira poceni in dragih črpalk, podražitev v bolj odrezanih krajih...).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA