Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
19. avgust 2015

V avgustu je pričel veljati Zakon o davčnem potrjevanju računov. Na predlog ZPS je bilo umaknjeno določilo, da mora potrošnik račun zadržati do konca veljavnosti garancije. Zmanjšana je tudi kazen za to, če potrošnik ob izhodu iz trgovine ne zadrži računa.

Pri naših prizadevanjih za umik spornih določil nas je podprlo več kot 6500 potrošnikov. Hvala vsem: še enkrat smo dokazali, da smo skupaj močnejši!

V začetku maja smo pozvali vlado oz. pristojno ministrstvo, da iz predloga zakona nemudoma umakne 3. odstavek 12. člena glede zadržanja računa do izteka garancijske dobe in 17. člen, ki opredeljuje sankcioniranje potrošnikov. Odločno smo protestirali proti taki ureditvi, ki breme nadzora nad plačevanjem davkov nalaga potrošnikom tudi za obdobje veljavnosti garancije. Tak ukrep je bil po našem mnenju nesorazmeren, saj bi potrošnik, če nima veljavnega računa lahko bil prikrajšan že s tem, da bi imel težave pri uveljavljanju garancije oz. stvarne napake za izdelek, če bo šlo kaj narobe. Prav tako smo opozorili na nesorazmerno kazen, če ob odhodu iz trgovine potrošnik za kupljeno blago ne bi imel računa, saj bi lahko inšpektor potrošniku izrekel kazen kar do 400 EUR.

V celoti je bil umaknjen predlog 3. odstavka 12. člena, da mora potrošnik račun zadržati do konca veljavnosti garancije in za to predpisana kazen (40 – 400 EUR). Zmanjšana je tudi kazen za to, če potrošnik nima računa ob izhodu iz trgovine (17. člen): sedaj je določena v znesku 40 EUR (v primerjavi s prejšnjim razponom od 40 do 400 EUR).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA