Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
24. julij 2015

Na zadnji strani julijskih računov ste pozorni potrošniki zagotovo opazili, da je vaš operater napovedal spremembo cen določenih storitev. Ker vemo, da ta del računa ni najbolj bran, pa tudi na internetu informacije o spremembah niso posebej izpostavljene, smo združili spremembe, ki se nam obetajo v prihodnjem mesecu. Podražitve segajo vse tja do 255 odstotkov!

Ko smo s pozivom pozvali operaterje, naj prilagodijo oziroma celo ukinejo zaračunavanje nekaterih administrativnih storitev, si nismo predstavljali, da bomo praktično takoj dobili nove primere po našem mnenju neupravičenega poviševanja nekaterih cen. Že ob uvedbi pavšalne `članarine´ za Moneto, smo menili, da ni poštena do potrošnikov, zdaj pa so se pri Telekomu odločili, da 1. septembra to članarino podražijo za več kot 100 odstotkov!

Zakaj zaračunavanje mesečnega pavšala za Moneto ni pošteno do potrošnikov?
  • Za prekinitev plačevanja naročnine mora potrošnik izključiti storitev, torej gre za sistem opt-out, ki ga potrošniške organizacije strogo zavračamo.
  • Pri Telekomu Slovenije je treba za izključitev Monete (in mesečnega pavšala) izpolniti in poslati poseben obrazec.
  • Kljub naročnini je treba še vedno plačti nekaj centov ob vsaki transakciji.
  • Ne obstaja možnost plačevanja z Moneto brez plačila mesečnega pavšala – ta bi prišla prav tistim, ki Moneto uporabljajo občasno ali zgolj v nujnih primerih (denimo za plačilo avtobusa, ko zmanjka dobropisa na Urbani).

V času, ko čakamo na ukinitev stroškov gostovanja v tujih omrežjih znotraj Evropske unije, je popolnoma nerazumljiva tudi odločitev Simobila (ki prizadene tudi uporabnike AmisMobila), da ceno poslanega sporočila iz Slovenije v tujino poviša za dobrih 44 odstotkov na kar 22 centov. Pri Simobilu so se za povrh odločili povišati tudi cene klicev in sporočil izven zakupljenih količin, tako da bo od 1. avgusta minuta klica znotraj Slovenije stala že 22 centov, poslano sporočilo pa prav tako 22 centov. Spomnimo: trenutno stane cena poslanega SMS znotraj EU zgolj 7,32 centa, torej trikrat manj!

Na prvi pogled manj kritična je sprememba cenika za klic v tujino pri Telemachu (mobilna telefonija) in Tušmobilu, saj se zdi, da gre predvsem za določitev novih območij. A bolj natančen pregled pokaže, da boste v države EU res klicali za praktično enako ceno, zato pa se bodo klici v določene (morda malo bolj oddaljene, če že ne eksotične) države podražili za več kot 250 odstotkov! V balkanske države, denimo, boste klicali za dobro četrtino dražje.

ZPS svetuje
Do začetka veljave novih cen imate možnost zamenjave operaterja, ne da bi za to morali plačati kakršen koli strošek – tudi, če ste vezani. Izjema so zgolj tisti, ki imajo subvencionirano opremo, saj jo bodo morali pred zamenjavo odplačati.

V nadaljevanju podrobneje razlagamo spremembe pri posameznih operaterjih.

Telekom: podvojitev cene za uporabo Monete
Od 1. septembra bo Telekom Slovenije svojim uporabnikom začel zaračunavati kar 100 odstotkov več, če bodo želeli uporabljati storitev mobilnega plačevanja Moneta. Z dosedanjih 49 centov so namreč ceno osnovne članarine dvignili na 99 centov mesečno, pri tem pa je treba plačati tudi ceno uspešno izvedene transakcije (ponavadi nekaj manj kot 10 centov na transakcijo). Temu stroški se je mogoče izognitis članarino Moneta Plus, za katero bo od začetka septembra treba odšteti 20 odstotkov več kot zdaj – 1,19 evra.

Poudarjamo, da članarino za Moneto plačujete vsi, ki ste po uvedbi 1. 5. 2014 z Moneto plačali vsaj en nakup in se niste izrecno odjavili z obrazce za izklop dodatnih storitev.

Telekom, Debitel in Amis: dražje informacije na številkah 1180 in 1188
Z začetkom avgusta bodo Telekomovi, Debitelovi in Amisovi uporabniki plačevali višjo ceno za klic na številki 1180 (splošne informacije) in 1188 (informacije o številkah naročniških telefonov v Sloveniji). Vsak klic iz Telekomovega in Debitelovega omrežja na 1180 vas bo po novem stal 1,622 evra, iz Amisovega pa 1,4002 evra. Za prvo minuto klica na 1188 bo treba iz Telekomovega in Debitelovega omrežja odšteti 1,622 evra, iz Amisovega 1,4002 evra, za vsako naslednjo minuto (sem štejejo tudi pogovori po neposredni povezavi na želeno številko) pa bodo Telekomovi in Debitelovi uporabniki odšteli 0,9543 evra, Amisovi pa 0,8231 evra. Podražitev je pri Telekomu in Debitelu približno 10-odstotna, pri Amisu pa 22-odstotna. Opozarjamo, da klici na posebne številke niso zajeti v zakupljene količine, zato jih je vedno treba plačati.

Simobil (tudi AmisMobil): za skoraj polovico dražja sporočila v tujino
1. avgusta bo drugi največji operater spremenil cene klicev in sporočil SMS oziroma MMS izven zakupljenih količin pri določenih paketih. Za klice v slovenska omrežja bo po novem treba odšteti 22 cenotv na minuto, enaka cena bo veljala tudi za vsako poslano sporočilo.

Obenem bo Simobil konkretno dvignil ceno poslanega sporočila SMS oziroma MMS v tujino. Namesto sedanjih 15,25 centa vas bo takšno sporočilo od 1. avgusta letos stalo 22 centov. 

Sporočila, poslana v tujino, niso del zakupljenih količin, zato boste zanje plačali ne glede na to, kateri paket uporabljate in koliko zakupljenih enot imate v njem.

Vse spremembe veljajo tudi za uporabnike mobilne telefonije, ki so pogodbo sklenili z Amisom, saj za gostuje v Simobilovem omrežju in uporablja enake pakete ter cene.

18. avgusta bodo pri Simobilu spremenili tudi način obračunavanja mednarodnih klicev v predplačniškem paketu Simpl Global. Vsako vzpostavitev klica v katero koli državo bodo računali 10 centov, za začeto minuto pa bo od takrat treba odšteti 25 centov.

Telemach (mobilna telefonija) in Tušmobil: sprememba obračuna (in cen) za klic iz Slovenije v tujino
Za naročnike mobilne telefonije so pri Telemachu spremenili obračun klicanja v tujino. Do zdaj so imeli države razdeljene v dve območji (svetovna tarifa in ostali svet), od 1. 8. 2015 pa bodo v veljavi štiri področja. V prvem so države EU, Islandija, Norveška in Lihtenštajn, pri katerih se je cena za minuto klica za odtenek znižala na 43 centov (do zdaj 43,72 centa). V vse ostale države boste klicali dražje, in sicer od 55 centov do 1,4 evra na minuto. To pomeni, da se bodo klici v države nekdanje Jugoslavije podražili za 28 odstotkov, v ZDA boste klicali za 67 odstotkov dražje, v nekatere bolj eksotične države pa tudi več kot 250 odstotkov dražje! Sprememba velja tudi za uporabnike Tušmobila, saj je Telemach njegov lastnik. Je pa pri Tušmobilu dosedanja cena za odtenek nižja, pravzaprav zaokrožena navzdol, tako da se cena klicev v države, ki sodijo v prvo območje, ne bo spremenila – pri ostalih pa se bo podražila podobno kot pri Telemachu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA