Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Tržni pregled in cene
Tržni pregled in cene
08. maj 2015

Včeraj predstavljeni predlog Zakona o davčnem potrjevanju računov vključuje tudi kaznovanje potrošnikov z globo med 40 in 400 evri, če potrošnik ne bo hranil računa za izdelek ali storitev do konca garancijske dobe in ga na zahtevo ne bo predložil pooblaščeni osebi davčnega organa.

Na ZPS pozivamo vlado oz. pristojno ministrstvo, da iz predloga zakona nemudoma umakne 3. odstavek 12. člena in 17. člen, ki opredeljuje sankcioniranje potrošnikov. Odločno protestiramo proti taki ureditvi, ki breme nadzora nad plačevanjem davkov nalaga potrošnikom tudi za obdobje veljavnosti garancije. Tak ukrep je nesorazmeren, saj bo potrošnik, če nima veljavnega računa lahko prikrajšan že s tem, da bo imel težave pri uveljavljanju garancije oz. stvarne napake za izdelek, če bo šlo kaj narobe.

Preberite tudi

TRENUTNO ŠTEVILO PODPORNIKOV
6549

"Upravičeno se lahko vprašamo, zakaj potem sploh imamo inšpekcije, če se odgovornost za tržni in davčni nadzor prelaga na potrošnike. Predlagani ukrep ponovno potrjuje našo ugotovitev, da v vladi sploh nimamo več ministra za varstvo potrošnikov in da potrošniki (p)ostajamo zgolj davkoplačevalci. Pogrešamo ukrepe, ki bi potrošnike vzpodbudili, da zahtevajo račun, a ne zaradi sankcij, ki jih sicer lahko doletijo, temveč zaradi prednosti, ki jih za področje zdravstva, otroškega varstva, izobraževanja in delovanje socialne države prinaša poštena obdavčitev državljank in državljanov," izpostavlja predsednica ZPS Breda Kutin.

Podpiram poziv ZPS vladi, da umakne določbo, ki nerazumno sankcionira nas potrošnike!

Podpiram poziv vladi

Ime in priimek(*)
Invalid Input

E naslov(*)
Invalid Input

E novice ZPS

Invalid Input

Podpiram

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA