Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

Če smo še pred leti lahko priporočali, da velja na počitnice poslati tudi telefon in se tako izogniti (pre)visokim stroškom, pa je razmah pametnih telefonov vse skupaj postavil na glavo. K sreči so se spremenile tudi razmere na trgu mobilnih storitev – vsaj znotraj Evropske unije se je mogoče dovolj preprosto izogniti presenečenjem na popočitniškem računu. A vsemu navkljub: nekaj priprav ne bo odveč.

Osnova
Uporaba mobilnih storitev (telefoniranje, pošiljanje sporočil, prenos podatkov) v tujini ni del naročniških paketov z vključenimi količinami, ki jih lahko porabljamo v Sloveniji. To pomeni, da bomo dodatno plačali za vsak klic, sporočilo ali kilobajt prenesenih podatkov – še več: v tujini plačujemo tudi za dohodni klic.

favicon  Želite vedeti še več? Člani ZPS imajo prost dostop do vseh člankov, testov, primerjalnikov in revije VIP na spletu. Pridružite se nam!

Države so pri tem razdeljene v skupine, znotraj teh skupin pa lahko obstaja tudi razlika med ponudniki v izbrani državi. Praktično vedno velja, da so v prvi skupini države EU, Norveška, Islandija in Liechtenstein, saj v njih velja režim evrotarife, s strani Evropske komisije določenih cen za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in prenos podatkov. Posebej poudarjamo, da v evrotarifo ne sodi Švica, država, ki je sicer sredi članic EU, seveda pa jo mora od 1. julija 2013 spoštovati Hrvaška, kamor poleti potuje večina slovenskih počitnikarjev.

Ob začetku letošnjega julija v omenjenih 31 državah za minuto klica iz EU ne boste plačali več kot 23,18 centa, najvišja cena dohodnega klica je postavljena pri 6,1 centa na minuto, poslano sporočilo velja največ 7,32 centa, za 1 MB poslanih podatkov pa je zgornja cena določena pri 24,4 centa.

Minuta pogovora lahko stane tudi več kot 4 evre, za 1 MB podatkov več kot 10 evrov
Če je cena evrotarife določena z najvišjo vrednostjo, pa za gostovanja v ostalih državah to ne velja. Za minuto pogovora boste tako lahko še vedno odšteli tudi več kot 4 evre, tudi za minuto dohodnega klica vam bodo lahko zaračunali podobno vsoto, medtem ko boste za poslano kratko sporočilo plačevali vse do 70 centov. Posebej zasoljena je lahko cena prenosa podatkov, saj 1 MB (odpiranje povprečne spletne strani) stane tudi več kot 10 evrov. Pri tem ni nujno, da je uporaba storitev v bolj oddaljenih državah dražja, največ pa boste plačali za uporabo mobilnega telefona na ladjah in v letalih – seveda, ko ne boste povezani na klasično zemeljsko omrežje mobilne telefonije.

Poleg cen so različni tudi obračunski intervali. Izven EU boste plačali vsako začeto minuto klica in vsakih 100 kB prenesenih podatkov, medtem ko je v EU določen sekundni interval za dohodne klice, pri odhodnih se zaračuna prvih 30 sekund skupaj, nato pa vsaka sekunda posebej, prenos podatkov se obračuna po dejansko prenesenih kilobajtih.

Omejitve
Pogosti uporabniki lahko v tujini (razen morda v EU) hitro dosežejo dodatni strošek v višini več deset ali celo več sto evrov. Ker se med pogovori in pri pošiljanju sporočil bolj ali manj dobro zavedamo, kaj pomenijo količine (minute, število sporočil), pa je precej drugače pri prenosu podatkov. Zato za operaterje v Evropski uniji velja, da morajo svojim uporabnikom omejiti strošek prenosa podatkov v tujini na največ 50 evrov brez DDV, kar v Sloveniji pomeni 61 evrov.

Ko uporabnik preseže 80 odstotkov te vrednosti, ga mora operater obvestiti, pri doseženi vrednosti pa onemogočiti prenos podatkov. Uporabnik, ki to storitev nujno potrebuje, se seveda lahko odloči, da bo omenjeno omejitev presegel, a tega vam v državah izven EU nikakor ne priporočamo, v EU pa zgolj izjemoma.

Pri ostalih storitvah se operater odloči glede na izkustvene podatke, ali in kdaj vas bo obvestil, da je strošek presegel določeno mejo. Če se vam zdi, da bi lahko čezmerno obremenili vaš račun za mobilno telefonijo, se pred odhodom v tujino z operaterjem posvetujte in sami določite cenovno mejo. Seveda lahko porabo preverjate tudi sami (kratko sporočilo, aplikacija, v internetu ...), a predvsem za storitve, opravljene v tujini velja, da je prikaz zakasnjen in se nanj ne smete popolnoma zanesti. Vsekakor pa je lahko to dober pokazatelj vsaj približnega stroška, ki ste ga do zdaj porabili.

Varčevanje
Slovenski operaterji dolgo niso ponudili oprijemljive možnosti za zmanjšanje stroška uporabe mobilnega telefona v tujini, ta praksa se zdaj nadaljuje v omrežjih izven Evropske unije. Res je, lahko dokupite posebne opcije, v katere je vključena določena količina klicev ali poslanih sporočil, tudi za prenos podatkov obstaja nekaj možnosti predhodnega zakupa količin. A v večini primerov so te opcije še vedno sorazmerno drage, hkrati pa se izplačajo le v primeru, ko dejansko porabite skoraj vse količine.

Šele letos smo dobili cenovno bolj privlačne možnosti. Najprej je Simobil vsem svojim naročnikom omogočil gostovanje v državah, kjer velja evrotarifa, za 2,99 evra na dan. V to ceno je vštetih 1000 minut pogovorov, 1000 poslanih kratkih sporočil in 500 MB podatkov, kar pri Simobilu označujejo kot EU neskončno. Telekom je tik pred poletno sezono odgovoril s posebnim naročniškim paketom EU neomejeni, ki ob v Sloveniji vključenih količinah (brez omejitev pri pogovorih in sporočilih v slovenskih omrežjih, 3 GB prenesenih podatkov), omogoča tudi gostovanje v 31 državah z evrotarifo za največ 2,9 evra na dan (pri prenosu podatkov je poraba omejena pri 1 GB).

Poleg tega je Telekom ponudil še dve možnosti za zakup količin v EU oziroma v balkanskih državah. V obeh primerih sta na voljo opciji za 3 in 7 dni, pri prvi je za 5,9 evra vključenih 1000 minut klicev ali kratkih sporočil in 500 MB podatkov, pri drugi pa je za 9,9 evra količina klicev oziroma sporočil enaka, podatkov pa je 1 GB. Uporabniki se morajo sami odločiti, v katerem območju bodo uporabljali storitve – v državah z evrotarifo so na voljo pri vseh operaterjih, v balkanskih državah (Hrvaška, Srbija, Črna gora, Makedonija in Kosovo – ne pa tudi Bosna in Hercegovina) pa le pri izbranih operaterjih.

Tako kot lansko leto oba največja operaterja tudi za to sezono omogočata ugodnejše podatkovno gostovanje na Hrvaškem, pri čemer se morajo Simobilovi uporabniki priključiti na operaterja VIP Net, Telekomovi pa na Hrvatski Telekom. Za en mesec uporabe boste pri Simobilu odšteli 9,99 evra, prenesli boste lahko 20 GB podatkov, pri Telekomu pa 10,9 evra, v ceno je vključen zgolj 1 GB prenesenih podatkov.

DOPOLNILO 3. 7. 2014:

Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da so povečali količino vključenih podatkov v paketu HT Internet. Namesto 1 GB lahko do 30. 9. 2014 vsi, ki se odločijo za to opcijo, prenesejo 30 GB mesečno. Kot omenjajo v sporočilu za javnost, povečanje količine velja tudi za uporabnike, ki so opcijo vključili pred 3. 7. 2014.

Ostali operaterji trenutno ne ponujajo posebnih opcij za gostovanje v tujini, izjema je Izimobil, ki svojim uporabnikom omogoča izbiro paketa izi brez meja, v okviru katerega je za minuto pogovora na Hrvaškem treba plačati le 14 centov, poslano sporočilo SMS stane 7 centov, prenos 1 MB podatkov pa velja 0,0686 centa (6,86 evra za 100 MB). V vseh primerih mora biti uporabnik priključen v omrežje Tele2, omeniti velja še, da ta opcija omogoča tudi brezplačne dohodne klice pri omenjenem hrvaškem operaterju.

Pasti
Pred odločitvijo za posamezno ponudbo vsekakor preberite pogoje in glavne poudarke – to velja tudi v primeru, ko operater nekaj oglašuje kot neomejeno, prosto, neskončno in podobno. Pri opcijah za uporabo mobilnih storitev v tujini vam mora biti takoj jasno, da popolnoma neomejene uporabe vendarle ne ponuja noben operater.

  • Simobil EU neomejeno: opcija velja znotraj koledarskega dne (torej od polnoči do polnoči) po slovenskem času; ceno 2,9 evra boste plačali takoj, ko boste opravili prvo storitev v tujini – opravljen klic, sprejeti klic, poslano sporočilo, opravljen prenos podatkov; v količino niso zajeta večpredstavna sporočila MMS; prenos podatkov se upočasni po 500 MB;
  • Simobil Internet Vipnet: opcija velja 31 dni od vklopa, najdlje do 30. septembra in ni združljiva z opcijo EU neomejeno; vključenih je 20 GB podatkov, po tej količini se hitrost upočasni; opcija velja le pri operaterju Vipnet, zato predlagamo, da tega operaterja ob prihodu v državo ročno izberete;
  • Telekom 3- oziroma 7-dnevni zakup EU in Balkan: v obeh primerih je uporabnikom na voljo 1000 enot količin, ki so razdeljene med dohodne in odhodne klice ter kratka sporočila; v količino niso zajeta večpredstavna sporočila MMS; opcija Balkan velja le pri točno določenih operaterjih, zato predlagamo, da tega operaterja ob prihodu v državo ročno izberete; prenos podatkov se upočasni po 500 MB pri 3-dnevnem paketu oziroma 1 GB pri 7-dnevnem;
  • Telekom HT internet: opcija velja znotraj koledarskega meseca in se samodejno podaljšuje do 30. septembra, če je pravočasno ne prekličete; POZOR: beseda neomejen je v tem primeru zavajanje, saj je v opcijo vključen le 1 GB podatkov, po tej količini se hitrost upočasni; opcija velja le pri operaterju Hrvatski Telekom, zato predlagamo, da tega operaterja ob prihodu v državo ročno izberete; dopolnilo 3. 7. 2014: vključenih je 30 GB podatkov, po tej količini se hitrost upočasni;

Brez opcij: izklopite možnost prenosa podatkov v tujini
Če se boste na dopust v tujino podali, ne da bi pred tem vključevali kakršno koli opcijo, seveda lahko telefon še vedno uporabljate, a bodite bolj "dopustniški". Predvsem v EU, od lani vendarle tudi na Hrvaškem, so cene klicev in poslanih sporočil, precej bolj ugodne kot pred leti, zato vam ob zmerni uporabi skorajda ne bo treba skrbeti, da bo račun previsok. Vam pa še vedno svetujemo, da pred odhodom preverite, ali imate izklopljeno možnost sprejema podatkov v tujini, saj je tudi cena, določena z evrotarifo precej visoka – če boste prenesli 100 MB podatkov, vas bo to stalo skoraj 25 evrov. Še bolj pa spodnji nasveti veljajo za gostovanje v državah izven EU.

Nasveti za pametno (gospodarno) uporabo mobilnika v tujini

  • Pred odhodom se pozanimajte, kakšne so cene v državi, kamor potujete.
  • V tujini opravljajte kratke in nujne klice in ne pretiravajte s kratkimi sporočili.
  • Izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov.
  • Za pregledovanje elektronske pošte in brskanje po spletu uporabite omrežja Wi-Fi.
  • Brez vključenih dodatnih opcij še zlasti ne uporabljajte mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa.
  • Poskrbite za varnost; telefona ne nosite na plažo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA