Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Tržni pregled in cene

Telekom Slovenije je tik pred prvomajskimi prazniki predstavil ugodnosti za svoje naročnike, ki z mobilnim telefonom gostujejo v Evropski uniji in posebej tudi na Hrvaškem. Dve sicer že znani storitvi je pocenil in omogočil uporabo do konca maja, torej dlje kot samo za en mesec. A pozor, naročnina se potem obnovi, če je ne odpoveste!

Telekom Slovenije je tik pred prvomajskimi prazniki predstavil ugodnosti za svoje naročnike, ki z mobilnim telefonom gostujejo v Evropski uniji in posebej tudi na Hrvaškem. Dve sicer že znani storitvi je pocenil in omogočil uporabo do konca maja, torej dlje kot samo za en mesec. A pozor, naročnina se potem obnovi, če je ne odpoveste! Preverili smo, kaj posebna ponudba zares prinaša uporabnikom.

Potem, ko je Simobil predstavil ponudbo pavšalnega obračunavanja storitev v državah Evropske unije, se je pred prvim množičnim "potovalnim" praznikom, 1. majem, odzval še Telekom Slovenije. Njegova ponudba zahteva nekaj več pazljivosti, a je lahko ravno tako zanimiva, če upoštevate nekatere omejitve.

Po EU do konca maja klici in SMS za 4,5 evra
Kdor bo v času prvomajskih praznikov (do 2. maja) vključil paket EU M, v katerega je zajetih 100 enot – dohodnih in odhodnih klicev ter kratkih sporočil, poslanih iz EU, bo zanj odštel polovični znesek, torej 4,5 evra, storitve pa bo lahko uporabljal do konca maja. Če bo količino presegel, bodo naslednji pogovori in kratka sporočila obračunani po običajni tarifi.

Redne cene za uporabo storitev v Evropski uniji
Evrotarifa trenutno določa, da cene opravljenih storitev v Evropski uniji ne smejo preseči naslednjih zneskov:
  • odhodni klic (obračun prvih 30 s skupaj, nato vsaka sekunda posebej): 0,2928 € / min
  • dohodni klic (obračunana vsaka sekunda posebej): 0,0854 € / min
  • poslano sporočilo SMS: 0,0976 € / sporočilo
  • prenos podatkov (obračunan vsak kB posebej): 0,549 € / MB

Takšen paket je lahko zanimiv za vse, ki nameravajo do konca maja več dni bivati v Evropski uniji in se pri tem ne mislijo zares odreči mobilnemu telefonu. Kdor bo telefon rabil bolj poredko, se mu najbrž bolj splača, da za vse storitve plačuje redno tarifo. V zakupljene količine ni vštet prenos podatkov, zato tudi v primeru, da se odločite za omenjeni paket, predlagamo, da prenos podatkov med gostovanjem v tujih omrežjih izključite.

Opozarjamo vas, da morate pred 1. junijem paket EU M odjaviti, če ga ne želite več uporabljati, saj vam bodo sicer zaračunali za nov mesec uporabe (najverjetneje takrat po neakcijski ceni, torej 9 evrov).

S Hrvaške podatki za 9,9 evra

Predstavljamo si, da bo več zanimanja za storitev HT Internet, ki do 31. maja omogoča prenos podatkov v omrežju hrvaškega Telekoma za 9,9 evra. V tem času boste lahko prenesli do 1 GB podatkov z največjo možno hitrostjo, večje količine pa z omejeno hitrostjo 64 kbit/s. Bodite pozorni na dejstvo, da tega paketa ne morete uporabljati v drugih hrvaških omrežjih, pač pa samo, ko ste povezani s hrvaškim Telekomom – napis na zaslonu HR Cronet ali T-Mobile HR. To je še posebej pomembno, ker boste morali pred začetkom uporabe vključiti možnost podatkovnega povezovanja v tujini, zato vam predlagamo, da omrežje nastavite ročno, kar bo onemogočilo samodejni prehod v drugi omrežje, če bi bil signal hrvaškega Telekoma prešibak.

Tudi v tem primeru velja, da vam bodo od 1. junija naprej zaračunali za nov mesec uporabe, zato storitev izključite, če je po gostovanju na Hrvaškem ne boste več želeli uporabljati. In še to: Telekom Slovenije pri storitvi HT Internet posebej poudarja, da je uporabnina zgolj 1,41 evra na dan. To je res zgolj v primeru, da jo boste uporabljali 7 dni – cena je pač višja, če boste na Hrvaškem manj časa, oziroma nižja, če se boste k južnim sosedom do konca maja podali večkrat. Nikakor pa v ponudbi ni možnosti, da bi storitev lahko zakupili zgolj za en dan.

ZPS svetuje
Telekomovi akcijski paketi za uporabo v tujini zahtevajo nekaj več pazljivosti kot Simobilovi, predvsem gre za mesečne pavšale, ki se samodejno podaljšujejo, zato morate pred koncem maja poskrbeti za odjavo, če jih ne rabite več. Vsekakor pa si lahko tudi na ta način zmanjšate stroške gostovanja v prazničnih dneh, a pri tem upoštevajte vaše potrebe po klicih in SMS v EU oziroma po prenosu podatkov na Hrvaškem. Zdi se, da je druga možnost privlačnejša za več uporabnikov, zato še enkrat opozorilo: prenos podatkov velja samo v omrežju hrvaškega Telekoma. Sicer pa: mar ni v ponudbi kar preveč omejitev, če-jev in podobnih pasti, zaradi katerih se zna zgoditi, da boste plačali več, kot ste pričakovali? 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA